x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dezlegare la zvarlugi

Dezlegare la zvarlugi

23 Noi 2004   •   00:00

 

FAST F00D
 

SIMONA CHIRIAC
 

 

Click pentru a mari imaginea
 
In timpul Postului Craciunului, pestele devine alimentul preferat, intrerupand monotonia preparatelor din legume. Nu putem insa sa-l mancam oricand, trebuie sa asteptam zilele in care avem "dezlegare la peste".  

In general, ar fi bine sa consumam peste foarte des pe parcursul intregului an, fiind mult mai hranitor decat orice alt preparat din carne. Este foarte bogat in saruri minerale si vitamine, mai mult decat atat, din multe specii marine se face celebra untura de peste.  

Mult mai gustoasa este insa carnea de peste, gatita in fel si chip. De altfel, pestele era preparat in Europa, mai ales prin fierbere, inca din cele mai vechi timpuri. Exista chiar o lege care ii obliga pe oameni sa manance peste in fiecare vineri. Abia la mijlocul secolului al XIX-lea "varianta prajita" a acestuia devine populara la Londra si in sud-estul Europei. Drept dovada, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pestele era printre putinele alimente nerationalizate in Anglia.  

De cele mai multe ori, pestele prajit este servit cu sare sau otet. Otetul poate fi si din malt sau cu ceapa (in acest caz se pun intr-o sticla de otet si cateva cepe). Se mai poate folosi ketchup, sos de curry, sos tartar, maioneza (in special in Europa).  

Deoarece se altereaza foarte usor, pestele se pastreaza conservat daca dorim sa-l consumam la mult timp dupa pescuirea lui. Uscarea, sararea, afumarea, inghetarea sunt cele mai eficiente metode de conservare. Primele trei au fost folosite inca din antichitate, ultima insa este o "inventie mai recenta".  

Daca vrem sa gatim peste, cel mai bine este sa-l curatam de solzi mai intai. Pentru a nu murdari totul in jur, pestele trebuie intins pe o hartie mai groasa sau pe o folie de plastic. Pentru a scoate solzii crapului, se infige cutitul sub solzi, impingandu-l dinspre coada spre cap si ridicand astfel solzii cu mana. Pestii cu solzi mici (salaul, stiuca) se scufunda un minut in apa clocotita si dupa aceea se curata foarte usor. Dupa ce pestele a fost curatat, se taie in bucati potrivite, se spala foarte bine in multa apa rece si se sareaza.  

Atentie atunci cand va aflati "fata in fata" cu un crap. Acesta are la ceafa un os foarte mic, de forma triunghiulara. Osul acesta trebuie desprins cu cutitul si aruncat, deoarece daca ar fi fiert, toata mancarea ar capata un gust amar.  

SARAMURA DE PESTE  

  • INGREDIENTE: 2,5 kg peste, 50 ml ulei, o legatura verdeata, boia de ardei, sare, ardei iute.
  • PREPARARE: Dupa ce pestele a fost curatat, se frige pe un gratar incins (uns cu ulei), pe ambele parti, pana se patrunde bine in interior. Saramura se pregateste cu apa calda, ulei, boia, ardei iute taiat marunt. Se lasa sa fiarba si se adauga peste pestele fript, continuand fierberea inca 5 minute. La servire se adauga verdeata taiata marunt. Dupa preferinta, se poate servi si cu mujdei.  

    CRAP CU SOS DE ROSII SI LAMAIE  

  • INGREDIENTE: 2 kg peste, 200 gr ceapa, 200 ml ulei, 1,5 kg rosii, 100 ml vin, 50 gr faina, o legatura verdeata, 150 gr pasta de tomate, 100 gr ardei gras, sare, piper, o lamaie.
  • PREPARARE: Pestele curatat si portionat se sareaza, se condimenteaza cu piper si se pudreaza cu faina. Se prajeste pe jumatate in uleiul incins. Ceapa si ardeiul se curata, se spala si se taie marunt, apoi se inabusa in ulei cu putina apa. Se adauga pasta de tomate, sarea si apa. Se fierb aproximativ 15 minute. Rosiile se oparesc si se curata de pielite. Jumatate din cantitatea de rosii se taie pe jumatate, iar restul se zdrobesc. Rosiile zdrobite, impreuna cu sosul, se asaza intr-o tava. Se adauga pestele cu jumatatea de rosii puse deasupra, pe fiecare bucata de peste, si se introduce la cuptor timp de 20 minute. Spre sfarsitul inabusirii se adauga vinul. Dupa preferinta, se poate pune si usturoi taiat marunt, atunci cand se introduce la cuptor.  

    SALATA DIN PESTE AFUMAT CU CEAPA  

  • INGREDIENTE: 1,5 kg peste afumat, 600 gr ceapa, 200 gr morcovi, 50 ml ulei, 25 ml otet, 200 gr masline, sare.
  • PREPARARE: Pestele se desareaza in apa rece, se dezoseaza pe lungimea coloanei vertebrale si se taie bucati egale. Ceapa se curata, se spala si se taie rondele. Morcovii se curata si se trec prin razatoarea cu orificii mijlocii. Maslinele se amesteca cu ceapa, morcovii, uleiul, otetul diluat cu putina apa. Se pun ingredientele amestecate bine pe un platou, deasupra asezandu-se bucatile de peste. Se serveste ca salata rece.  

    PESTE CU SOS DE USTUROI  

  • INGREDIENTE: 2 kg peste, 50 gr usturoi, 50 ml otet, 200 ml ulei, sare, piper.
  • PREPARARE: Pestele se curata, se spala si se dezoseaza. Otetul se dilueaza cu 500 ml apa si se fierbe. Pestele se inabusa sau se prajeste in 150 ml ulei. Se condimenteaza cu piper si sare, dupa care se introduce la cuptor. Spre finalul inabusirii, se adauga otetul fierbinte si se mentine la cuptor inca 5 minute. Se raceste si se asaza pe un platou. Usturoiul pisat se omogenizeaza cu 50 ml ulei, obtinandu-se un sos care se toarna peste portiile de peste. Pestele se serveste rece, cu sosul de usturoi.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul ulei peştele ceapa