x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Din poveştile oierilor

0
Autor: Maria Belu-Burtea 30 Sep 2008 - 00:00

Pastramă de oaie afumată sau neafumată, brânză pentru toate gusturile, cârnaţi preparaţi din carne de oaie, spectacole folclorice, de toate aceste "bunătăţi" s-au bucurat, timp de trei zile la sfârşitul săptămânii trecute, localnicii şi turiştii aflaţi în zona Bran.



Pastramă de oaie afumată sau neafumată, brânză pentru toate gusturile, cârnaţi preparaţi din carne de oaie, spectacole folclorice, de toate aceste "bunătăţi" s-au bucurat, timp de trei zile la sfârşitul săptămânii trecute, localnicii şi turiştii aflaţi în zona Bran. A fost Răvăşitul oilor şi Festivalul Brânzei şi a Pastramei!
"Prin toate evenimentele pe care ANTREC România le promovează prin filialele sale, încearcă să transmită ideea că turismul rural reprezintă o formă de turism responsabil. Toţi meşterii pe care noi îi aducem în faţă, pensiuni, mod de a găti sănătos, obiceiuri pe care le readucem la viaţă, tradiţii, oameni, legende, toate reprezintă avantajul românilor în faţa celor care vin cu alte idei din afară. Festivalul de astăzi este un exemplu care demonstrează acest lucru", ne-a spus Cristina Partal, preşedinte ANTREC România.


Preparate tradiţionale

Străjuit de Castelul Bran, platoul Inima Reginei a fost gazdă primitoare pentru peste 40 de producători de brânzeturi şi pastramă din zona Rucăr-Bran Moeciu, dar şi meşteri . Turiştii care au venit special pentru acest eveniment au avut de unde alege tot ce le-a dorit inima. Pastrama de oaie de fost vedeta evenimentului, dar şi bulzul preparat de oieri nu s-a lăsat cu nimic mai prejos. Ne-am amestecat şi noi printre turişti şi am stat de vorbă cu câţiva oieri care ne-au desluşit şi nouă din tainele preparatelor-vedetă. "Pentru bulz mai întâi facem mămăliga, se pune apa la fiert, puţină sare, 10-20 g de mălai şi se lasă la fiert. Când începe să clocotească, se adaugă mălaiul, iar când s-a fiert se amestecă bine ca să devină mai vârtoasă. Ca mămăliga să fie bună focul trebuie să fie tare, după care se răstoarnă pe masă, o tăiem numai cu aţă şi preparăm bulzul", ne lămureşte baciul Nicuşor Letcă din Bran. "Se întinde mămăliguţa şi se pun cam 100 g de brânză de burduf de vârf de oaie." Mă vede nedumerită şi continuă: "La munte, brânza se dospeşte în buduroi de lemn 8-10 zile, după aceste zile caşul se amestecă şi se dă prin maşina de tocat. Aşa se prepară brânza de burduf. Acum sunt puţini cei care mai prepară brânza de burduf tradiţional". Puţin mai încolo un alt oier ne îmbie cu cârnaţi "de pleşcoi", spune el. Facem cunoştinţă cu Mircea Munteanu, oier din Şimon. "Cârnaţii îi prepar din carne de viţel şi oaie. Las carnea la macerat, după care o dau prin maşina de tocat, adaug piper, sare, boia iute şi dulce, ardei iute, coriandru şi cimbru. Ultimele două condimente mai taie din mirosul de oaie. După care se trag în maţe de oaie şi se pun la afumat." Tot baciul Mircea Munteanu ne lămureşte şi ce înseamnă Răvăşitul Oilor: "După ce se coboară turmele cu oi de la munte, toamna, se dau înapoi la proprietari. Se răvăşesc turmele de oi, care primăvara se vor strânge la loc".


Final de Festival

Peste 40.000 de turişti şi localnici au fost pe platoul Inima Reginei din Bran la sfârşitul săptămânii trecute, cozile la standurile cu brânză, pastramă, bulz, cârnaţi sau cozonaci erau imense. Vizitatorii care au venit în zonă ca să-şi procure aceste delicatese la preţ de producător erau nemulţumiţi de preţuri, de drum şi de aglomeraţia din zonă. "Drumul este foarte greu, nu sunt parcări, este foarte aglomerat. Am venit special pentru Festival, să vedem, să mâncăm să ne plimbăm şi, în final, să cumpărăm produse proaspete şi naturale. Preţurile de aici mi se par un pic mai mari decât la Bucureşti, dar produsele sunt proaspete, preparate după metode tradiţionale pe care nu le găsim în supermarketuri", ne-a declarat Alina Grigore din Bucureşti. Puţin mai încolo am intrat în vorbă cu Constanţa Boghiu care ne-a spus: "Venim an de an, dar în acest an preţurile sunt foarte mari la brânză şi pastramă. Am dat 150 de lei şi n-am luat mare lucru. Am sperat să cumpărăm produse tradiţionale la preţ de producător."
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   oaie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri
Cu toate că, din păcate, în acest an nu vom avea casa plină de oaspeți, ca de obicei, curățenia casei și a sufletului se impun... măcar așa ne vom putea bucura de spiritul de sărbătoare. Astăzi vă venim...

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor
Acum, în această perioadă în care razele soarelui îşi găsesc aproape în fiecare zi loc în gradina noastră, plantele şi florile din ogradă, încurajate şi susţinute de lumina solară, se dezvoltă văzând...

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1, îi aduce la masa juriului pe Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei. Cei patru jurați vor încerca să descopere factorul X și să îl atragă în grupa...

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală
După ce autoritățile spaniole au decis redeschiderea plajelor pentru turiști, acum sunt nevoite să închidă unele dintre acestea din cauza supraaglomerării și a riscului creșterii infecțiilor cu COVID-19, trans...

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări
Pe plajă sau în hoteluri, pe terase și în zonele de agrement ne întâmpină marcaje, dezinfectanți, aparate de măsurat temperatura și chiar pentru atenționarea celor care nu poartă mască de protecție în...

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor
Industria ospitalității trebuie să ia măsurile de precauție necesare, în perioada aceasta. Obligația de a avea grijă de sănătatea oamenilor se extinde la turiști, angajați, furnizori și colaboratori, astfel...

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”
Galerie Foto Celebrele filme western ale anilor ’60 și-au pierdut, ieri, compozitorul coloanelor sonore, după moartea artistului Ennio Morricone, la vârsta de 91 de ani. Celebrul compozitor italian va fi înmormântat în cadru...

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...
Serviciul de email marketing furnizat de