x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Din cămara gospodinelor buzoience

0
Autor: Simona Chiriac 08 Oct 2009 - 00:00
Din cămara gospodinelor buzoience Simona Chiriac/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Ultima săptămână din septembrie s-a aflat sub semnul ecologiei. A fost mai întâi "Crosul pensiunilor la Sărata Monteoru", prilej pentru cei prezenţi să alerge şi să pornească în drumeţii pe cărări de munte, cât să-şi facă apoi poftă de mâncare. La parada Gospodarilor de la Săpoca, pe lângă ceaunele cu varză cu carne de oaie şi mămăligă, mesele s-au umplut de preparate obţinute doar din ingredientele locului. Totul natural, ca la mama acasă, cum ar spune unii dintre gurmanzi.



Cămara pentru iarnă
Borcane, mai mici, sau mai mari, pline cu zacuşti, murături, salate şi alte minunăţii bune de trecut iarna. Unele dintre ele, mai puţin cunoscute orăşeanului, cum ar fi această "acreală" de corcoduşe pregătită de Angela Dobriţă din Săpoca. "Adunăm corcoduşe, le punem la fiert cu tot cu sâmburi, iar după ce se răcesc puţin le dăm prin strecurătoare. Atunci curge zeama, iar sâmburii şi cojile rămân în strecurătoare. Fierbem zeama din nou, punem sare şi foarte puţin conservant. Eu am şi de trei ani câteva borcane şi este foarte bună la acrit ciorbe. Aşa că toate ciorbele îmi ies bune".

Maria Zaharia ştie să facă o delicioasă musaca de vinete ce poate fi păstrată la borcan timp de mai multe săptămâni. Depinde câtă răbdare are fiecare. Vinetele se curăţă de coajă, având grijă să se lase câteva părţi nedescojite (pe lungime). Se taie în felii, iar după ce se presară sare se lasă să se scurgă. Ardeii şi roşiile se toacă foarte mărunt, fideluţă. Într-un borcan se aşază un rând de vinete prăjite în ulei şi scurse foarte bine, unul de ardei, altul de roşii. Deasupra se presară câteva frunze de pătrunjel proaspăt şi se aşază doi căţei de usturoi feliaţi sau întregi. Se pun alternativ alte straturi de legume până când se umple borcanul. Se sterilizează la bain-marie, musacaua fiind o excelentă garnitură pentru friptură.

Acrituri
Murături în oţet, în saramură, preparate la rece sau la cald... Reţete sunt multe şi pe gustul tuturor. Spre exemplu, gogoşarii la rece. Se taie gogoşarii, se pun într-o albie mare şi se amestecă bine cu zahăr sau miere, oţet, sare. Se lasă cam 24 de ore, având grijă să se amestece din când în când. Se scot gogoşarii din albie, se pun în borcane, apoi se toarnă lichidul până sus. Se aşază un capac deasupra şi se pot consuma gogoşarii chiar de a doua zi. Gogoşarii muraţi şi umpluţi cu varză roşie tocată, boabe de strugure şi cubuleţe de conopidă este o altă specialitate din zona Berca. Se pune o parte oţet şi două părţi apă ca să reziste mai mult. Se mai adaugă miere, zahăr după cum doreşte fiecare. Legumele se opăresc în soluţia cu oţet, apoi se pun în borcane. Pentru ardeii iuţi, se foloseşte saramură (50 g sare la litrul de apă), astfel încât să-şi păstreze gustul şi culoare aprinsă.

Pensiunile buzoiene au venit şi ele cu preparate ingenioase, având ca element comun legumele şi murăturile. Sărmăluţe pe pat de oase de porc afumate (ca să le sporească gustul), cocoloş cu varză (un bulz umplut cu varză călită), rulade de porc cu castraveţi muraţi sau aspicuri au fost doar câteva dintre ele. Pe celelalte vă invităm să le descoperiţi în continuare!

