x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Diversitatea gastronomică şi cinematografică

0
16 Mai 2007 - 00:00

Cine s-a obişnuit cu ediţiile anterioare ale Festivalului Filmului European va avea anul acesta o mare surpriză. Căci, dincolo de secţiunile devenite clasice, va descoperi ineditul gastronomiei europene

Cine s-a obişnuit cu ediţiile anterioare ale Festivalului Filmului European va avea anul acesta o mare surpriză. Căci, dincolo de secţiunile devenite clasice, va descoperi ineditul gastronomiei europene

Deja la a unsprezecea ediţie, Festivalul Filmului European de anul acesta se bucură de valoroasa colaborare a Institutului Cultural Romăn, precum şi de prezenţa Ambasadorului onorific al Cinematografului european in Romănia, Corneliu Porumboiu. Pentru cunoscători, dar şi pentru publicul larg, cele două nume reprezintă deja o garanţie. Dar şi un punct de atracţie, alături de proiecţii in aer liber, secţiuni noi ale Festivalului, mai multe săli de proiecţie, un festival culinar, ateliere pentru cineaşti, muzică, evenimente speciale şi intălniri cu regizori.

Europa unită in gust

Secţiunea specială a Festivalului Filmului European este "Diversitate gastronomică europeană". Motivul? Unul pe căt de simplu in aparenţă, pe atăt de complex in esenţa lui. Intr-o lume mereu mai globalizată, Uniunea Europeană işi doreşte tot mai mult să fie regiunea celor "o mie de arome", ce protejează şi "valorifică" moştenirea comună, Uniune a diversităţii culturale şi a specificităţilor tradiţiilor locale şi regionale. "Europa noastră unită" dă semne că nu vrea să reprezinte standardizarea comportamentelor culturale, ci dimpotrivă, punerea in valoare a diferitelor practici şi obiceiuri tradiţionale. Iar gastronomia, mai mult decăt limba sau obiceiurile, a reprezentat intotdeauna o zonă de confluenţă a diferitelor culturi, de "colaborări" şi "schimburi" permanente. Pentru noi, acest colţ atăt de vechi şi totuşi proaspăt de Europă, Balcanii, e un exemplu căt se poate de viu.

Fără să intru in detalii strict gastronomice doar de dragul exemplificării celor de mai sus (căci pănă la urmă măndra noastră sarma, chiar şi prin denumire, vine direct de la Inalta Poartă), Europa dovedeşte că este, şi vrea să fie şi-n continuare, cea mai sofisticată piaţă a lumii. Departe de-a căuta simplificarea şi omogenizarea ofertei sale, urmăreşte iată, şi prin aceast efort cultural, in ultimă instanţă, să promoveze varietatea şi diversitatea.

Meniu de filme

Acesta este unul dintre motivele pentru care ediţia de anul acesta a Festivalului Filmului European propune o mezalianţă perfect justificată intre cinematografie şi specialităţile gastronomice locale. Lista filmelor din cadrul acestei noi secţiuni stă mărturie. Căci, de la "Marea crăpelniţă" (Franţa/Italia) din 1973, cu un Marcello Mastroianni pe care cei care l-au văzut in epocă nu l-au uitat nici pănă astăzi, şi pănă la "Senatorul melcilor" (Romănia), din care replici celebre incă mai circulă "in popor", poţi să-ţi dai cu părerea dacă este "Viaţa ca un restaurant" (Irlanda), să primeşti "Cu dragoste: specialitatea casei" (Marea Britanie), impreună să "Hrănim lumea" (Austria), să-i cunoşti pe "Fanny şi Alexander" (Suedia) şi impreună cu ei, după ce dai o raită prin "Mondovino" (Franţa/Argentina/Italia/SUA), să mergi la "Festinul Babettei" (Danemarca) pregătit de "Vatel" (Franţa), maestrul absolut al gastronomiei franceze.

