x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicii de sezon

Delicii de sezon

de Carmen Dragan    |    28 Mai 2009   •   00:00
Delicii de sezon
Sursa foto: /

Cioc! Cioc! Vara bate la uşă. Cu parada de legume care mai de care mai apetisante, mai pline de vitamine şi mai viu colorate, care se îmbină în salate ire­zistibile. Roşiile, cu bogăţia lor de substanţe nutritive, sar repede în tot so­iul de salate.



Ceapa, bogată în glucide, vitamina C şi B, acid fosforic şi fosfaţi de calciu, uleiuri volatile, este aproape nelipsită. Uneori se înfiinţează şi car­toful, care nu trebuie ignorat, deoa­rece este leguma cu cea mai mare valoare nutritivă, datorită conţinutului său în amidon, proteine, vitamine şi săruri minerale. Şi morcovul e bun în salată, cu rădăcina sa plină de glucide, vitamine şi minerale. Dar ce spuneţi de o salată de varză albă? Poftiţi-o, deoarece are un conţinut bogat în vitamina C. Să nu o alungaţi nici pe varza roşie! Nu-i întoarceţi spatele nici ţelinei, care în combinaţie cu boabe de porumb şi bucăţele de ton este un deliciu, întrucât conţine numeroase substanţe aromate, vitaminele A, B, C şi săruri minerale.

Bogăţie  de vitamine
Salata verde trebuie invitată cu cel mai mare entuziasm. Fie lăptucă, salată pentru foi sau salată aurie, orice sortiment este foarte bogat în vitamine. Ea poate fi combinată cu diverse legume, dar şi cu carne de pui, ouă sau peşte. Cel mai des o întâlnim primăvara şi vara în combinaţie cu ridichile, legume cu pulpă suculentă, bogată în vitamine. Gustul lor înţepător este dat de compuşii sulfuraţi. Să nu uităm că ridichile au şi efecte diuretice. În trecut, datorită conţinutului mare în acid ascorbic, au fost folosite ca plante medicinale. Să le acceptăm şi pe ciuperci în salate. Sunt legume deosebit de apreciate pentru gustul lor. Conţin proteine în cantitate mai mare comparativ cu alte legume, motiv pentru care au fost numite „carnea pădurii". Ele mai conţin şi elemente minerale şi numeroase vitamine.  
Aşadar, primiţi legumele proaspete pe masa dumneavoastră, în diverse combinaţii de salate!

Salată cu pepene roşu
Ingrediente: 500 g pepene roşu, 200 g roşii cherry, 200 g brânză mozarella biluţe, 100 g fulgi de banane confiaţi, 50 g migdale, 50 g alune, 200 g spanac, o lingură cu mentă tocată, 150 ml iaurt, sare, piper.
 Preparare: Iaurtul se amestecă împreună cu menta tocată, sare şi piper. Roşiile se spală şi se taie jumătăţi. Se adaugă spanacul spălat şi scurs, migdalele, alunele prăjite şi fulgii de banane. Se presară brânza, pepenele roşu tăiat cubuleţe. Se amestecă, se pune salata în boluri şi se toarnă deasupra sosul de iaurt.

Salată colorată
Ingrediente: o salată radichio, 200 g spanac, o andivă albă, o salată verde mică, 250 g roşii cherry, 100 g migdale, 50 g miezuri de nucă, 200 g brânză mozarella biluţe, 150 ml smântână, o linguriţă cu busuioc uscat, 50 ml ulei de măsline, o lingură cu oţet balsamic, sare, piper.
Preparare: Salata radichio, spanacul, andiva şi salata verde se spală frunză cu frunză, se rup în bucăţi mai mici şi se pun într-un vas mai mare. Se presară roşiile cherry spălate şi tăiate în jumătăţi, miezurile de nucă şi migdalele tocate mărunt. Se adaugă brânza mozarella scursă de zer şi se presară busuiocul uscat.
Într-un bol se amestecă smântâna cu uleiul de măsline, oţetul balsamic, sare şi piper. Se pune salata în boluri, se toarnă deasupra sosul şi se serveşte imediat.

Salată de dovlecei şi castraveţi cu portocale
Ingrediente: un dovlecel, doi castraveţi verzi, 200 g spanac baby, două portocale, 100 g miezuri de nucă, 100 g migdale, 250 g roşii cherry galbene, 100 ml ulei de măsline, 50 ml oţet balsamic, mărar, sare.
Preparare: Dovlecelul şi castraveţii verzi se spală, se taie fâşii subţiri, se presară cu sare şi se pun într-o strecurătoare. Portocalele se spală, se curăţă de coajă, se taie felii şi se pun într-un castron. Se adaugă dovlecelul şi castraveţii scurşi de suc, roşiile cherry spălate şi tăiate sferturi, migdalele şi miezurile de nucă tocate mărunt. Se presară mărar tocat şi spanacul spălat. Într-un bol se pune uleiul de măsline, oţetul balsamic, sare şi piper. Se amestecă bine cu un tel, se toarnă peste ingredientele din bol, se amestecă, se pune salata în boluri şi se serveşte imediat.

×
Subiecte în articol: sare caiet de retete