x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Despre Ignat sau "tăcerea porcilor"

0
Autor: Tudor Cires 17 Dec 2008 - 00:00

Tradiţia spune că "în ziua de Ignat nu se lucră şi altceva". De-aceea, prin toate satele din culoarul Rucăr-Bran, în munte, de Ignat în toate gospodăriile se taie porc.



Nu de alta, dar se zice din bătrâni că omul care nu are porc gras în decembrie – să-l taie şi să facă din el bucatele cu care să întâmpine Crăciunul – n-a cunoscut fericirea. Deşi, îmi spunea odată un bătrân de pe valea Dâmbovicioarei, "au fost şi vremuri când sărăcia era atât de mare, că nu era la toată casa un porc; dar şi-atunci tăiai barem o găină, c-aşa-i dat de la Dumnezeu, în ziua de Ignat să vezi sânge".

CREDINŢE
Tot moş Idoraş mai zicea că, în ziua în care urmează să fie tăiat, porcul amuţeşte. Se retrage în adăpostul lui şi nu-l mai scoţi de-acolo nici cu terciul de bostani răsturnat în troacă, nici cu vorbe blânde, chemându-l pe nume (că, pe-acolo, porcii capătă nume, ca oamenii). Acel timp se numeşte, în popor, "tăcerea porcilor". Se spune că de-aia tace porcul, că noaptea a visat cuţitul, că stăpânul urmează să-l înjunghie... ori că s-a visat cu gâtul împodobit cu mărgele roşii.

"LUCRUL" BĂRBAŢILOR...
Bărbaţii sunt cei care se pricep cel mai bine la tăiatul porcului. Şi drept e  că-ţi trebuie multă putere de stăpânire şi multă ştiinţă să-l înjunghii cum se cuvine. Dacă scrâşneşti din dinţi ori dacă bolboroseşti cuvinte fără şir ori spui "măscări" când îl tai, atunci carnea nu fierbe bine şi rămâne tare precum "cea de vită bătrână". Dacă ţi-e milă, atunci porcul simte şi moare greu, se chinuie şi el.
Bărbaţii sunt cei care se pricep cel mai bine la tăiatul porcului, însă o femeie ştie să povestească mai frumos. Aşa că desluşiri am cerut, la Dragoslavele, de la Mihaela Tarbă. "Ne sculăm foarte de dimineaţă, pentru că este multă muncă la tăiatul porcului. Înainte vreme, bunicii mei făceau totul pe jar. Făceau mult foc şi «trăgeau» porcul pe jar. Azi ne-am modernizat, folosim o «tobă», adică un fel de aparat, în care băgăm tot jar de lemne uscate. Are un ventilator care, prin aprindere, face o flacără şi cu aceea se pârleşte." Ne spune apoi că atunci când se taie porcul nu lipseşte ţuica fiartă: "Cei care ajută la ţinutul porcului trebuie să prindă şi ei curaj!" Cei tineri trebuie să-şi învingă temerile. "Cei în vârstă nu gândesc în momentul acela, ei ştiu că porcul trebuie tăiat şi gata!" Mihaelei Tarbă i se umezesc ochii în vreme ce rememorează timpul de Ignat al copilăriei, ziua în care bunicul a chemat-o să vadă porcul ucis: "Vino, draga bunicului, să-l vezi pe Michiduţă (c-aşa se numea)!". "L-am văzut şi-am plâns…"

