x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Distinctii - Recomandari pentru un bucatar bun

Distinctii - Recomandari pentru un bucatar bun

de Cristina Andreea Catana    |    23 Mai 2006   •   00:00
Distinctii - Recomandari pentru un bucatar bun

Pentru a te angaja ca bucatar ai nevoie de experienta si recomandari. Depunerea unui curriculum vitae la o firma de recrutare de personal este calea cea mai rapida pentru a ajunge in bucataria unui restaurant.

Daca ai terminat o scoala de bucatari si nu stii incotro s-o apuci, varianta cea mai simpla este sa apelezi la o firma de recrutare de personal. Patrick Pet, directorul unei astfel de firme, spune ca drumul este usor. "Candidatul trebuie sa ne trimita un curriculum vitae detaliat, o copie de pe diplomele de studiu, o copie de pe contractul sau cartea de munca, o scrisoare de motivare in care sa explice experienta pe care o are si calitatile pe care le are referitoare la postul pentru care aplica." Apoi, in functie de cele mentionate in CV, aspirantul va fi chemat la un interviu si mai apoi va fi supus la o proba practica in restaurantul care cauta bucatari. Din nefericire, cele mai multe CV-uri sunt foarte sumare si se observa faptul ca nu sunt pasionati de meserie sau nu au calitatile necesare pentru aceasta. "Observam foarte des ca acestia nu respecta produsul finit pe care il fac, nu stiu ce inseamna armonia culorilor si a aromelor, nu inteleg ca ochiul clientului trebuie sedus", spune Pettenuzzo.

COMPETITIE. Un drum mai usor catre o slujba banoasa vor avea bucatarii care au ceva experienta si, mai ales, cei care au participat la diferite competitii internationale. Marin Anita, maestru in arta culinara, spune ca "este si aici ca la fotbal. Daca vad patronii ca esti bun, te cheama in Bucuresti, unde ai mult mai multe sanse de reusita". Exista si persoane care se apuca de gatitul profesional la varste inaintate in urma unor cursuri de recalificare. "Acestia au nevoie de foarte mult curaj si de foarte multa vointa, pentru ca este greu sa devii bun intr-o meserie pe ale carei pasiuni le descoperi tarziu.", spune Pettenezzo. "Aceste cursuri de calificare sunt abstracte si inchise si de aceea angajatorul trebuie sa isi asume riscul".

RABDARE. Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania, spune ca aceste angajari trebuie facute numai in urma unui concurs riguros, iar candidatul este necesar sa se prezinte cu recomandari din partea fostilor angajatori. In cazul unui tanar, care a absolvit de curand scoala si nu are experienta, "patronii trebuie sa aiba rabdare si intelegere psihologica, pentru ca este o meserie cu multe talente ascunse" si numai probele practice ii pot face sa isi dea seama de calitatile candidatului. De asemenea, patronul trebuie sa isi ia angajamentul de a-l integra pe tanarul bucatar in colectiv. Responsabilitatea nu este in totalitate a angajatorului. Candidatul trebuie sa fie constient ca aceasta meserie solicita foarte multe cunostinte. "Tinerii nu au rabdare, nu realizeaza ca nu sunt suficient de pregatiti, nu au formarea necesara si cer foarte mult de la inceput. Trebuie sa aiba constiinta adevaratei sale valori", ii sfatuieste Dumitru Burtea pe cei care sunt la inceputul carierei de bucatar.

×
Subiecte în articol: gastronomie