x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar DIETA STRĂMOȘILOR, între Creaționism și Evoluționism. Ce spune Biblia despre hrana primilor oameni

DIETA STRĂMOȘILOR, între Creaționism și Evoluționism. Ce spune Biblia despre hrana primilor oameni

10 Oct 2017   •   21:37
DIETA STRĂMOȘILOR, între Creaționism și Evoluționism. Ce spune Biblia despre hrana primilor oameni

espre hrana primilor oameni
 DIETA STRĂMOȘILOR, între Creaționism și Evoluționism. Ce spune Biblia despre hrana primilor oameni
Dieta strămoșilor – iată o temă care ne tentează. Și, oricât ar părea de ciudat, Creaționismul și Evoluționismul se întâlnesc aici, în unele puncte deloc neesențiale. Cum ar fi cele ale alimentației și ale ocupațiilor primilor oameni.

Adepții celor două curente sunt de acord că omul a fost mai întâi frugivor și apoi… omnivor (adică frugivor-carnivor) și că primii oameni au fost culegători, pentru ca, evoluând, să-i aflăm agricultori sau mai bine zis cultivatori și crescători de animale. Ca să așez la locul lor aceste idei, am să apelez la două surse: una este Biblia, cealaltă o reprezintă parcursul unei expoziții pe care am vizitat-o cândva la Muzeul Alimentarium din Vevey (Elveția). Sigur, demonstrația mea nu este una exhaustivă și nici nu are pretenția de a fi o judecată cu valoare academică, dar dacă are să vă dea de gândit, atunci mă declar mulțumită.

Dieta strămoșilor – Evoluționismul

(...)

Strămoșii noștri de acum 40.000 de ani, primii „homo sapiens sapiens”, erau mai sănătoși decât suntem noi astăzi (luați per ansamblu). Datorită faptului că dieta lor era în principal frugivoră (bazată pe rădăcini, frunze, nuci, miere, semințe, grăunțe, legume, ciuperci) și doar într-un procent redus consumau carne, pește, lactate, se pare ca aveau o speranță de viață de peste 60 de ani, o înălțime medie de 1,75 m bărbații, respectiv 1,65 m femeile, erau supli, agili și, lucrul cel mai important, aveau dinți foarte buni. Se știe că o dantură sănătoasă este garanția unui corp sănătos și chiar dacă oamenii nu se aleg căutându-i după dinți, precum caii, nu trebuie să ne neglijam dinții. 

(...)

Dieta strămoșilor – Creaționismul

Dacă mutăm discuția în agora Creaționismului, nu trebuie să facem decât un singur lucru, pentru a ajunge – surprinzător – la aceeași evoluție a ocupațiilor și, implicit, a dietelor strămoșești: să deschidem Biblia, la cartea Facerii, capitolul 2. Ce zice Biblia în versetul 9 din cartea și capitolul citate?

„Domnul Dumnezeu a făcut să răsară din pământ tot felul de pomi, plăcuți la vedere și buni la mâncare și pomul vieții în mijlocul grădinii și pomul cunoștinței binelui și răului”.

Și a făcut asta Dumnezeu abia după ce l-a făurit pe om după chipul și asemănarea sa, căci până atunci nu existau plante pe pământ, nici altă formă de viață, căci „nu era niciun om care să lucreze pământul” (Facerea, 2:5).

O dată ce omul s-a ivit de sub mâinile lui Dumnezeu, acesta din urmă a simțit nevoia să dăruiască făpturii modelate din lut un loc al său, un rost și… hrană:

.........................

Află ce spune Biblia despre hrana primilor oameni

×