x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Deliciul legumelor

0
Autor: Mara Raducanu 29 Mar 2006 - 00:00
Deliciul legumelor

Dintre cele patru anotimpuri, primavara imi merge la suflet. Un soare caldut ce te imbie la visare. O alta natura, alte haine, alte zambete si priviri. Dar mai ales Sfanta Sarbatoare a Pastilor, pe care noi, crestinii, o asteptam cu inimile deschise.

GURMANDUL IN BUCATE
Dintre cele patru anotimpuri, primavara imi merge la suflet. Un soare caldut ce te imbie la visare. O alta natura, alte haine, alte zambete si priviri. Dar mai ales Sfanta Sarbatoare a Pastilor, pe care noi, crestinii, o asteptam cu inimile deschise. Cu alte cuvinte, acest anotimp inseamna schimbare. Binevenita, de altfel. Caci o "curatenie de primavara" nu strica nimanui.

SCHIMBARE. Primul pas: trecerea la o alta alimentatie. Fireste, gustoasa, dar in acelasi timp usoara, bazata pe mai multe fructe si legume. La gura sobei, iarna ne-a imbiat si ne-a delectat papilele gustative cu carnaciori si costita afumata. Mai vivace, "zana ghioceilor si a zambilelor" ne indeamna la plimbari si jocuri buclucase.

Ca tot vorbeam de mancaruri usoare, astazi vom pregati ceva deosebit: praz umplut cu ciuperci si ardei rosii. Si, pentru ca mancarea pare mai gustoasa atunci cand stim mai multe lucruri despre ingredientele cu care "operam", am incercat sa aflu pentru dumneavoastra cateva informatii.

Prima leguma "vedeta" din preparatul nostru este prazul, numit de multi "ruda saraca a sparanghelului". Asa o fi, nu contrazicem pe nimeni! Cu toate acestea, in sudul Europei se consuma foarte mult praz. Se mananca pur si simplu cu paine. Diuretic, bogat in saruri minerale, fier, magneziu, calciu, sodiu, potasiu si putin caloric (40 Kcal pentru 100 g), prazul este benefic pentru sanatate. In medicina populara, este folosit in tratarea durerilor de urechi cu ajutorul lichidului obtinut din coacerea lui. Zeama de praz, rezultata de la fierbere, si sucul - simple sau amestecate cu lapte - reprezinta un remediu eficient in cazul tenurilor iritate si rosii.

DIVERSITATE. Crema de praz, rulouri de praz umplute cu carne sau cu legume, supa de praz, praz cu orez si masline, salata de praz, chiftele de praz - sunt doar cateva dintre preparatele culinare carora acest aliment le da un gust aparte.

VITAMINE. Despre ardeiul gras stim ca se mananca adeseori crud. Popoarele meridionale, in special portughezii si spaniolii, il folosesc, asezonandu-l la aproape toate mancarurile. Bogat in vitamina A si vitamina C, se recomanda consumarea lui mai ales in salatele de cruditati, dar si in sosuri, tocanite si omlete, copt sau sub forma de suc. Totodata, ardeiul gras ramane un strasnic "luptator" impotriva cancerului.

Ultimul ingredient vedeta din preparatul nostru, ciuperca, nu mai are, cu siguranta, nevoie de nici o prezentare. Numita in mod pitoresc "carne vegetala" sau "vanat fara picioare", trebuie sa stii s-o pregatesti corespunzator. Mancarurile cu ciuperci sunt adevarate delicatese. Fripte, pane, cu usturoi, sub forma de chiftele, tocanite, paste cu ciuperci, salata de ciuperci, ciuperci umplute - oricum le-am prepara, gustul lor ramane inconfundabil. Ca doar nu degeaba Brillant-Savarin le-a numit "diamantul bucatariei!"

Praz, ardei gras, ciuperci si alte ingrediente (ceapa, ulei, condimente), iata combinatia ideala pentru o zi de primavara. Reusita nu consta in cantitate, ci in calitate. Este principiul de baza care ar trebui sa ne ghideze cand alegem un anumit fel de mancare.

SOS ALB
Preparatul pe care vi l-am oferit astazi - rulouri de praz umplute cu ciuperci - se poate servi cu diverse sosuri. Noi va recomandam, bineinteles si in functie de gusturile dumneavoastra, reteta unui sos alb. Iata ingredientele de care aveti nevoie: 50 g de unt, o lingura cu faina, un pahar cu apa, sare, piper, un ou. Se pune intr-o craticioara bucata de unt, se adauga faina si se lasa la foc mic, amestecand continuu. Apoi se pune apa calda, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cand sosul s-a ingrosat, se ia de pe foc si se adauga un galbenus, diluat mai inainte cu putin otet.

RETETE GEMENE

1 PRAZ CU ARDEI SI CIUPERCI

  • INGREDIENTE: 3 fire de praz, 200 g ciuperci, 4 ardei copti, o ceapa, ulei de masline, sare, piper, o lamaie, 50 g unt.
  • PREPARARE: Prazul se taie in bucati potrivite si se fierbe doar cateva minute. Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste in ulei. Ciupercile se spala, se taie feliute subtiri si se adauga peste ceapa. Ardeii copti se taie fasii subtiri si se pun in compozitia pentru umplutura. Se mai lasa putin la calit, apoi se sareaza si se pipereaza dupa gust si se stropeste totul cu zeama de lamaie. Bucatilor de praz li se scot foile din mijloc si in locul lor se pune umplutura. Se asaza intr-un vas, se stropesc cu unt si se dau pentru 10 minute la cuptor. Se pot servi, dupa preferinta, si cu un sos de rosii sau un sos alb.

