x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Din undiţa cu delicii

Din undiţa cu delicii

de Carmen Dragan    |    07 Ian 2010   •   00:00
Din undiţa cu delicii

Peştele, acest deliciu culinar, poate fi întâlnit în combinaţii uneori uimitoare. De la aspic de peşte, baghete, budinci, sufleuri, chifteluţe, crochete, musaca, frigărui, ciorbe, supe până la rulade, găluşte sau chiar clătite, toate aceste mâncăruri sunt gustoase şi sănătoase.



Peştele este un aliment cunoscut pentru beneficiile sale. Este bogat în Omega 3 şi indicat în majoritatea dietelor şi regimurilor alimentare. Nu ar trebui să lipsească de pe mesele noastre, dacă se poate de trei-patru ori pe săptămână.

Câteva sfaturi pentru tinerele gospodine
Un proverb german spune că "oaspetele, ca peştele, nu stă multă vreme proaspăt". Peparatele din peşte, crustacee şi moluşte ar trebui consumate imediat ce au fost preparate. În frigider nu se pot păstra mai mult de o zi. Pentru menţinerea  lor în stare proaspătă, pentru un timp mai îndelungat, se recomandă congelarea. Peştii se curăţă la interior, se freacă bine cu sare grunjoasă atât la interior, cât şi la exterior, se spală în multă apă, cu lămâie la ultima clătire, şi se înfăşoară într-o foaie de aluminiu. Foile, cu peştele aflat în interior, se scufundă în apă rece şi se transferă în congelator. Cum s-au acoperit de o pojghiţă subţire de gheaţă, se scot, se mai înfăşoară într-o folie şi se lasă în congelator până la patru luni în cazul peştelui gras şi până la nouă în cazul peştelui slab. Peştele congelat se lasă să se decongeleze la temperatura camerei, în apă rece. Pentru Sărbătoarea Sfântului Ion vă propunem câteva reţete pe care merită să le încercaţi.

Musaca de peşte

Ingrdiente: 500 g file de peşte, un kg cartofi, 5 cepe, două vinete, 3 linguri de bulion, oţet, sare, o foaie de dafin, piper, câteva felii de roşii, pătrunjel, felii de lămâie.

Preparare: Peştele se curăţă şi se pune la fiert în apă cu sare şi puţin oţet. Se fierb cartofii în coajă. Ceapa se taie solzişori şi se înăbuşă în ulei cu puţină apă. Se face un sos din bulion, apă, dafin, sare şi piper. Peştele fiert se dezosează, cartofii şi vinetele se curăţă de coajă, se taie rondele. Într-o tavă unsă cu ulei se aşază un strat de cartofi, unul de vinete, unul de peşte, ceapa călită şi sos. Deasupra se pune peşte. Se ornează cu felii de roşii, se dă la cuptor 20 de minute. Se serveşte cu frunze de pătrunjel şi felii de lămâie.

Sufleu de peşte
Ingrediente: un kg şalău sau ştiucă, 3 ouă, o cană de lapte, o lingură de făină, 20 g unt, sare, ghimbir, lămâie.

Preparare: Peştele curăţat se pune la fiert în apă rece. După ce s-a răcit se curăţă de piele şi oase şi se trece prin maşina de tocat. Făina se amestecă bine cu laptele, se adaugă apoi gălbenuşurile. Se pune tocătura de peşte şi se potriveşte de sare. Tava se unge bine cu unt, se toarnă compoziţia de peşte şi se introduce în cuptor. Se serveşte cu lămâie şi ghimbir ras deasupra.

Crochete din peşte

Ingrediente: 500 g peşte, 200 ml lapte, o lingură de ceapă rasă, 150 g ciuperci, două ouă, sare, o foaie de dafin, oţet, făină, un ou, pesmet, ulei, roşii.

Preparare: Peştele se fierbe în apă cu sare, oţet şi foaia de dafin. Se scurge, se scot oasele. Se prepară un sos bechamel din unt, făină şi lapte. Se ia de pe foc, se adaugă ciupercile călite în ulei cu ceapa, ouăle, peştele şi sare. Din această compoziţie se formează cu mâinile umezite crochete, se dau prin făină, ou şi pesmet şi se prăjesc în ulei. Se ornează cu roşii.

Frigărui din peşte

Ingrediente: 400 g file de peşte alb, două linguri de unt, piper negru măcinat, un ardei roşu, un ardei verde, susan, salată de varză roşie.

Preparare: Se taie fileurile în cuburi, se ung cu unt, se presară piper. Se înfig cuburile în ace, alternând cu bucăţi de ardei roşu şi verde. Se înfierbântă grilul şi se prăjesc frigăruile. Când sunt gata se presară susan şi se servesc cu salată de varză roşie.

×
Subiecte în articol: caiet de retete