x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Desertul capriciosilor

0
10 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • FAST FOOD
  • Cand e vorba de napolitane, imaginatia o ia uneori razna. Exista napolitane umplute cu crema de alune, ciocolata, vanilie, capsuni, lamaie, caramel, nuci, glazurate cu ciocolata alba sau neagra, in forma de dreptunghi, de patrat, de con (pana una alta, si cornetul de la inghetata este in cele din urma tot o napolitana) sau spirala.

    De la sfarsitul Evului Mediu si pana in Renastere, napolitanele erau servite ca desert spre finalul mesei. Doar cei instariti isi permiteau un astfel de capriciu. Mai tarziu, napolitanele vor capata o forma conica si vor fi umplute cu crema de ciocolata sau de fructe. Existau si napolitane glazurate cu ciocolata. Problema era ca aceasta ciocolata era produsa exclusiv din boabe macinate de cacao si se topea foarte repede, murdarind degetele invitatilor.

    Una dintre retetele "excelente si aprobate", aparuta in Anglia secolului al XVII-lea, este cea de napolitane in forma conica. Aceasta suna cam asa: "Ia apa de trandafiri sau orice alta apa si albusul de la doua oua si bate-le bine. Apoi adauga totul peste faina si fa un aluat mai gros. Adauga sare si pune atat de mult zahar cat consideri ca trebuie sa fie de dulce. Ruleaza aluatul in jurul fierului fierbinte". Se referea desigur la o forma speciala pentru napolitane.

    O alta reteta este cea de napolitane olandeze, aparuta tot in Anglia, de aceasta data in secolul al XVIII-lea, intr-o colectie de 300 de retete. "Se iau 4 oua si se bat foarte bine. Apoi se ia o lingura plina cu zahar fin, una cu nucsoara, frisca, 450 gr de faina, 450 gr de unt topit, 3 linguri pline cu apa de trandafiri sau orice alta apa si doua linguri pline cu drojdie. Se amesteca bine toate ingredientele si apoi se coc napolitanele in forme speciale, deasupra focului. Pentru crema se foloseste praf de scortisoara, putin vin sec si unt topit. Se indulceste dupa gust."

    Acum cativa ani, se preparau napolitane din foi cumparate de la magazin, umplute mai ales cu crema de lamaie. Acum urmeaza partea cea mai interesanta. Ca sa se preseze foile foarte bine, se aseza deasupra un fund de lemn, iar peste el, cea mai grea carte pe care o puteai gasi in casa. Eu foloseam Istoria ilustrata a romanilor. Astfel imbinam utilul cu placutul. Ma documentam pentru lectia de istorie si in acelasi timp adulmecam mirosul napolitanei. Nu ma mir ca multe dintre evenimentele istorice au si acum, dupa atatia ani, parfum de napolitane cu lamaie.

    NAPOLITANE
  • INGREDIENTE: 100 gr faina, o jumatate de lingurita cu bicarbonat, 2 linguri cu miere, 50 gr margarina, 100 gr smantana, 3 oua, 2 lingurite cu praf de copt.
  • PREPARARE: Se amesteca margarina, smantana, mierea si galbenusurile. Apoi se adauga faina, praful de copt si bicarbonatul, se amesteca pana cand se omogenizeaza compozitia. Separat se bat albusurile spuma si se adauga compozitia de mai sus. Totul se toarna intr-o tava speciala, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coc napolitanele la foc potrivit pana cand se rumenesc. Cand se racesc, se taie patratele si se umplu cu diferite creme.
  • NAPOLITANE CU FOI LICA
  • INGREDIENTE: 250 gr zahar pudra, 300 gr nuci macinate, 180 gr unt, 2 linguri cu cacao, 350 gr miere, doua pachete cu foi Lica.
  • PREPARARE: Intr-o cratita se pune la incalzit mierea si apoi se adauga zaharul si nucile macinate. Dupa ce se amesteca bine, se adauga untul taiat bucatele si cacaua. Se amesteca incontinuu pana cand crema se mai ingroasa putin. Foile Lica se ung cu aceasta crema, apoi se pun la presat pana a doua zi. Cand sunt gata, se taie in bucati mici de forma patrata sau dreptunghiulara.

