x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicatese cu sau fără sos

Delicatese cu sau fără sos

de Carmen Dragan    |    19 Ian 2011   •   18:16
Delicatese cu sau fără sos

147259-bucate03-12-18.jpgO masă cu adevărat rafinată ar putea fi constituită din mâncare de prepeliţă sau raţă. Conţinutul scăzut în grăsimi şi colesterol este unul din motivele pentru care ar trebui să gătim cât mai des aceste păsări cu o carne atât de fină. Prepeliţa a început să fie domesticită în Coreea, China şi Japonia în anii 1300 e.n. Pentru a-i arăta preţuirea, crescătorii japonezi i-au construit colivii din lemn de esenţă preţioasă (santal, mahon) încrustate cu aur, argint, fildeş şi perle. Tot în Japonia, în secolul nostru, a început şi exploatarea prepeliţei pentru ouă şi carne.

Ouăle de prepeliţă şi-au dovedit acţiunea benefică în peste 30 afecţiuni ale organismului, aşa că nu ar trebui nici pe ele să le evităm. Fără nici un fel de medicamente, o cură cu ouă de prepeliţă poate rezolva probleme grave de sănătate, cum ar fi afecţiunile inimii, ale stomacului sau ale sistemului circulator.

 

La cuptor, un deliciu culinar
Cea mai gustoasă este prepeliţa la cuptor. Cu diverse alte ingrediente, carnea capătă un gust cu adevărat greu de refuzat. Ce-aţi spune de prepeliţe cu cireşe? Am avea nevoie de  prepeliţe mici, costiţă afumată, cireşe proaspete sau din compot şi cireşe conservate în alcool, brânză de vaci, suc de cireşe, vin alb, zahăr pudră, ulei, sare şi piper. Toate din ochi şi după gust. Cireşele se taie mărunt şi se amestecă bine cu brânza de vaci, sare şi piper, cu care se umple prepeliţa. Se coase fiecare pasăre în parte, apoi se înfăşoară în felii subţiri de costiţă afumată şi se leagă. Se aşază prepeliţa în tavă, cu bucăţele de unt. Se lasă 25 de minute pe o parte, apoi se întoarce.

În unt se călesc cireşe din compot până scade sucul lăsat. Se adaugă vinul alb şi se mai lasă 2-3 minute. O delicatesă, dacă nu uităm şi de ornare: cu câteva cireşe pe platoul pe care se serveşte!

 

Sosul brun, succes culinar
Cu carnea de prepeliţă şi de raţă se asortează foarte bine sosul brun. Fundamental în bucătăria franceză, sosul brun original, cel spaniol, era preparat din bulion, zeamă de carne de vită, îngroşat cu rântaş brun, iar un bucătar consuma cam două zile din viaţă ca să obţină acest sos atât de necesar preparării altor zeci de sosuri brune. Astăzi bucătarii aplică o metodă mult mai rapidă, folosind un fond brun de viţel, sau chiar de pui, concentrat prin fierbere reductivă şi îngroşat cu amidon la sfârşitul perioadei de gătit. Deşi mai rapid şi mai uşor decât sosul brun original, acest sos de bază se poate dezvolta în prepararea celorlalte sosuri de culoare brună. Deşi se cheamă spaniol, nu are nimic de-a face cu bucătăria spaniolă. Se spune că soţia lui Ludovic al XIII-lea, Ana, a ajutat cu sfaturi la pregătirea mesei de nuntă şi a insistat ca sosul brun franţuzesc să fie îmbogăţit cu roşii spanioleşti. Acest nou sos, mai bogat şi mai aromat, a fost un mare succes culinar şi a fost numit „spaniol”. Cu sos sau fără sos, poftiţi la prepeliţă şi raţă!

