x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Demonstraţie de gătit printre cărţi şi reviste

Demonstraţie de gătit printre cărţi şi reviste

de Carmen Dragan    |    26 Noi 2009   •   00:00
Demonstraţie de gătit printre cărţi şi reviste
Sursa foto: Carmen Drăgan/Jurnalul Naţional

În penultima zi a Festivalului Zilele Europene ale Cărţii, în Sediul Central al Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti, în Sala Multimedia, colegii noştri de la revista Good Food au făcut pentru cititori o demonstraţie de gătit, printre reviste "gustoase". Ei au pregătit două reţete tradiţionale simplu de preparat: mere coapte şi brânzoaice dobrogene, pe care le-au servit celor prezenţi "acompaniate" de vin fiert cu zahăr brun şi scorţişoară.

Adina Scorţescu, food editor, ne-a împărtăşit şi reţeta brânzoaicelor: "Pentru 10 bucăţi am avut nevoie de 100 g brânză telemea, 100 g făină, 100 g unt şi 100 g brânză de vaci grasă. Am amestecat aluatul, apoi l-am lăsat la frigider vreo două ore. Pentru umplutură am pregătit 100 g telemea de vacă, 100 g brânză de burduf şi un ou. Se amestecă toate ingredientele. Aluatul se întinde subţire, se taie în pătrate de 5 cm. Se adaugă umplutura, se rulează, se prinde la capete. Rulourile se ung pe deasupra cu un gălbenuş bătut. Se lasă în cuptor aproximativ un sfert de oră".

 ATMOSFERĂ ELEGANTĂ
Cât au stat brânzoaicele în cuptor, cei prezenţi "au savurat" cărţile de bucate expuse de editurile Humanitas, House of Guides, All, librăriile Cărtureşti şi Mladinska şi Fundaţia Noi Citim. De la standul Fundaţiei am putut cumpăra borcane cu "Reţete de la bunica" (reţete tradiţionale din zona Timişului).

La finalul evenimentului, Horia Alexandru, coordonatorul proiectului din partea Bibliotecii Metropolitane, a declarat: "A fost un eveniment inedit în spaţiul bibliotecii noastre. La început, instalarea unei bucătării a născut temeri. Dar acum constat că atmosfera culinară, elegantă şi discretă se potriveşte perfect cu atmosfera culturală, realizată de cărţile cu tematică gastronomică, expuse în mod plăcut ochiului. Produsele realizate respectă reţeta ca la mama acasă".

DELICII IREZISTIBILE
Merele coapte au fost aşteptate cu nerăbdare să iasă din cuptor. Au fost umplute cu mix de fructe, nucă, scorţişoară şi miere. Alături de acesttea, cei prezenţi au putut savura câteva bunătăţi realizate de elevii Colegiului Economic Viilor. "Vă propunem saleuri cu caşcaval sau brânză, iar de post: cu mac şi gem. Ca desert, miniprăjituri pe bază de foi doboş cu diverse creme", ne-a spus Adriana Bara, profesor de Bazele alimentaţiei şi instruire practică la Colegiul Economic Viilor.

×
Subiecte în articol: cultura si piper