x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Diplomaţi străini în ospeţie la români

Diplomaţi străini în ospeţie la români

de Florina Grigorie    |    08 Oct 2008   •   00:00

Cel dintâi hrisov care aminteşte de aşezările din zona Panciului este un act prin care domnitorul Petru Şchiopu întărea vornicului din Ţara de Jos, la 20 iulie 1589, stăpânirea viilor "de la Cruce, ce au fost domneşti"



Cel dintâi hrisov care aminteşte de aşezările din zona Panciului este un act prin care domnitorul Petru Şchiopu întărea vornicului din Ţara de Jos, la 20 iulie 1589, stăpânirea viilor "de la Cruce, ce au fost domneşti". Pentru prima dată, numele de "Panciu" apare într-un document din 25 decembrie 1798. La acea vreme, târgul era însă deja constituit şi înflorea. Era centru viticol şi centru negustoresc, făcând legătura între zona de munte, cea de deal şi cea de şes. În 1869, un mare incendiu a pustiit aşezarea, dar apoi a fost reclădită. În 1894 şi 1940, cade sub efectele devastatoare ale cutremurelor. Prin eforturi aproape dramatice, s-a refăcut şi a revenit de fiecare dată în viaţa Vrancei, având un rol important în administraţie, comerţ şi viticultură.


Acasă la familia Panciu

La începutul toamnei, am fost în ospeţie la Panciu alături de mai mulţi diplomaţi acreditaţi în România. Am fost întâmpinaţi de familia Panciu, cu pâine şi sare, slănină de porc afumată, fâşii de şorici şi ţuică de prune. Apoi s-a aşternut masa. Gustoasă, ca la românii adevăraţi. În acordul viorilor, mămăliga clocotea în ceaun, la foc de lemne, iar alături, la un grătar mare cu cărbuni încinşi, sfârâiau frigărui gigantice, cu diferite feluri de carne. Sărmaluţe în foi de viţă cu mămăliguţă, sarmale în foi de varză cu ardei iute şi friptură – după gustul mesenilor –, un pui înfipt în ţeapă, berbecel şi purcel la grătar, toate acompaniate de vin roşu şi alb. Un festin de arome tradiţionale, completat de cozonac şi poale-n brâu. Pe tot parcursul mesei, pe scena amenajată special s-a jucat şi s-a cântat muzică populară. Ambasadorii invitaţi au înţeles, astfel, ce înseamnă Ospeţia României. "Ne place România, iar oamenii sunt calzi şi atenţi la sufletul de lângă ei" – ne-au mărturisit mai apoi câţiva ambasadori, impresionaţi de tot ceea ce le-a fost dat să trăiască. Diplomaţii străini prezenţi la Panciu "au dat de gustul României" într-un chip nesperat. Mai ales că a doua zi, în acelaşi cadru de pădurice cu flori înmiresmate, prânzul i-a încântat cu ciorbă de potroace şi tocăniţă de mistreţ, ambele pregătite la ceaun pe foc de lemne.
Vă prezentăm în continuare reţeta ciorbei de potroace acrită cu borş de casă a familiei Panciu din… Panciu. Se iau măruntaiele (aripile, gâtul, inima, pipota etc.) de la o găină, un morcov, o ceapă, o ţelină, un ardei gras roşu. Legumele se toacă mărunt şi se pun la fiert în doi litri de apă împreună cu măruntaiele. Când carnea este fiartă se adaugă sare, un litru de borş fiert separat şi verdeaţă tocată (pătrunjel şi mărar). Se dă în clocot. Separat se bate un ou care se adaugă la final în ciorba fierbinte.

×
Subiecte în articol: panciu