x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Divers, echilibrat, aromat

0
Autor: Simona Chiriac 01 Oct 2008 - 00:00

Atunci când cineva se întoarce din Thailanda este întrebat invariabil: "Dar mâncarea cum este?". Întrebarea nu este întâmplătoare şi nevinovată cum s-ar crede, la prima vedere.



Atunci când cineva se întoarce din Thailanda este întrebat invariabil: "Dar mâncarea cum este?". Întrebarea nu este întâmplătoare şi nevinovată cum s-ar crede, la prima vedere. Bucătăria rămâne o parte esenţială din specificul fiecărei ţări, regiuni sau culturi. Aşadar, dacă ar trebui să descriu mâncarea thailandeză, aş putea să vorbesc şi despre bucuria şi împăcarea cu care thailandezii îşi trăiesc viaţa. Despre culorile care nicăieri nu sunt mai vii sau despre aromele care niciunde nu sunt mai puternice. Cum este mâncarea thailandeză? Extraordinar de diversă. O bogăţie de ingrediente, ale căror nume îţi ia ceva timp să le înveţi, dar al căror gust îl deprinzi deîndată. Bucătăria e atât de echilibrată, încât ai impresia că a găti thailandez presupune să fii nu numai bucătar, ci şi om de ştiinţă. Fiecare ingredient este pus în evidenţă sau i se estompează proprietăţile, prin adăugarea altora într-o anumită cantitate. Foarte aromată, încât se transformă de fiecare dată într-o experienţă nouă. Este o bucătărie care trebuie încercată cu toate simţurile…

Mingiuţe din nucă de cocos

Ingrediente: 300 ml apă, 300 g zahăr, 275 g nucă de cocos rasă.

Preparare:
Într-o tigaie se pun apa şi zahărul. Se lasă la fiert până când se formează un sirop mai gros. Se adaugă miezul de nucă de cocos şi se mai lasă să fiarbă până când siropul aproape s-a evaporat. Se pun 12 linguri pline de compoziţie pe o tavă de metal, apoi se modelează în formă de mingiuţe. Se lasă să se răcească timp de o oră şi jumătate şi se servesc la temperatura camerei. Se poate adăuga colorant alimentar.

Salată de peşte şi mango

Ingrediente: două fructe de mango mici, doi castraveţi mici, un ardei gras (copt, descojit şi tăiat fâşii), 50 g fire de mentă verde, 50 g fire de coriandru, 80 ml suc de limetă, 5 g ghimbir ras, 30 ml sos de peşte, 30 ml sos de chili dulce, 15 g zahăr de palmier sau brun, 4 fileuri de peşte (260 g fiecare), 5 ml ulei de alune, 30 g alune nesărate şi tocate mare.

Preparare: Se descojesc fructele de mango şi se taie miezul în fâşii. Castraveţii se taie şi ei în fâşii, pe lungime, şi se pun apoi într-un vas alături de ardeiul gras, menta şi coriandrul. Se amestecă şi se lasă salata în frigider. Într-un borcan cu capac etanş se pun sucul de limetă, ghimbirul, sosul de peşte şi cel dulce de chili, zahărul de palmier şi se omogenizează foarte bine. Se încinge pe foc o tigaie, apoi se aşază fileurile de peşte ce au fost date mai întâi prin ulei de alune. Se lasă 3-4 minute pe fiecare parte sau până când sunt gata. Se împarte salata în patru porţii, se aşază pe farfurii, iar deasupra se pune câte un file de peşte. Se toarnă sosul de salată şi se decorează cu alune sfărâmate.

Supă de banane

Ingrediente: o lingură de ulei de alune, 50 g ceapă verde feliată, 25 g usturoi feliat, 200 ml lapte de cocos, 400 ml supă vegetală, un sfert de linguriţă de piper alb măcinat, 3 linguriţe de sos de soia, un sfert de linguriţă de sare, o jumătate de linguriţă de zahăr, o banană mare curaţată şi tăiată oblic, un ardei mare chili tăiat oblic, frunze de coriandru, două limete tăiate în jumătate, o ceapă verde tăiată în fâşii.

Preparare: Se încinge uleiul într-o tigaie şi se călesc ceapa verde şi usturoiul la foc iute. Se adaugă celelalte ingrediente şi se mai ţine pe foc încă 5 minute. Această supă poate fi servită aşa sau pasată. Pentru a o pasa, se păstrează un sfert din banană şi ardei chili, apoi restul de supă se mixează într-un blender. Se pune din nou amestecul în oală, se adaugă restul de banană şi de ardei chli şi se încălzeşte timp de 3 minute. Se serveşte fierbinte, decorată cu frunze de coriandru, limete şi ceapă verde.

