x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Din poveştile oierilor

0
Autor: Maria Belu-Burtea 30 Sep 2008 - 00:00

Pastramă de oaie afumată sau neafumată, brânză pentru toate gusturile, cârnaţi preparaţi din carne de oaie, spectacole folclorice, de toate aceste "bunătăţi" s-au bucurat, timp de trei zile la sfârşitul săptămânii trecute, localnicii şi turiştii aflaţi în zona Bran.



Pastramă de oaie afumată sau neafumată, brânză pentru toate gusturile, cârnaţi preparaţi din carne de oaie, spectacole folclorice, de toate aceste "bunătăţi" s-au bucurat, timp de trei zile la sfârşitul săptămânii trecute, localnicii şi turiştii aflaţi în zona Bran. A fost Răvăşitul oilor şi Festivalul Brânzei şi a Pastramei!
"Prin toate evenimentele pe care ANTREC România le promovează prin filialele sale, încearcă să transmită ideea că turismul rural reprezintă o formă de turism responsabil. Toţi meşterii pe care noi îi aducem în faţă, pensiuni, mod de a găti sănătos, obiceiuri pe care le readucem la viaţă, tradiţii, oameni, legende, toate reprezintă avantajul românilor în faţa celor care vin cu alte idei din afară. Festivalul de astăzi este un exemplu care demonstrează acest lucru", ne-a spus Cristina Partal, preşedinte ANTREC România.


Preparate tradiţionale

Străjuit de Castelul Bran, platoul Inima Reginei a fost gazdă primitoare pentru peste 40 de producători de brânzeturi şi pastramă din zona Rucăr-Bran Moeciu, dar şi meşteri . Turiştii care au venit special pentru acest eveniment au avut de unde alege tot ce le-a dorit inima. Pastrama de oaie de fost vedeta evenimentului, dar şi bulzul preparat de oieri nu s-a lăsat cu nimic mai prejos. Ne-am amestecat şi noi printre turişti şi am stat de vorbă cu câţiva oieri care ne-au desluşit şi nouă din tainele preparatelor-vedetă. "Pentru bulz mai întâi facem mămăliga, se pune apa la fiert, puţină sare, 10-20 g de mălai şi se lasă la fiert. Când începe să clocotească, se adaugă mălaiul, iar când s-a fiert se amestecă bine ca să devină mai vârtoasă. Ca mămăliga să fie bună focul trebuie să fie tare, după care se răstoarnă pe masă, o tăiem numai cu aţă şi preparăm bulzul", ne lămureşte baciul Nicuşor Letcă din Bran. "Se întinde mămăliguţa şi se pun cam 100 g de brânză de burduf de vârf de oaie." Mă vede nedumerită şi continuă: "La munte, brânza se dospeşte în buduroi de lemn 8-10 zile, după aceste zile caşul se amestecă şi se dă prin maşina de tocat. Aşa se prepară brânza de burduf. Acum sunt puţini cei care mai prepară brânza de burduf tradiţional". Puţin mai încolo un alt oier ne îmbie cu cârnaţi "de pleşcoi", spune el. Facem cunoştinţă cu Mircea Munteanu, oier din Şimon. "Cârnaţii îi prepar din carne de viţel şi oaie. Las carnea la macerat, după care o dau prin maşina de tocat, adaug piper, sare, boia iute şi dulce, ardei iute, coriandru şi cimbru. Ultimele două condimente mai taie din mirosul de oaie. După care se trag în maţe de oaie şi se pun la afumat." Tot baciul Mircea Munteanu ne lămureşte şi ce înseamnă Răvăşitul Oilor: "După ce se coboară turmele cu oi de la munte, toamna, se dau înapoi la proprietari. Se răvăşesc turmele de oi, care primăvara se vor strânge la loc".