... MUNCA FEMEILOR
După ce sacrifică porcul, echipa se întăreşte cu femeile casei (ba, uneori, şi cu copiii). Se adună sângele, apoi porcul se pârleşte.
Abia acum vine măcelarul şi începe tranşarea. "Înaintea tranşării se face o cruce în capul porcului. Apoi, i se taie capul, care se pune imediat în apă rece, pentru că are foarte mult sânge. Se desfac spetele, picioarele. Se scot muşchii, burta din care se face slănina.  În vreme ce unii încep deja să pregătească diferitele subproduse din porc, stăpâna casei alege cele mai bune bucăţi de carne şi pregăteşte «pomana porcului», omenind apoi pe toată lumea. Se pune apoi multă sare în copăile de lemn şi se aşază bucăţile de carne. Se începe cu şunca, pentru că ea are nevoie de foarte multă sare ca să se înmoaie. Se pun apoi picioarele, muşchii şi, deasupra, «peciile» (adică: bucăţile) de carne. Când se tranşează porcul, se taie 10-12 astfel de pecii, după cât este porcul de mare."
Carnea se ţine la sare trei zile, dacă este frig, iar dacă temperaturile sunt peste zero grade, atunci se ţine cel mult două zile. "După ce o scoatem din sare o lăsăm o zi să se scurgă", continuă să ne spună Mihaela Tarbă cum se procedează cu pregătirea cărnii de porc la Dragoslavele. "O lăsăm să se zvânte, apoi o punem la afumătoare. O legăm cu ghem de sfoară, pe bucăţi, şi o punem la fum de rumeguş. După trei zile, când a prins o culoare aurie, îi luăm fumul şi o mai lăsăm o zi să se zvânte. Apoi o împărţim pe sortimente. Punem separat oasele, carnea, cârnaţii – care şi ei s-au afumat –, le prăjim bine în foarte multă untură, apoi le aşezăm în vase de email, de «bleher» cum se spune pe aici, şi turnăm deasupra untura nu prea fierbinte, cât să le acopere cu vreo 2 cm, ca să nu răsufle. Legăm vasele la gură cu hârtie ceruită (niciodată cu folie de plastic) şi le dăm la rece, la loc întunecos. Untura nu e bine să aibă lumină, ca să nu se coloreze."

ŞORICIUL MOALE
"Ca să iasă un şorici de calitate, porcul trebuie pârlit foarte bine. După aceea se pune pe o «blană»." Adică pe scândură lată. Unii folosesc o uşă veche, păstrată anume pentru asta. Se toarnă apă fiartă peste porc şi se acoperă 20 de minute. După aceea, toată lumea trece la răzuit cu cuţitele. Se curăţă apoi cu o perie de scândură, cu un burete de vase sau, cine are, cu o mănuşă din zale de oţel. "Porcul trebuie să fie curat până şi la încheieturi şi să aibă şoriciul moale şi alb", ne spune Mihaela Tarbă.

CUTUME
Porcul trebuie tăiat neapărat de Ignat. Asta pentru că, după aceea, "strici orzul pe gâşte", adică îi dai mult de mâncare, dar el nu se mai îngraşă "nici un fir". Ca să nu "piară sămânţa porcului" din gospodărie, nevasta stăpânului casei ia un smoc de păr din coada animalului şi-l înmoaie în sângele curs. Îl pune apoi la grinda casei sau la grinda cocinei, ca să "cheme" alt porc pentru anul care vine, iar acela să crească la fel de mare şi de sănătos. Iar pentru ca "să ţină" carnea porcului tăiat cât mai mult, cel mai tânăr dintre copiii familiei este chemat "să-l călărească", în râsetele şi îndemnurile adulţilor. Semnul crucii făcut pe creştetul animalului, ca şi tămâia care se aruncă în jarul pentru pârlit au rolul de a proteja pe cei ai casei de duhurile rele. Ca să ştie câte kilograme are porcul, ţăranul nu-l cântăreşte pe tot, ci pune pe tipsia cântarului numai capul. Animalul, tăiat, trebuie să cântărească fix de zece ori cât capul lui.
Citeşte mai multe despre:   porcul,   porcului

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

11 concurenți se luptă în finala iUmor, sezonul 8

11 concurenți se luptă în finala iUmor, sezonul 8
Galerie Foto Zece concurenți desemnați câștigătorii fiecărei ediții din cel de-al optulea sezon iUmor și câștigătorul semfinalei se vor lupta sâmbăta aceasta, de la ora 20.00, la Antena 1, în marea finală iUmor!...

Mircea Lucescu este „Il Luce”, din 6 iunie, la TVR 1

Mircea Lucescu este „Il Luce”, din 6 iunie, la TVR 1
Galerie Foto Seria documentară realizată de cunoscutul comentator și realizator tv Dumitru Graur, ce urmărește cariera și viața marelui antrenor român, va putea fi urmărită timp de opt săptămâni, în fiecare sâmbătă...

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania
Fiecare român este un influencer, iar actorul și prezentatorul de televiziune, Cosmin Seleși, vrea să folosească această calitate pentru a susține brandurile autohtone. Într-o campanie lansată astăzi, pe...

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...
Serviciul de email marketing furnizat de