5281-103504-micamuschiuletdeporc.jpg

Muşchiuleţ de porc împănat
La Casa Matei din Berca, muşchiuleţul acesta îşi are taina sa. Trebuie să fie de porc, foarte proaspăt. Se ţine cam 6-8 ore într-un baiţ din condimente, sare şi un pic de vin alb. Se scoate din baiţ şi se împănează cu şuncă afumată de porc şi usturoi, centimetru cu centimetru. Se trece prin condimente (cimbrul italian îi dă o savoare anume) şi apoi prin mălai amestecat cu sare. Se pune pe grătar, nu prea bine încins, ca să pătrundă foarte bine şi să rămână carnea un pic roze. În timpul acesta cartofii se ung cu ulei cu măsline, se pun în cuptor, iar când sunt pe jumătate făcuţi se ung din nou cu ulei de măsline şi se îmbracă în folie de aluminiu ca să rămână coaja moale. Se serveşte totul cu smântână, rozmarin, fiecare după gust cum îi place. Muşchiuleţul merge şi cu nişte ardei iuţi numiţi prin părţile Buzăului "fundul iadului".

5281-103505-micaratacuvarzacalita.jpg

Raţă cu varză călită
Ţuica mortală de Chiojdu este specifică acestor locuri, iar multe dintre preparate au şi câţiva stropi de ţuică, cât să le facă irezistibile. Gurile rele spun că imediat după ce s-a cunoscut procesul de rafinare şi Mihai Viteazul gusta din ţuica de Chiojdu atunci când ajungea aici. La pensiunea Tata Lice, raţa şi varza se însoţesc cel mai bine dacă au alături şi un păhărel de ţuică. Raţa foarte bine curăţată, se presară cu mirodenii şi se pune într-o tavă la cuptor. Se mai adaugă şi sos din gulii şi ţelină date prin blender, dar şi puţin vin. Din când în când raţa este stropită cu sos de hrean şi sucul format în tavă. Varza se taie fideluţe, cât mai mărunt, apoi se căleşte adăugându-se condimente şi verdeaţă după gust.

5281-103506-micaouamarinate.jpg

Ouă marinate
La pensiunea Casa Cu Tei din Sărata Monteoru oaspeţii sunt serviţi cu un aperitiv mai neobişnuit. Ouăle marinate pot fi păstrate un timp îndelungat iarna şi nici nu necesită cine ştie ce ingrediente deosebite. După ce ouăle sunt fierte, se pregăteşte o marinată din ulei, oţet de vin, morcov, boabe de piper şi mult cimbru. Se ţin ouăle în această soluţie timp de patru-cinci zile. Sunt foarte gustoase.

5281-103507-micaaperitivspecial.jpg

Aperitiv special cu vinete
Pensiunea Gabriela din Vintilă Vodă a pregătit o salată de legume pentru iarnă. Se folosesc 6 kilograme de vinete coapte, curăţate, făcute şuviţe, apoi 6 kilograme de ardei capia copţi curăţaţi de seminţe (cu cât sunt mai mulţi ardei cu atât mai bine). Se mai adaugă o cană de ulei, una de zahăr, o lingură şi jumătate de sare, o cană şi jumătate de oţet din vin. Se amestecă bine, se lasă o zi la macerat, după care se aşază în borcane. Se sterilizează la bain-marie şi se păstrează în cămară chiar şi doi ani.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

SNAP! revine la DIskoteka Festival. Declarația suprinzătoare a trupei: ,,Iubim muzica lăutărească!”

SNAP! revine la DIskoteka Festival. Declarația suprinzătoare a trupei: ,,Iubim muzica lăutărească!”
Galerie Foto SNAP!, grupul muzical german care a împlinit 30 de ani de carieră, este unul dintre numele mari ale line-up-ului DISKOteka Festival 2020. Aceștia sunt așteptați să concerteze, din nou, pe stadionul „Dan...

Minelli o duce pe Mariola la Romexpo, la „The Concert”, cel mai așteptat eveniment al anului

Minelli o duce pe Mariola la Romexpo, la „The Concert”,  cel mai așteptat eveniment al anului
„Mariola”, „BO$$”, „My Heart”. Cu siguranță hiturile nu vor lipsi din cel mai tare show pe care Minelli îl va avea pe 30 mai la The Concert, evenimentul care va reuni, timp de 3 zile de poveste, cei mai ur...