Orez lipicios cu mango

Ingrediente: 600 g orez glutinos, pus la înmuiat timp de cel puţin 6 ore, 150 g zahăr, 300 ml lapte de cocos, două fructe de mango.

Preparare:
Se scurge foarte bine orezul. Se fierbe la aburi timp de 30 de minute, amestecând din când în când ca să fie bine făcut. Între timp se omogenizează zahărul şi laptele de cocos. Se amestecă orezul şi compoziţia de cocos, se pune pe foc şi se lasă până când devin cremoase. Se acoperă cu un capac şi se ţine vasul la temperatura camerei timp de o jumătate de oră. Se face o movilă de orez pe farfurie şi se aşază lângă ea feliile de mango.

Creveţi cu usturoi

Ingrediente: 5 căţei de usturoi tăiaţi mare, 15 rădăcini de coriandru, 10 boabe de piper negru, o lingură şi jumătate de ulei de florea soarelui, 500 g creveţi fierţi, două linguri de supă de peşte sau apă, o lingură de sos de stridii, o lingură de sos de soia, frunze de coriandru.

Preparare:
Cu ajutorul unui mojar şi a unui pistil se pisează rădăcinile de coriandru şi usturoiul până când se obţine o pastă. Se adaugă boabe de piper şi se pisează în continuare. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se căleşte pasta de usturoi, la foc mediu, timp de 1-2 minute, până când se simte aroma foarte bine. Se adaugă creveţii, supa, sosul de stridii şi cel de soia, se amestecă timp de 2-3 minute sau până când creveteţii încep să se desfacă şi devin roz. Se decorează cu câteva frunze de coriandru şi se serveşte imediat.
Citeşte mai multe despre:   pană,   peste,   ingrediente,   cocos,   caiet de retete,   coriandru

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani
Danny Aiello, un mare actor de film și teatru, cunoscut pentru rolurile sale din filmele „Do the Right Thing” al lui Spike Lee şi „The Purple Rose of Cairo” al lui Woody Allen, a murit la un centru medical din...

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1
Galerie Foto Momentele emoţionante, surprizele şi rãsturnãrile de situaţie din ultimul episod din acest sezon al serialului Sacrificiul, de la Antena 1 i-au adus pe telespectatori în numãr foarte mare în faţa micilor...

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro
Cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală, care va fi difuzată în această seară, de la ora 20:00, la Antena 1, în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în...

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel  se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! a pregătit pentru seara de 14 decembrie o finală de... gheață a celui de-al 14-lea sezon al transformărilor.  Sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, se va alege cel mai bun...

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur
În general, dar mai ales în apropierea sărbătorilor, cei care se pregătesc să primească la masa de Crăciun rude și prieteni se întreabă care este felul ideal în care se combină bunătățile atent...

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"
*Albumul va fi disponibil la difuzorii de presă începând de vineri, 13 decembrie, împreună cu ziarul Jurnalul   S-a schimbat România în ultimii 30 ani? Trăind cu grijile de zi cu zi, poate nu ne dăm...

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020
Sabina Petre va fi Vicepreședinte al Consiliului de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020. În ultimii 13 ani, Sabina Petre a construit şi a coordonat proiecte şi echipe de media, s-a implicat...

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor
Iordania a fost destinaţia de zbor cea mai căutată în anul 2019 de către români pe site-ul momondo.ro, cu o creştere a căutărilor cu 222% faţă de anul 2018, potrivit informaţiilor publicate de motorul de...

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni
Fripturile şi burgerii vegetarieni şi vegani, o nouă tendinţă culinară în Statele Unite, au înregistrat o primă victorie în instanţă în lupta pentru libertatea de a utiliza referinţe la carne pe...

Ce utilizări are „cartoful săracului”

Ce utilizări are „cartoful săracului”
Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă exc...

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei
Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei. Vedeta a precizat că este vorba doar de o separare și nu despre un divorț.  „Am ezitat de zeci de ori să fac aceasta postare ! Am scris o si...

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time

Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time
Suedeza Greta Thunberg, o tânără activistă pentru climă în vârstă de 16 ani, a fost desemnată Persoana Anului 2019 de revista americană Time, potrivit unui anunţ ce a fost făcut miercuri în emisiunea...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline

Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline
Cea mai mare sticlă de whisky ''single malt'' este scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii online şi ar putea obţine peste 15.000 de lire sterline. Sticla de 105,3 litri conţinând whisky cu o vechime de 14...
Serviciul de email marketing furnizat de