  • TORT DE NAPOLITANE
  • INGREDIENTE: un pachet cu foi de napolitane, 150 gr miere, 200 gr unt, 100 gr ciocolata, 120 gr nuci, 3 pliculete cu zahar vanilinat, gem de fructe (visine, piersici, caise, capsuni etc.)
  • PREPARARE: Nucile se pun la prajit intr-o tava si apoi se macina. Mierea se amesteca impreuna cu untul si se adauga ciocolata topita, nucile macinate, zaharul vanilinat si gemul de fructe (aproximativ o lingura). Compozitia se amesteca bine pana cand se omogenizeaza si apoi se ung foile de napolitane. Se preseaza totul si se lasa la rece pentru a se intari crema. Se pregateste o glazura de ciocolata din 100 gr zahar pudra, un albus si 3 linguri cu cacao. Deasupra se pot aseza fructe confiate sau proaspete, frisca sau fulgi de cocos.
  • Citeşte mai multe despre:   ciocolata,   amesteca,   crema,   napolitane,   adauga

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end

    CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end
    CFR Călători a suplimentat cu 23.000 numărul de locuri în trenurile care circulă spre și dinspre litoral, Valea Prahovei și Moldova, datorită cererii mari de transport. Trenurile care...

    Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile

    Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile
    Ungaria impune noi restricții la intrarea în țară, începând de miercuri, a anunțat ministrul Gergely Gulyás. Măsurile intervin pentru limitarea răspândirii pandemimei de coronavirus. România a...

    Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia

    Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia
    Ministerul Sănătății a publicat, duminică, lista completă a centrelor din țară unde românii pot face testul molecular pentru infecția cu COVID-19, necesar pentru petrecerea concediului în...

    Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei

    Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei
    În această după-amiază este de așteptat ca turiștii care au fost în week-end pe litoral sau în stațiunile de pe Valea Prahovei să se întoarcă în Capitală. Prin urmare, drumurile rutiere se vor...

    UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere

    UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere
    După ce autoritățile de la Atena au decis să le impună turiștilor români, care ajung pe cale rutieră în Grecia, prezentarea unui test negativ la infecția cu COVID-19, acestea iau în calcul...

    Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

    Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
    Doru Dinu Glăvan a obținut un nou mandat ,pentru perioada 2020-2024, la conducerea UZPR, organizația profesională reprezentativă a ziariștilor. Adunarea Generală  s-a desfășurat în condiții statutare , s

    Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE

    Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE
    Norvegia ridică restricțiile de călătorie din 15 iulie pentru 20 de state europene. României îi sunt însă menținute interdicțiile, transmite Reuters. Printre țările libere la circulația persoanelor s...

    Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii

    Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii
    Coreea de Sud impune tuturor persoanelor care vin din state unde infecțiile cu COVID-19 sunt ridicate să prezinte rezultate negative la testul Real Time PCR, transmite Reuters. Măsura se va aplica din 13 iulie, iar...

    Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele

    Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele
    Autoritățile elene intenționează să închidă granițele dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește la peste 100 de cazuri pe zi. Acestea avertizează că turiștii depistați pozitiv cu coronavirus la...

    Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay

    Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay
    Galerie Foto În timp ce Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei vor căuta factorul X în cel de-al nouălea sezon, la Antena 1, cei de acasă vor intra în culisele emisiunii cu ajutorul actriței Ilona...

    Apa și utilizările ei mai puțin știute

    Apa și utilizările ei mai puțin știute
    Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

    Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

    Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
    Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

    AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

    AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
    AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

    Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

    Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
    Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

    Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

    Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
    Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...
    Serviciul de email marketing furnizat de