Jurata iUmor, Delia, despre succesul ultimei piese: “Mă simt mândră că am dus ultima piesă într-un trending în care aparent nu avea nicio șansă”

Jurata iUmor, Delia, despre succesul ultimei piese:  “Mă simt mândră că am dus ultima piesă într-un trending în care aparent nu avea nicio șansă”
Galerie Foto Cel mai nou sezon iUmor va avea marea premieră sâmbătă, 22 februarie, de la ora 20:00, la Antena 1, iar Delia, Cheloo și Mihai Bendeac au avut zile de audiții absolut surprinzătoare. Cu provocări nemaintâlnite...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat pe toate categoriile de public

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat pe toate categoriile de public
Galerie Foto Cea de-a doua ediție premieră a celui mai dur reality-show a continuat aseară cu o cursă plină de adrenalină, la Antena 1. Cele nouă echipe de vedete care au acceptat provocarea Asia Express- Drumul Comorilor...

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi, iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi,  iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița
Galerie Foto La filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, actorii au avut parte de numeroase momente amuzante și de o serie de...

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat
Robbie Williams şi soţia sa, Ayda Field Williams, au anunţat naşterea unui băieţel, prin intermediul unei mame surogat. Ayda Field a dezvăluit fanilor de pe Instagram naşterea lui Beau Benedict Enthoven...

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița
Cel de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, care va începe, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1 aduce, pe lângă personajele consacrate, unele noi. Dana și Svetlana, pe care...

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express
Galerie Foto Culisele din Asia Express, reality show ce revine la Antena 1 sâmbătă, 15 februarie, ora 20.00, sunt la fel de spectaculoase ca ceea ce se vede pe micul ecran. O echipã de peste 200 de oameni lucreazã pentru acest...

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu
Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri imagini în...

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri, pas cu pas, ev...

Noi rute de autocar între Europa și Africa

Noi rute de autocar între Europa și Africa
Compania de transport de pasageri FlixBus urmează să opereze rute din Franţa către Maroc începând de marţi, 18 februarie, la 7 ani de la primul transport rutier de călători realizat de companie, care a avut loc...

Facebook amână lansarea aplicației de întâlniri romantice online în Europa

Facebook amână lansarea aplicației de întâlniri romantice online în Europa
Facebook a decis să amâne lansarea în Europa a aplicaţiei sale de întâlniri online, după ce o autoritate irlandeză cu rol de reglementare a organizat luni o inspecţie în birourile din Dublin ale reţelei de...

Copiii sunt răsfăţaţii pachetelor de la Târgul de Turism

Copiii sunt răsfăţaţii pachetelor de la Târgul de Turism
Galerie Foto Trendul viitorului Târg de Turism de la Bucureşti este răsfăţul pentru copii. Agenţiile şi hotelierii vin cu pachete şi oferte speciale care îi plasează în centrul atenţiei pe cei mici. Târgul de Turism al R...

Alex Abagiu si prietenul lui Radu, despre situațiile limită din Asia Express: ”Avem nevoie de medicamente pentru astronauți”

Alex Abagiu si prietenul lui Radu, despre situațiile limită din Asia Express:  ”Avem nevoie de medicamente pentru astronauți”
Alex Abagiu și prietenul lui Radu au pornit pe Drumul Comorilor convinși fiind că experiența celui mai dur reality-show poate ascunde multe situații limită. Și nu s-au înșelat. Asia Express, ce revine la Antena...

Naufragiu în Oceanul Pacific. Opt persoane au decedat, supraviețuitorii au plutit în derivă zile întregi

Naufragiu în Oceanul Pacific. Opt persoane au decedat, supraviețuitorii au plutit în derivă zile întregi
Doi bărbaţi, o femeie şi o fetiţă au supravieţuit după ce au plutit în derivă timp de 32 de zile în sudul Oceanului Pacific, a relatat un cotidian din Insulele Solomon. Supravieţuitorii au povestit că...
Serviciul de email marketing furnizat de