x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delicii primăvăratice

0
Autor: Diana Radu 05 Mai 2008 - 00:00

Cunoscută încă din timpul Imperiului Roman, broccoli este o legumă consumată astăzi în toată lumea. Numele său englez derivă din italianul “brocco” şi din latinul “bracchium”, care înseamnă braţ sau ramură.

Cunoscută încă din timpul Imperiului Roman, broccoli este o legumă consumată astăzi în toată lumea. Numele său englez derivă din italianul “brocco” şi din latinul “bracchium”, care înseamnă braţ sau ramură. Înrudită cu varza şi conopida, leguma, de culoare verde, galbenă sau violetă, este bogată în vitaminele A şi C, în fier, calciu şi fibre. În acelaşi timp, broccoli are puţine calorii, fiind recomandat pentru consum deopotrivă de medici şi de nutriţionişti.

 

Aliment medicament

Broccoli se cultivă, ca şi conopida, plantîndu-se la începutul lunii mai. Se recoltează treptat, pe măsură ce se formează lăstarii din inflorescenţă. Întrucît e mai puţin sensibil la căldură, broccoli poate fi cultivat şi în timpul verii. Fiind asemănător la gust, dar cu o consistenţă mai fină decît conopida, brocolii poate fi folosit cu succes la prepararea aceloraşi tipuri de mîncare.

Cei interesaţi în primul rînd de acţiunile terapeutice ale acestei legume, o pot consuma sub formă de suc proaspăt (obţinut cu storcătorul electric). Peste sucul de broccoli pot fi adăugate cîteva picături de zeamă de lămîie. Un pahar de suc consumat zilnic timp de cîteva săptămîni ajută la întărirea sistemului imunitar. Recomandate sunt şi salatele. Cu trei broccoli, patru linguri de ulei de măsline, două linguri de oţet de vin, două roşii, sare, piper şi mărar se poate prepara o salată delicioasă. Astfel, se spală broccoli şi se pun într-un vas cu apă clocotită cu sare. După aproximativ cinci minute, se scot, se scurg bine şi se lasă la răcit. Separat se face un sos vinegretă din ulei, oţet, sare, piper şi mărar. Broccoli răciţi se desfac în bucheţele, se aşază pe un platou, se acoperă cu sosul şi se garnisesc cu felii de roşii. Tot din broccoli pot fi preparate salate delicioase cu brînză, smîntînă sau maioneză. Din aceeaşi legumă se pregătesc supe, budinci sau diferite mîncăruri din carne.

 

Budincă de broccoli

Ingrediente: doi broccoli, 50 g unt, o cană de lapte, două ouă, un pahar de smîntîntă, o lingură de pesmet, sare.

Preparare: Se pun broccoli în apă clocotită cu sare şi se lasă aproximativ cinci minute. Apoi se scurg bine. Separat se face un sos alb din făina care se rumeneşte în untul încins şi se stinge cu lapte. Se dă sosul de pe foc şi, după zece minute, se pun gălbenuşurile bătute spumă şi smîntîna. Se amestecă bine şi se încorporează şi albuşurile bătute bine. Peste acest sos se pun bucheţelele de broccoli, iar amestecul se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi se introduce în cuptorul încins pentru aproximativ 15 minute.

 

Sufleu de broccoli

Ingrediente: trei broccoli, 100 g unt, 100 g caşcaval, 100 g brînză de vaci, două ouă, un pahar de smîntînă, o lingură de pesmet, o lingură de făină şi sare.

Preparare: Broccoli se pun într-un vas cu apă clocotită cu sare şi se lasă aproximativ cinci minute, după care se scoate şi se pune la scurs. Cînd e gata se desface în bucheţele şi se pasează prin sită. Separat se freacă untul peste care se adaugă treptat gălbenuşurile, făina, smîntîna, jumătate din caşcavalul dat în prealabil prin răzătoare şi sarea. Se amestecă bine, se adaugă broccoli şi apoi se încorporează albuşurile bătute spumă. Compoziţia rezultată se toarnă într-un vas uns cu unt şi tapetat cu pesmet. Deasupra se presară restul de caşcaval şi se ţine în cuptorul încins aproximativ 15 minute.

 

Mîncare de broccoli cu pui

Ingrediente: trei broccoli, patru bucăţi de piept de pui, o ceapă, trei roşii, şase linguri de ulei, un căţel de usturoi, sare, piper, o legătură de pătrunjel.