Final de Festival

Peste 40.000 de turişti şi localnici au fost pe platoul Inima Reginei din Bran la sfârşitul săptămânii trecute, cozile la standurile cu brânză, pastramă, bulz, cârnaţi sau cozonaci erau imense. Vizitatorii care au venit în zonă ca să-şi procure aceste delicatese la preţ de producător erau nemulţumiţi de preţuri, de drum şi de aglomeraţia din zonă. "Drumul este foarte greu, nu sunt parcări, este foarte aglomerat. Am venit special pentru Festival, să vedem, să mâncăm să ne plimbăm şi, în final, să cumpărăm produse proaspete şi naturale. Preţurile de aici mi se par un pic mai mari decât la Bucureşti, dar produsele sunt proaspete, preparate după metode tradiţionale pe care nu le găsim în supermarketuri", ne-a declarat Alina Grigore din Bucureşti. Puţin mai încolo am intrat în vorbă cu Constanţa Boghiu care ne-a spus: "Venim an de an, dar în acest an preţurile sunt foarte mari la brânză şi pastramă. Am dat 150 de lei şi n-am luat mare lucru. Am sperat să cumpărăm produse tradiţionale la preţ de producător."
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   oaie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca
Superstarul canadian Bryan Adams a cucerit inimile clujenilor cu vocea și chitara sa. Iar de această dată expresia este foarte departe de a fi doar un clișeu. Anunțat în urmă cu doar două luni, concertul de...

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor: “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor:  “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”
Simion Ștefan, mentalistul despre care se spune că poate intra în mintea oricărui om revine în cea mai nouã ediţie iUmor, difuzatã mâine searã, de la 20:00, la Antena 1. Artistul nu vine singur, ci împreunã c...

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express
Galerie Foto Rolul de coprezentator nu este lipsit de “surprize” pentru un proiect ca Asia Express, iar Oase a simțit asta pe propria piele. Una din zilele de filmare a avut loc la celebrul Vulcan Pinatubo, un vulcan activ de pe...

Harry și Megan au publicat o fotografie cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles

Harry și Megan au publicat o fotografie  cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles
Ducele şi ducesa de Sussex au publicat o nouă fotografie a fiului lor, Archie, împreună cu Harry şi prinţul de Wales, pentru a marca împlinirea vârstei de 71 de ani de către bunicul său, Charles. Fotografia...

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu
La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Astfel, pe 29...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”
Galerie Foto Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au lăsat lumea digitală și au plecat în aventura vieții lor în cel de-al treilea sezon Asia Express, show ce va începe la Antena 1 în primăvara anului viitor. Deși aveau...

Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã

 Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã
Galerie Foto Cea de-a doua confruntare a show-ului culinar “Chefi la cuțite” a fost marţi seară lider incontestabil de audiență, pe toate segmente de public. Emisiunea prezentată de Gina Pistol a adunat în fața micilor ec...

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei
Galerie Foto Se cunosc de mai bine de 30 de ani şi tot de atunci îi leagã o frumoasã prietenie. Au acumulat împreunã mii de ore de transmisiuni în direct şi sute de ediţii speciale, au bifat premierã dupã premierã şi...

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"
Noile tehnologii de modificare facială îl ajută pe Robert De Niro să arate cu zeci de ani mai tânăr în noul film Netflix "The Irishman", însă actorul american recunoaşte că este îngrijorat că îmbătrâneşt...

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”
Galerie Foto Nico a plecat împreună cu fiica ei, Alexandra, pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Chiar dacă avea o idee despre ce urmează să se întâmple, cursa a luat-o prin surprindere. “E o...

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber
Lionel Barber va demisiona în ianuarie 2019 din funcţia de redactor şef al publicaţiei britanice Financial Times (FT), încheind un mandat de 14 ani. Cele mai important evenimente din această perioadă au...

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite
Galerie Foto Dupã o primã confruntare pe echipe şi un prim duel în care chef Cãtãlin Scãrlãtescu a pierdut deja primul om din echipa mov, seara de marţi le va aduce celor 20 de concurenţi rãmaşi în lupta pentru marele...

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu
Galerie Foto Prima confruntare pe echipe a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.59-23.51 în care a fost difuzat. Cei din fața micilor ecrane au urmărit...

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă
Galerie Foto În timp ce România așteaptă dezvoltarea infrastructurii, Bulgaria urcă, în fiecare an, în topul celor mai bine vândute destinații de iarnă. Pachetele turistice pentru stațiunea Bansko sunt din ce în ce mai...

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă
Galerie Foto România ar putea fi o țară 100% turistică, însă acest lucru este greu de realizat, mai ales acolo unde autoritățile locale și proprietarii de hoteluri nu vor să se promoveze. Deși pare imposibil, sunt zone...
Serviciul de email marketing furnizat de