x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Deliciu de la antici

Deliciu de la antici

de Cristina Andreea Catana    |    08 Feb 2006   •   00:00
Deliciu de la antici
RETETE CU ADRESA
Smochinele sunt originare din Asia Mica si au fost considerate ingrediente principale in dieta multor popoare din Antichitate.
Dovezi cu privire la vechimea prezentei smochinelor in hrana oamenilor gasim atat in paginile Bibliei, cat si in diferite scrieri babiloniene ori in legendele antice. Una dintre ele spune ca smochinele au fost daruite oamenilor de zeita greaca Demetra. In toate tarile din sud-vestul Asiei, ca si in Egipt, in Grecia si in Imperiul Roman, fructele acestea erau considerate sacre.

SANATATE. Din considerente religioase, egiptenii obisnuiau sa tina posturi in anumite perioade ale anului, iar smochinele, avand proprietati curative, indeplineau o conditie esentiala pentru dieta lor: erau usor asimilate de organism. Unde mai pui ca erau si delicioase! Aceste fructe sunt bogate in calciu, fier, fosfor si potasiu, iar vitaminele C si B sunt prezente in cantitati semnificative. Smochinele nu duc lipsa nici de fibre, asa incat sunt foarte indicate in cazul unei diete de slabit. Dintre toate fructele, smochinele au cea mai mare cantitate de minerale. In stare proaspata, sunt foarte potrivite in salatele de fructe, in care se poate adauga vin alb demisec, sau in compot, caruia ii confera o aroma deosebita.

SMOCHINE CU PARMEZAN

  • INGREDIENTE: 6 smochine mari coapte, doua linguri cu unt, parmezan, doua linguri cu coniac.
  • PREPARARE: Cuptorul se incalzeste la 200ÞC. Smochinele se taie pe jumatate. Intr-un bol se amesteca untul cu sase lingurite cu parmezan si se omogenizeaza bine. Smochinele taiate se pun pe o tava, se stropesc bine cu coniac si se umplu cu parmezan. Se coc apoi pana cand branza se topeste, timp de sase-opt minute. Se servesc calde sau la temperatura camerei.

    TARTA CU SMOCHINE

  • INGREDIENTE: 250 g aluat de tarta, 200 g zahar, 150 g unt, doua linguri cu suc de lamaie, scortisoara, 4 pere, 50 g faina, doua smochine, alune.
  • PREPARARE: Aluatul se pune in forma de tarta si se coace zece minute. 150 g zahar, 100 g unt si sucul de lamaie se caramelizeaza. Perele se taie felii, iar smochinele cuburi. Se amesteca bine caramelul cu fructele si se toarna compozitia peste aluat. 50 g unt, 50 g zahar, faina, o lingura cu alune tocate se amesteca si se presara deasupra tartei. Se coace 30 minute.
  • ×
    Subiecte în articol: smochinele