x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Din misterele culinare ale lumii acvatice

Din misterele culinare ale lumii acvatice

de Carmen Dragan    |    20 Aug 2009   •   00:00
Din misterele culinare ale lumii acvatice

Mii de cochilii în care se reflectă razele soarelui pot fi admirate pe plajele lumii. Atrăgătoare prin formă, culoare sau pur şi simplu prin prezenţa lor, scoicile ne bucură ochiul. Midiile pot fi găsite pe coastele oceanelor şi a mărilor. Cochiliile lor sunt de mai multe culori: albastre, negre, verzi, maronii, aurii. Însă imaginaţia depăşeşte spaţiul calcaros şi deodată simţim arome care ne încântă papilele gustative.



Midii în sos de vin, cu legume, pesto... sună bine. Mai ales că această carne este considerată un produs dietetic. Despre stridii, ştim că sunt cele mai lăudate de către gurmanzi. Ele sunt numite şi "alimentul iubirii", pentru că au calităţi afrodiziace. Le putem mânca crude, stropite cu zeamă de lămâie sau asezonate cu puţin piper proaspăt, alături de vinuri albe.

De creveţi ne putem bucura în salate, dar îi putem prepara şi separat pe grătar, prăjiţi cu usturoi sau suc de roşii, ceapă şi ghimbir sau se pot coace în sos de smântână. Cei mai apreciaţi la gust sunt creveţii mici. Din categoria crabilor, cel imperial de Alaska şi crabul păianjen sunt cei mai căutaţi. Carnea este foarte bogată în iod, fosfor şi lecitină şi se poate prepara fiartă, prăjită, la cuptor sau la aburi.

DELICIILE MĂRII
Homarii îi consumăm fierţi sau prăjiţi pe grătar. Foarte gustos este şi ficatul verde al homarului mascul, o delicatesă numită "tomalley", care ajută la prepararea sosurilor şi a supelor. Se pare că femelele au carnea mult mai gustoasă, iar icrele roşii de homar sunt într-adevăr un deliciu. Dacă am ajuns pe aceste tărâmuri, să nu uităm de caracatiţă care se poate prepara la grătar, prăjită sau se adaugă la salate.

Din plăcerile gurmande pe care ni le oferă marea amintim şi de calamari, pescuiţi mai ales din mările sudice ale ţărilor asiatice: Vietnam, China, Japonia. Trebuie preparaţi ori foarte repede, pentru că altfel carnea devine ca o gumă, ori foarte mult, ca să devină moi. Se mai pot adăuga în salatele din fructe de mare, se prăjesc sau se umplu cu diverse legume. Şi pentru ca plăcerea să fie completă, ne putem delecta şi cu alge, considerate alimente-medicament, datorită proprietăţilor curative. Se pot prepara în salate, supe, ciorbe, mâncăruri cu diverse legume.




Scoici în sos alb
Într-o cratiţă se pun 50 g unt. După ce s-a topit se adaugă 8 căţei de usturoi tăiaţi în felii subţiri şi se prăjesc puţin. Se adaugă două roşii descojite şi tăiate cubuleţe, apoi 500 g scoici şi un pahar de vin alb. Scoicile se lasă să fiarbă până când se desfac. Se adaugă 250 ml frişcă şi se lasă la fiert încă 5 minute.


Caracatiţă cu orez
Se spală un pui de caracatiţă în mai multe ape, apoi se lasă să se scurgă. Se încing 50 ml ulei şi se înăbuşă puiul de caracatiţă câteva minute. Se mai adaugă din când în când câte puţină apă. 300 g de orez ales şi spălat se pun la fiert. Când începe să fiarbă apa cu orezul, se adaugă caracatiţa înăbuşită, un vârf de cuţit de şofran, sare şi piper după gust. Se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, fără să se amestece. Se verifică dacă orezul este fiert. Se adaugă un ardei gras tăiat cubuleţe şi se amestecă cu grijă. Vasul se lasă pe foc încă 5 minute. Se aşază orezul pe o farfurie şi se pune caracatiţa deasupra.


Platou cu fructe de mare
Ingrediente: 200 g pui de caracatiţă, 200 g creveţi decorticaţi, 200 g calamari, 100 ml vin alb, sare, piper, ulei de măsline, 50 g usturoi, un ardei iute, un ardei gras, o roşie, puţin pătrunjel verde tocat, 30 ml oţet, foi de dafin, cimbru proaspăt, zeamă de la o jumătate de lămâie.
Preparare: Caracatiţa se fierbe în oţet cu foi de dafin şi piper, se taie bucăţi şi se pune pe grătar. Se stropeşte cu ulei de măsline, zeamă de lămâie şi se presară cimbru proaspăt. Creveţii se prăjesc timp de câteva minute în ulei de măsline. Se adaugă ardei iute tăiat rondele şi ardei gras tăiat feliuţe, apoi roşia tăiată cubuleţe şi usturoiul pisat. Se adaugă sare, iar când se ia de pe foc se presară pătrunjel verde tocat. Calamarii se pun pe grătar. Când şi-au schimbat culoarea se aşază în tigaie, se adaugă puţin vin alb, sare şi piper şi se stropesc cu ulei de măsline.

×
Subiecte în articol: caiet de retete