Preparare: Carnea se rumeneşte în uleiul încins. Într-o altă tigaie se înăbuşă ceapa tăiată solzişori, peste care se adaugă făina şi se stinge cu apă caldă. Peste ceapă se adaugă carnea rumenită şi se lasă puţin la clocotit. Broccoli se desfac în bucheţele care apoi se prăjes preţ de cîteva minute, după care se pun peste carne. Se adaugă roşiile curăţate de coajă şi date prin sită, sarea, piperul, usturoiul mărunţit şi se dau la cuptor cît să scadă. Cînd e gata se presară deasupra pătrunjel verde tocat mărunt.

Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   minute,   broccoli

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare
Galerie Foto Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a patra confruntare a celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Având în vedere că Sorin Bontea a adjudecat amuleta care îi...

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”
Galerie Foto Florin Ristei și-a luat fratele mai mare, Dan, și împreună au pornit pe Drumul Comorilor, în Asia Express. Aventurieri din fire, cei doi se bucură din plin de această experiențã, dar recunosc faptul că au și...

România se promovează prin festivaluri de folk

România se promovează prin festivaluri de folk
Galerie Foto Trendul lansat în Vama Veche, prin organizarea festivalurilor de muzică folk și rock, de la începutul anilor 2000, le-a dat idei bune de promovare turistică și altora, iar rezultatele încep să se vadă, în...

Marocul, o destinație mereu însorită

Marocul, o destinație mereu însorită
Galerie Foto Românii încep să guste din ce în ce mai mult vacanțele complexe, iar Marocul este pe lista celor care vor să viziteze cât mai multe destinații, în circuite turistice. Tendința de ultim moment este aceea de a...

Salina Turda, între distracție și tratament

Salina Turda, între distracție și tratament
Salina Turda este una dintre atracțiile turistice de top ale României, atât pentru modul în care a fost amenajată – asemenea unei baze intergalactice – dar și pentru tratamentele balneare care se pot face...

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!
Ori de câte ori găteşti, cheamă-ţi copilul în bucătărie şi preparaţi mesele împreună. Cel mic va accepta provocarea, mai ales dacă vei prezenta totul ca pe-o joacă, şi va învăţa o mulţime de lucruri no...

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor
Câştigãtorul celei de-a zecea ediţii iUmor, din cel de-al şaptelea sezon al show-ului i-a cucerit pe juraţi încã din primele momente pe scena show-ului. “Sunt Cristian Deniş şi sunt scamator!”, şi-a...

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite, difuzatã în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1 se anunţã una foarte durã. Se vor face reproşuri, se vor lansa critici usturãtoare, tensiunea va pune stãpânire...

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!
Exista oferte dupa Black Friday? Daca v-ati pus aceasta intrebare raspunsul este simplu! Da, exista, in noua campanie de reduceri Cyber Week iar discounturile ajung pana la 80%. La SomProduct veti gasi o...

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate
Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti au fost amânate, din cauză că artista este bolnavă. Show-urile erau programate duminică, în Craiova şi luni şi marţi - în...

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara
Galerie Foto Cea de-a 11-a ediție a actualului sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Grigore Gherman, cu o transformare în Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub, a fost aseară lider de audiență la...

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro
Relaţia între Al Pacino şi Robert De Niro (foto) este „magică”, a declarat emblematicul regizor american Martin Scorsese, cu câteva zile înainte de lansarea filmului „The Irishman”, relatează sâmbătă AF...

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”
Galerie Foto  “Războiul” dintre chef Cătălin Scărlătescu, chef Florin Dumitrescu și chef Sorin Bontea continuă luni seara, de la ora 20.00, într-o nouă ediție “Chefi la cuțite”, la Antena 1. Cea de-a treia...

Delia vine la Antitalent: ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”

Delia vine la Antitalent:  ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”
Galerie Foto Săptămâna aceasta, Antitalent o va aduce în platou pe Delia, una dintre cele mai îndrãgite artiste din România și jurata show-ului iUmor, care i se va alătura lui Dan Bittman într-o ediție cu totul și cu...

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"
Cea mai mare plăcintă cu mere din această toamnă, în lungime de peste zece metri, va fi atracţia principală a celei de-a treia ediţii a Festivalului Mărului, care va avea loc în weekend, în Parcul "Alexandru...
Serviciul de email marketing furnizat de