    2 PRAZ CU OREZ SI MASLINE

  • INGREDIENTE: 5 fire de praz, 5 cesti cu orez, 3 cepe, 250 g masline, ulei, rosii sau bulion, otet.
  • PREPARARE: Prazul se curata, se spala si se taie in bucati. Se prajeste in ulei. Intre timp se prepara un sos de rosii sau bulion. Se toarna peste praz si se lasa sa fiarba, dupa care se adauga putin otet. Ceapa se curata si se taie solzisori, apoi se caleste in putin ulei. Se adauga orezul si se stinge totul cu apa. Se pun prazul si maslinele. Se da la cuptor, la foc moderat.
  • Citeşte mai multe despre:   praz,   ciuperci

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate

    Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate
    Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti au fost amânate, din cauză că artista este bolnavă. Show-urile erau programate duminică, în Craiova şi luni şi marţi - în...

    Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara

    Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara
    Galerie Foto Cea de-a 11-a ediție a actualului sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Grigore Gherman, cu o transformare în Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub, a fost aseară lider de audiență la...

    Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro

    Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro
    Relaţia între Al Pacino şi Robert De Niro (foto) este „magică”, a declarat emblematicul regizor american Martin Scorsese, cu câteva zile înainte de lansarea filmului „The Irishman”, relatează sâmbătă AF...

    Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”

    Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”
    Galerie Foto  “Războiul” dintre chef Cătălin Scărlătescu, chef Florin Dumitrescu și chef Sorin Bontea continuă luni seara, de la ora 20.00, într-o nouă ediție “Chefi la cuțite”, la Antena 1. Cea de-a treia...

    Delia vine la Antitalent: ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”

    Delia vine la Antitalent:  ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”
    Galerie Foto Săptămâna aceasta, Antitalent o va aduce în platou pe Delia, una dintre cele mai îndrãgite artiste din România și jurata show-ului iUmor, care i se va alătura lui Dan Bittman într-o ediție cu totul și cu...

    Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"

    Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"
    Cea mai mare plăcintă cu mere din această toamnă, în lungime de peste zece metri, va fi atracţia principală a celei de-a treia ediţii a Festivalului Mărului, care va avea loc în weekend, în Parcul "Alexandru...

    Sandra Stoicescu: “Avem în ADN-ul nostru sã ajutãm, sã schimbãm vieţi!”

    Sandra Stoicescu: “Avem în ADN-ul nostru sã ajutãm, sã schimbãm vieţi!”
    Galerie Foto La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Pornind de la...

    Freddie Mercury, Madonna, Maluma și ZZ Top urcă pe scena de la Te cunosc de undeva!

    Freddie Mercury, Madonna, Maluma și ZZ Top urcă pe scena de la Te cunosc de undeva!
    Galerie Foto Cu doar câteva săptămâni înainte de marea finală din decembrie, “bătălia” pentru primele locuri în clasamentul transformărilor devine din ce în ce mai serioasă, la Te cunosc de undeva!. Pentru...

    Primarul din Mangalița, scos din sărite de rezultatele sondajului de opinie de pe pagina de internet a primăriei

    Primarul din Mangalița, scos din sărite de rezultatele sondajului de opinie  de pe pagina de internet a primăriei
    Galerie Foto Vineri, 15 noiembrie, de la ora 22:15, într-un nou episod al serialului de comedie Mangalița, primarul Stelian Manole (Teodor Corban) trebuie să managerieze o nouă situație care apare din cauza inițiativelor...

    Concurent din Tel Aviv, moment inedit pe scena iUmor Delia: “Mai avem astfel de numere surprinzătoare?!”

    Concurent din Tel Aviv, moment inedit pe scena iUmor  Delia: “Mai avem astfel de numere surprinzătoare?!”
    Guy First a venit tocmai din Tel Aviv, Israel, ca să îi încânte pe cei trei jurați cu niște sunete nemaiauzite până acum pe scena iUmor. În cel mai nou episod iUmor, difuzat în această seară, de la ora...

    Cambodgia a interzis plimbările pe spatele elefanților în Angkor

    Cambodgia a interzis plimbările pe spatele elefanților în Angkor
    Autorităţile cambodgiene au decis să interzică în perimetrul celebrului sit arheologic Angkor plimbările pe spatele elefanţilor, considerate o cruzime de către asociaţiile pentru protecţia animalelor. Cinci...

    Vasile și Cinthya Enache au câștigat cel mai mare premiu de la The Wall de până acum

    Vasile și Cinthya Enache au câștigat cel mai mare premiu de la The Wall de până acum
    Galerie Foto Vasile și Cinthya Enache, tata și fiică, au intrat în competiție optimiști, cu toate că viața a fost destul de dură cu familia lor până acum. Dar tot viața i-a răsplătit aseară, în cel mai nou episod din...

    Bryan Adams în concert la Cluj Napoca

    Bryan Adams în concert la Cluj Napoca
    Superstarul canadian Bryan Adams a cucerit inimile clujenilor cu vocea și chitara sa. Iar de această dată expresia este foarte departe de a fi doar un clișeu. Anunțat în urmă cu doar două luni, concertul de...

    Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor: “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”

    Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor:  “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”
    Simion Ștefan, mentalistul despre care se spune că poate intra în mintea oricărui om revine în cea mai nouã ediţie iUmor, difuzatã mâine searã, de la 20:00, la Antena 1. Artistul nu vine singur, ci împreunã c...

    Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express

    Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express
    Galerie Foto Rolul de coprezentator nu este lipsit de “surprize” pentru un proiect ca Asia Express, iar Oase a simțit asta pe propria piele. Una din zilele de filmare a avut loc la celebrul Vulcan Pinatubo, un vulcan activ de pe...
    Serviciul de email marketing furnizat de