x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Desertul balerinei

Desertul balerinei

27 Mai 2005   •   00:00

Desi a fost preparata prima oara acum aproape un secol, australienii si neozeelandezii se contrazic cu privire la inventatorul prajiturii Pavlova. Fiecare sustine ca este desertul sau national. Pentru iubitorii de dulciuri este un desert international.



  • de CRISTINA ANDREEA CATANA

  • FESTIV. Pavlova este o prajitura potrivita pentru aniversari sau pentru ocazii deosebite
    In 1935, Herbert Sachse, bucatarul-sef al unui restaurant din vestul Australiei, a creat prajitura Pavlova in cinstea vizitei marei balerine ruse Anna Matveyevna Pavlova. Desi este o apriga disputa intre bucatarii neozeelandezi si cei australieni, de-a lungul timpului prajitura a ramas ca fiind un desert specific australian.

    INSPIRATIA. Aceasta constroversa cu privire la originea prajiturii Pavlova a luat nastere in urma unui turneu pe care balerina l-a facut in cele doua state: Noua Zeelanda 1926, Australia 1929. Despre turneul din urma s-a scris foarte mult, iar presa vremii a considerat ca a fost cel mai important evenimet al anului, iar despre artista s-a scris ca "nu danseaza, ci zboa-ra, de parca ar avea aripi". Conform bibliografului artistei, aceasta apreciere a stat la baza ideii bucatarului care a preparat prajitura. Keith Money nota in 1926 ca bucatarul unui hotel din Wellington a fost inspirat de forma si de culoarea pe care le avea jupa balerinei si a hotarat sa inventeze prajitura. Bluza artistei i-a dat bucatarului sugestia pentru crema desertului. Pentru a sugera verdele jupei, acesta s-a folosit de felii de kiwi. Acesta este si motivul pentru care prajitura nu are o forma anume. Sache sustine ca la inceput prajitura a fost un desert care se servea la ceai. Apoi, la o intrunire a familiei sale, cineva care o vazuse pe Pavlova dansand a spus dupa ce a gustat din desert ca "este usor la fel cum este Pavlova". Asa ca de atunci prajitura a capatat numele artistei.

    ARGUMENTE. Neozeelandezii sustin ca este meritul lor pentru ca intr-o carte de bucate din anul 1926 apare o reteta de bezea cu umplutura de fructe, similara prajiturii Pavlova, insa nu apare mentionat si numele artistei. In "Ghid pentru mancarea buna", aparut in anul 1977, prajitura este descrisa ca fiind un desert neozeelandez, ca mai apoi autorul sa revina in urmatorul an si sa ii schimbe nationalitatea in desert australian.

    ARTISTA
    Balerina Anna Pavlova s-a nascut la 31 ianuarie 1881, la Moscova, si a murit la varsta de 40 de ani, la Haga, in Olanda. Inca de la 10 ani a inceput sa studieze baletul la Teatrul Imperial Mariinsky, unde dupa 9 ani a fost angajata. In 1906 a devenit prim-balerina, iar trei ani mai tarziu a plecat intr-un mare tuneu in Paris impreuna cu trupa de balet a teatrului. Din 1913 si-a infiintat o trupa de teatru alaturi de care a sustinut turnee in mai multe tari.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie prajitura pavlova