x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Deliciosul secret din caietul Mariei Rochat

Deliciosul secret din caietul Mariei Rochat

de Simona Lazar    |    30 Iul 2008   •   00:00

În lumina filtrată de vitralii răsfoiesc caietul-inventar de reţete al femeilor din neamul gazdei noastre din Rougemont, Marie-José Rochat.

În lumina filtrată de vitralii răsfoiesc caietul-inventar de reţete al femeilor din neamul gazdei noastre din Rougemont, Marie-José Rochat. Caligrafia primelor zeci de pagini aminteşte de spiritul ordonat şi de pasiunea pentru frumos a bunicii. Urmează "reţetele mamei", încărcate de "nervul" altui timp. Erau anii războiului, în care comunitatea helvetă se închisese în sine. Remarc apoi, ici şi colo, cîte o însemnare în plus. Un an – de exemplu, sub indicaţiile la "Confiture d’oranges", e notat: "1945, Rougemont". Reţetele de "Bricelets croquants" (un fel de covrigei) şi "Biscuit" au fost preluate de la Radio (instrument de informare foarte apreciat de locuitorii din munţi). Anume pentru Crăciunul din 1928, a fost cerută, din vecini, reţeta de "Bonbons languette". Pentru unele preparate e indicat şi locul de unde trebuie cumpărat un ingredient ori altul. Reţin numele cuiva care se pare că pregătea cei mai buni "bricelets" din zonă: "Madamme Bovay". Parcă l-am văzut încrustat în faţada de lemn a uneia dintre frumoasele cabane din Rougemont!...

 

Prăjitură Victoria

Descifrez o reţetă încărcată de parfu-mul altei epoci: "Gâteau Victoria". Cantităţile de ouă, zahăr, unt şi făină trebuie să fie egale (ouăle sînt cîntărite în coajă). Mai e nevoie de dulceaţă sau de cremă de ciocolată. Untul se bate spumă, apoi se amestecă bine cu făina şi cu zahărul. Se adaugă apoi ouăle bătute. O indicaţie: măcar 10 minute trebuie continuată baterea acestui aluat. Blatul se aşază apoi într-o formă unsă cu unt şi se introduce la copt vreo 20 de minute. După ce s-a răcit se taie aluatul în două foi. Se unge o foaie cu dulceaţă sau cu cremă de ciocolată, se aşază cea de-a doua foaie, apoi se taie prăjiturele în forma dorită.

 

Biscuit simple - Biscuiţi simpli

Într-un castron bateţi spumă 250 g zahăr şi patru-cinci ouă. Adăugaţi apoi 200 g făină sau 100 g făină amestecată cu 100 g feculă (amidon). Aromaţi amestecul cu coajă rasă de lămîie sau cu vanilie. Adăugaţi în aluat două linguri de unt topit, o jumătate de lingură de praf de drojdie amestecată cu puţină făină. Puneţi aluatul într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi tăiaţi apoi biscuiţii în forma dorită.

 

Gateau aux fruits - Prăjitură cu fructe

Pentru aluat sfărîmicios: 250 g făină, 100 g untură sau unt, un vîrf de cuţit de sare, aproximativ un pahar cu apă. Amestecaţi cu mîna făina, sarea şi untul sau grăsimea pînă cînd aluatul devine fin ca făina. Adăugaţi apoi apă, încetul cu încetul, pînă cînd aluatul are consistenţa dorită şi se desface uşor de pe mînă. Modelaţi o sferă din acest aluat, apăsaţi-o puţin cu podul palmei. După 15 minute întindeţi aluatul cu ruloul, apoi ungeţi foaia de aluat cu untură sau unt, adăugaţi peste ea fructe, presăraţi zahăr şi praf de scorţişoară. Rulaţi marginile aluatului şi puneţi prăjitura în cuptor, la foc mediu, lăsînd pînă cînd fructele sînt bine coapte şi aluatul a prins o frumoasă culoare aurie.

 

Ramequin au fromage - Prăjitură cu brînză

Dizolvaţi două linguri de făină în doi litri jumătate de lapte. Spargeţi trei-patru ouă, bateţi-le şi amestecaţi totul, adăugînd sare şi piper. Daţi pe răzătoare 150-200 g de brînză şi amestecaţi-o cu restul compoziţiei. Ungeţi bine o tavă cu unt şi turnaţi preparatul. Lăsaţi în cuptor timp de 15 minute. Temperatura din cuptor nu trebuie să fie prea mare, la început urmînd să fie crescută pe parcurs. Ca aspect, sufleul trebuie să fie auriu.

 

Confiture d’orange - Dulceaţă de portocale

Luaţi douăsprezece portocale şi două lămîi (zaharisite!). Lăsaţi-le în doi litri de apă care fierbe, timp de o oră. Adăugaţi apoi patru litri de apă rece şi lăsaţi astfel 24 de ore. Apoi fierbeţi din nou totul timp de două ore. Adăugaţi cinci kilograme de zahăr şi mai fierbeţi timp de o oră.

 

Tourte aux carottes - Tartă cu morcovi

Luaţi 250 g morcovi curăţaţi şi apoi raşi, 250 g migdale măcinate, 200 g zahăr pudră, 4 ouă, două linguri de supă-cremă de orez, coaja rasă de la o lămîie, sare.
Frecaţi morcovii cu zahărul timp de 10-15 minute. Adăugaţi coaja de lămîie, sarea, migdalele, crema de orez, apoi gălbenuşurile. La final puneţi şi albuşurile bătute spumă. Aşezaţi compoziţia într-o tavă pentru tarte unsă cu unt şi presărată cu făină. Lăsaţi să se coacă în cuptor la foc potrivit timp de 25 de minute. Puneţi plăcinta la rece pînă a doua zi, apoi glasaţi şi ornaţi tarta după cum doriţi.

  • Reţete traduse şi radactate de Carmen Drăgan
×
Subiecte în articol: făină caiet de retete