x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Desert pudrat

Desert pudrat

de Gabriela Boeriu    |    17 Sep 2008   •   00:00

Cînd scade glicemia, doctorul ne recomandă o linguriţă de zahăr… Sîntem “leşinaţi” şi, brusc, simţim cum ne venim în fire. Nici în situaţii de… panică sentimentală dulciurile nu sînt de neglijat. Multe scene din cele mai romantice filme surprind secvenţe în care ea, oftînd, desculţă şi ghemuită în fotoliu, mănîncă tacticos dintr-un recipient uriaş de îngheţată sau dintr-o ciocolată la fel de uriaşă… sau dintr-un tort… sau măcar dintr-un fursec. Orice, numai dulce să fie!



Cînd scade glicemia, doctorul ne recomandă o linguriţă de zahăr… Sîntem “leşinaţi” şi, brusc, simţim cum ne venim în fire. Nici în situaţii de… panică sentimentală dulciurile nu sînt de neglijat. Multe scene din cele mai romantice filme surprind secvenţe în care ea, oftînd, desculţă şi ghemuită în fotoliu, mănîncă tacticos dintr-un recipient uriaş de îngheţată sau dintr-o ciocolată la fel de uriaşă… sau dintr-un tort… sau măcar dintr-un fursec. Orice, numai dulce să fie!

“Prietenie” echilibrată

În majoritatea timpului, caloriile sînt, pentru femei, duşmanul cu platoşa cea mai oţelită şi armura cea mai grea. În momentul fatidic, cîntarul îţi surîde cinic şi te anunţă sec: “Ai încă 500 de grame în plus!” Totuşi… nu ne putem despărţi cu atîta uşurinţă de dulciuri. Şi de ce ne-am despărţi? Totul este ca între noi şi zaharuri să fie o prietenie “cu cap”. Să mîncăm “bunătăţi dulci” doar atît cît să ne satisfacem un capriciu, fără a ne face rău.

Pentru doamnele şi domnişoarele care citesc revista noastră am pregătit nişte savori dulci, pudrate şi aranjate. Deoarece le respectăm şi le îndrăgim. Cuvinte de aur: pentru o siluetă şi o bună dispoziţie ideale nu daţi iama la fursecuri. Degustaţi-le cu parcimonie, iar cîntarul va fi înfrînt...

Cocoţate

Ingrediente: două ouă, 200 g unt, 250 g zahăr pudră, un pliculeţ de zahăr vanilinat, un vîrf de cuţit de bicarbonat, făină cît cuprinde, nuci, stafide sau rahat.

Preparare: Se freacă untul cu zahărul şi ouăle, apoi se încorporează făina amestecată cu bicarbonat şi zahăr vanilinat. Se frămîntă pînă ce se obţine o cocă destul de vîrtoasă. Se umple cu această cocă o formă zimţată. Se aşază pe tavă grămăjoare, în vîrful cărora se pun stafide, rahat sau nuci. Se dau la cuptor, la foc iute, apoi focul se micşorează. După ce s-au copt se scot şi se pudrează cu zahăr vanilinat.

Rulouri cu nucă

Ingrediente: 5 ouă, 250 g zahăr, 250 g unt, 250 g făină, 250 g nuci, esenţă de rom, o linguriţă de scorţişoară, un vîrf de cuţit de sare.

Preparare: Se amestecă făina cu gălbenuşurile şi cu sarea. Se frămîntă bine coca pînă ce se dezlipeşte de vas, apoi se împarte în 20 de bucăţele, care se dau la rece şi se ţin pînă a doua zi. Albuşurile se bat şi se adaugă treptat zahărul şi nucile prăjite şi date prin maşina de tocat. Se adaugă esenţa de rom şi scorţişoara şi se amestecă bine. Se ia din frigider cîte o bucăţică de cocă, se presară puţină făină deasupra şi se întinde în formă de dreptunghi de 25/12 cm. La marginea foii se pune cîte o linguriţă de umplutură. Se rulează şi se împachetează ca sarmalele. Se pun în tavă şi se introduc în cuptorul deja încins, la foc iute. Se lasă să se răcească în tavă, se pudrează cu zahăr pudră şi se taie.

Capriciile femeii

Ingrediente: 200 g unt, două ceşti de zahăr, 4 ouă, o cană de făină, o lingură de ulei, o ceaşcă de nuci.

Preparare: Se freacă untul cu o ceaşcă de zahăr şi 4 gălbenuşuri. Se adaugă făina. Se amestecă şi se pune într-o tavă unsă cu ulei şi se dă la cuptor. După ce s-a copt, se pun deasupra albuşurile bătute spumă cu o ceaşcă de zahăr şi se adaugă nucile tăiate pe lung. Se mai lasă cîteva minute la cuptor să se coacă, după care se scot şi se taie în pătrate.

Prăjiturele

Ingrediente: 400 g făină, o linguriţă rasă de bicarbonat, 200 g unt, 125 g zahăr pudră, 3 ouă, un praf de sare, coaja rasă de la o jumătate de lămîie, un pacheţel de zahăr vanilinat, o ceaşcă de vin alb.

Preparare: Se cerne făina împreună cu bicarbonatul şi peste ele se adaugă untul tăiat cubuleţe. Se amestecă şi apoi se adaugă zahărul pudră. Se frămîntă bine şi se face un cuib în care se pun gălbenuşurile de ou frecate cu un praf de sare, coaja de lămîie rasă, zahărul vanilinat şi vinul alb. Se leagă aluatul amestecînd din interior spre margine, astfel încît să nu se prelingă vinul şi gălbenuşurile. Se frămîntă bine, pînă ce aluatul devine omogen de se desprinde de pe masă. Se întinde o foaie de un cm grosime şi se taie cu un păhărel. Se unge cu albuşurile bătute spumă şi se aşază pe tava presărată cu făină. Se coc în cuptorul încins dinainte. Sînt gata cînd devin aurii. Sînt bune de servit după cîteva zile.

Alunetă

Ingrediente: pentru blat: 6 gălbenuşuri, o jumătate de pachet de margarină, 100 g zahăr, coaja de la o lămîie, un praf de sare, 350 g făină, un pliculeţ de praf de copt, două linguri de oţet, 20 g unt; pentru umplutură: o jumătate de borcan de gem de caise, 6 albuşuri, 300 g zahăr pudră, zeama de la o lămîie, 300 g nuci.

Preparare:
Se pregăteşte mai întîi blatul. Se amestecă gălbenuşurile cu margarina, zahărul şi coaja de lămîie rasă. Se pregăteşte umplutura: praful de copt se stinge în oţet şi se amestecă bine cu restul ingredientelor. Coca se întinde cu mîna într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină, în aşa fel încît să aibă grosimea de un centimetru. Se întinde pe blat gemul de caise, peste care se toarnă albuşurile bătute spumă, la care se adaugă treptat zahărul pudră, zeama de lămîie şi nucile date prin maşina de tocat. Se coace la foc mic, pînă ce devin bej la culoare, timp de 35 de minute. Primele 15 minute nu se umblă la cuptor.
Reţete redactate de Florina Grigorie

×
Subiecte în articol: zahăr făină caiet de retete