Ajuns aici, realizezi fără putinţă de indoială că vorbele rostite acum mai bine de treizeci de ani de regizorul Pier Paolo Pasolini nu sunt defel intămplătoare. Ba chiar extrem de actuale pentru noi romănii, in contextul in care trebuie, acum mai mult ca niciodată, să devenim conştienţi că suntem datori la modul absolut de a ne păstra moştenirea culturală intr-un mozaic de tradiţii in care diferenţele ce ne fac unici riscă, prin forţa lucrurilor, să se topească ireversibil. Regizorul ii avertiza atunci pe italieni cu privire la distrugerea culturii ţărăneşti şi că acest lucru va duce in ultimă instanţă la pierderea moştenirii şi sărăcire culturală. Căci gastronomia este antropologie, economie, politică şi cultură, şi nu reţete culinare fără personalitate publicate pe ici pe colo! Luaţi-o ca pe un avertisment!

Vatel, perfecţionistul

Gastronom şi "maitre d-hôtel francez", Vatel (1631-1671) a fost in serviciul lui Fouquet, ministru de Finanţe pe timpul lui Ludovic al XIV-lea şI al Prinţului de Conde. Renumit pentru organizarea de serbări şi mese fastuoase, a intrat in istorie ca un model de perfecţiune in gastronomie. S-a sinucis in timpul unui festin organizat in onoarea lui Ludovic al XIV-lea, in momentul in care transportul de peşte pe care-l comandase intărzia. La căteva minute, căruţele au sosit, iar festinul a continuat. Fără Vatel.

"Viaţa ca un restaurant"

Cel mai recent film regizat de Anthony Byrne ("Intălnindu-l pe Che Guevara şi pe omul de la Maybury Hill") este unul dintre cele mai bune filme de scurtmetraj produse in Irlanda in ultimii ani. "Viaţa ca un restaurant" reprezintă debutul său in lungmetraj. Fiona are un talent innăscut, dar nu poate controla in totalitate efectele acestuia. Clienţii săi pur şi simplu ii devorează măncărurile, pentru că Fiona are puterea de a seduce gătind. Cu toate acestea, işi iroseşte viaţa intr-un fast-food de la periferia oraşului. Pănă intr-o seară cănd forţa imaginaţiei, fanteziei şi iubirii se amestecă şi intră in acţiune. Iar consecinţele vor schimba destine.

"Mondovino"

Ce este vinul? Ce "mai" este astăzi vinul? Cum poate cuceri şi cum poate trăda? Ce inseamnă "rigid", "cizelat", "buchet", "maturare", "limpezime" din atăt de preţioasele descrieri de pe o etichetă? Ce inseamnă "preferinţele consumatorilor" şi cum pot fi acestea "modificate"? Un documentar incendiar despre impactul globalizării asupra industriei vinului, un film care a stărnit controverse in intreaga lume (difuzarea lui fiind interzisă in multe ţări). Incetul cu incetul, adevăruri incomode ies la iveală şi cele două tabere işi agită zgomotos armele: de o parte marketingul, uniformizarea dictată politic şi distrugerea necontrolată a tot ce nu răspunde criteriilor eficienţei economice. De cealaltă parte, mişcarea de rezistenţă a unor "tradiţionalişti" incăpăţănaţi, valul de nemulţumire mocnită impotriva monopolurilor de gust, dar şi nostalgia caldă şi tandra filosofie a vechilor arome ale pămăntului.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã
Zeci de vedete s-au alãturat teledonului Români Împreunã, organizat de Antena Group şi Fundaţia Mereu Aproape în aceastã duminicã, de la ora 13:00. Difuzat simultan pe cinci canale tv, evenimentul îşi propune...

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN
 Delfinariul din Constanța s-a adaptat la criza coronavirus și transmite gratuit, în acest weekend, reprezentațiile delfinilor pe internet. Astfel, delfinii NI-NI și CHAN-CHAN vor putea fi urmăriți,...