Bibilică la cuptor
Ingrediente: o bibilicã de circa 1,500 kg, 500 g porumb, 200 g roşii cherry, o legãturã pãtrunjel, un ou, câţiva căţei de usturoi, sare, piper, 200 g unt, cimbru.
Pentru sosul de ardei iute: 30-50 ml untdelemn, 50 g ceapă, 150 ml vin acrişor, 100 ml suc de roşii, o linguriţă rasă de muştar, 25 g făină, 300 ml apă, sare, piper, două boabe de ienibahar, o foaie de dafin, o bucăţică de scorţişoară, două cuişoare, sare.
Prepararea sosului: Ceapa rasă fin se căleşte cu grăsimea la foc mic, numai un minut, ca să-şi dezvolte aroma, apoi se stinge cu apă şi se lasă să fiarbă 10 minute la foc mic. Se adaugă făina diluată cu vinul şi cu toate celelalte ingrediente. Sosul se lasă să fiarbă 2-3 clocote, ca să se lege cu făina şi se sărează. Dacă este prea gros, se diluează cu apă, vin sau suc de roşii, după gust.
Preparare: Bibilica se unge cu unt topit, sare, piper, cimbru. În tavă se pune puţină apă. După o oră se adaugă în tavă roşiile şi căţeii de usturoi. Se introduce în cuptorul încins la 180 de grade. Separat se fierbe porumbul cu puţină sare. Bibilica se aşază  în mijlocul platoului, iar alături se aşază legumele.
Se ornează cu bucheţele de pătrunjel şi se serveşte cu sosul de ardei iute.

Prepeliţă cu mazăre şi sos brun
Ingrediente: o prepeliţă, 300 g mazăre, o legătură de pătrunjel, sare, ulei, cuişoare. Pentru sos: 75 g unt sau ulei, 75 g făină, un morcov, o jumătate de ţelină, o ceapă, doi căţei de usturoi, o jumătate de foaie de dafin, cimbru, 50 g bulion, piper, sre, 500 g oase de vită sau porc.
Prepararea sosului: Zarzavaturile se spală, se curăţă, se taie ceapa în bucăţi, se curăţă, se spală şi se taie felii. Într-o cratiţă se pune untul şi când se înfierbântă se adaugă făina, rumenindu-se bine. În tot timpul se amestecă bine cu o lingură de lemn să nu se ardă făina. După ce aceasta a căpătat o culoare brună, se adaugă zarzavaturile, ceapa şi condimentele şi se prăjesc uşor. Se sting apoi cu două ceşti cu apa caldă. În timp ce se prepară sosul, oasele se sparg şi se prăjesc în cuptor, apoi se pun în vasul cu sos o dată cu bulionul. Se fierbe totul la foc potrivit cam 3 ore, având grijă să se adune spuma când se formează şi să se amestece mereu ca să nu se prindă sosul de vas. După ce este gata, se strecoară printr-o sită.
Preparare: Prepeliţa se curăţă, se spală. Se unge cu ulei,  se presară pe ea sare şi se pune într-o tavă la cuptor. Separat, mazărea se fierbe într-o oală cu sare şi câteva cuişoare. După ce a fiert, se scurge şi se aşază pe un platou, de jur-împrejurul prepeliţei. Se ornează cu bucheţele de pătrunjel şi deasupra se toarnă sosul brun.

Raţă cu portocale
Ingrediente: 1,750 kg raţă, 6 portocale, 200 g orez, 200 g unt sau ulei, 30 g zahăr, sare, boabe de ienibahar.
Preparare: Se frige raţa unsă cu unt sau ulei, busuioc, întreagă la cuptor incins circa 20 minute. Se scoate raţa. Portocalele se presară cu zahăr şI ienibahar şi se pun în cuptor pe o tavă. Se tranşează raţa, se aşază pe platou şi feliile de portocală se pun peste raţă. Raţa se garniseşte cu pilaf, cu felii de portocale şi boabe de ienibahar.

Prepeliţă cu varză, învelită în bacon
Ingrediente: o prepeliţă, câteva verze de Bruxelles, 7-8 bucăţi de bacon, sare, unt.
Ingrediente pentru sos: o ceapa, 5-6 căţei de usturoi,ulei, sare, 200 g ardei iuţi, cam 500 g de roşii.
Prepararea sosului: se taie roşiile, se pune sare şi 2 linguri de ulei. Pe fundul unei oale se pune ulei, se adaugă ceapa tocată şi usturoiul mărunţit. Se taie ardeii bucăţi şi se adaugă în oală. Se căleşte totul câteva minute, apoi se adaugă roşiile. Se fierbe bine, apoi se dă prin sită.
Preparare: Prepeliţa de curăţă, se spală se unge cu unt şi sare şi se bagă în cuptorul încins. Cu un sfert de oră înainte de a fi gata, deasupra prepeliţei se pun felii de bacon şi se introduce tava înapoi în cuptor. Separat se sotează varza în puţin unt. Se serveşte cu sosul iute.

×
Subiecte în articol: caiet de retete culinar