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși
Galerie Foto Cum vom ieși din perioada de izolare este întrebarea de pe buzele tuturor, în această perioadă. Sedentarismul, combinat cu stresul și cu o eventuală bulimie ar fi combinația cea mai nocivă, dar există și alte...

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile
Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă apariția tuturor titlurilor pe o perioadă de timp nedeterminată.   „Ca urmare a situației actuale suntem nevoiți să vă informăm în mod oficial...

Duminicã, 29 martie, de la ora 13:00, Antena Group organizeazã teledonul Români Împreunã pentru a susţine lupta medicilor împotriva Covid-19

Duminicã, 29 martie, de la ora 13:00, Antena Group organizeazã teledonul Români Împreunã pentru a susţine lupta medicilor împotriva Covid-19
Galerie Foto Duminicã, de la ora 13:00, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV şi Antena 3  vor transmite în premierã în România, pe cinci canale tv simultan un teledon complet tehnologizat. Români Împreuna îşi...

Tatăl premierului britanic Boris Johnson: Dacă trebuie să merg la cârciumă, voi merge la cârciumă

Tatăl premierului britanic Boris Johnson: Dacă trebuie să merg la cârciumă, voi merge la cârciumă
Tatăl premierului britanic Boris Johnson contestă hotărârile luate de autorități pentru limitarea răspândirii coronavirusului. În plus, acesta dorește să depună cerere pentru a obține cetățenie...

BRAT cere sprijin din partea autorităţilor pentru editorii legitimi de presă, în contextul COVID-19

BRAT cere sprijin din partea autorităţilor pentru editorii legitimi de presă, în contextul COVID-19
BRAT, asociaţia profesională a industriei de media ce reprezintă peste 75 de editori de presă scrisă şi online din România, care împreună editează peste 350 de site-uri, ziare şi reviste, a transmis...

Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei

Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei
Pandemia cu coronavirus a început să schimbe obiceiurile chinezilor de servire a mesei. Autoritățile municipale din Beijing au solicitat public renunțarea la transferarea mâncării din platourile comune,...

Criză în Italia. Cristi Chivu a stat la coadă cinci ore într-un supermarket din Milano

Criză în Italia. Cristi Chivu a stat la coadă cinci ore într-un supermarket din Milano
Adelina Chivu a postat pe Instagram un videoclip în care spune că fostul căpitan al naționalei României a stat cinci ore la coadă într-un supermarket din Milano pentru a face cumpărături. Adelina Chivu a...

Provocarea momentului: Pancu şi Lupescu au făcut duble cu hârtia igienică

Provocarea momentului: Pancu şi Lupescu au făcut duble cu hârtia igienică
Daniel Pancu şi Ionuţ Lupescu au acceptat provocarea momentului şi au jonglat cu hârtia igienică. Daniel Pancu a ţinut 28 de duble, iar Ionuţ Lupescu 9 şi a şutat în sulul de hârtie. Daniel Pancu a...

Denis Alibec a încălcat legea. El s-a filmat la volan, în timp ce conducea cu 143 km/h pe autostradă

Denis Alibec a încălcat legea. El s-a filmat la volan, în timp ce conducea cu 143 km/h pe autostradă
Atacantul Astrei Giurgiu, Denis Alibec, s-a filmat la volan, în timp ce conducea pe autostradă cu 143 km/h. Fotbalistul a filmat un videoclip, în timp ce conducea o maşină pe Autostrada A2, pe care l-a postat pe...

Federer le transmite un mesaj fanilor: Nu am mai strâns mâna cuiva de mult timp!

Federer le transmite un mesaj fanilor: Nu am mai strâns mâna cuiva de mult timp!
Roger Federer le-a transmis un mesaj fanilor săi pe Instagram. Tenismenul şi-a sfătuit susţinătorii să fie atenţi la igiena proprie şi să minimalizeze contactul cu alte persoane. Roger Federer s-a...
Serviciul de email marketing furnizat de