x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Doi printi de coroana

0
Autor: Stefania Ciubotaru 10 Mai 2006 - 00:00
Doi printi de coroana
FERDINAND SI MARIA - 10 ianuarie 1893
Nunta lui Ferdinand, mostenitorul lui Carol I, cu principesa Maria de Edinburgh a avut loc la 29 decembrie 1892/10 ianuarie 1893, la castelul de la Sigmaringen, resedinta printului Leopold de Hohenzollern si a Antoniei de Braganza, parintii lui Ferdinand. Au avut loc trei ceremonii diferite: o casatorie civila, una catolica pentru Ferdinand si una protestanta pentru Maria. Nimeni nu parea preocupat de faptul ca viitorul lor regat era o tara ortodoxa. Tot presa vremii dadea informatii si despre modul cum s-a desfasurat ceremonia: "Cortegiul s-a pornit in urmatoarea ordine: imparatul german Wilhelm al II-lea, dand bratul ducesei de Edinburgh, regele nostru Carol I in uniforma de general roman ducand pe maica-sa, batrana printesa de Hohenzollern, printul mostenitor si ginere Ferdinand in uniforma noului sau grad de maior de vanatori romani cu maica-sa, printesa Antoinetta, marele duce Alexis, fratele imparatului Rusiei, in uniforma de amiral rus, cu ducesa de Connaught, ceilalti principi si principese, fiul contelui de Flandra si, in fine, la urma cortegiului, ducele de Edinburgh, tatal, conducand pe mireasa. Serviciul divin a fost celebrat de catre abatele manastirii de benedictini - de Beuron - dom Placide Wolter, care a tinut o cuvantare foarte inalta si miscatoare".

"ZIUA DE MIERE". La intoarcere, in capul cortegiului erau ginerele si mireasa. La castel i-a asteptat capelanul reginei Angliei, monseniorul Lloyd, care le-a dat binecuvantarea religioasa anglicana. La ora 18:00 a avut loc o masa de gala, prezidata de mire si mireasa. Dupa nunta, tinerii casatoriti urmau sa plece pentru cateva zile la castelul Krauchenweiss, apoi sa ia trenul spre Bucuresti. La sfarsitul mesei, regele Carol I s-a ridicat grabit si aruncand o privire rece asupra tinerilor casatoriti, le-a urat pe un ton sobru "o zi frumoasa de miere". Ferdinand s-a intors catre tanara lui sotie si a spus: "Ai auzit? A spus zi de miere, nu luna de miere". Pentru regele Carol I, singurul lucru care conta era datoria fata de tara si orice minut pierdut era in detrimentul regatului, de aceea Ferdinand, dupa ce isi indeplinea sarcinile conform uzantelor, trebuia sa-si asume cat mai repede povara de print mostenitor.

10 IANUARIE 1893 - SIGMARINGEN
  • Creme de volaille/Supa-crema de pasare
  • Bouchees aux huitres/Buseuri cu stridii
  • Truits saumonees Sauce Genevoise/Pastrav somonat cu sos genovez
  • Filet de boeuf à la Flamande/Fileu de vita à la Flamande
  • Salmi de faisans aux truffes/Salmi de fazan cu trufe
  • Langouste en belle vue Sauce Gloucester/Langusta "en belle vue" cu sos Gloucester
  • Punch à la Romaine/Punch roman
  • Dindonneaux rôtis/Curcani la rotisor
  • Compote/Compot
  • Salade/Salata
  • Celeries de Frances à l’Espagnol/Telina de Franta à l’Espagnol
  • Abricots à la Conde/Caise à la Conde
  • Glace panachee vanille et fraises/Inghetata cu panas din vanilie si fragi
  • Chester Caques/Chec Chester
  • Fruits / Fructe, Desert
  • CREME DE VOLAILLE / Supa-crema de pasare

    Foarte agreata in epoca era supa-crema de pasare, cunoscuta sub numele de "Marie Stuart". Se fierbe o gaina de aproximativ 900 g. Cand este bine fiarta, iar supa a scazut foarte mult, se scoate si se dezoseaza. Se pastreaza pieptul, iar restul carnii se taie marunt sau se da prin masina de tocat. Se pune acest piure in supa, se lasa sa fiarba din nou impreuna, se adauga 200 g smantana si 160 g unt. In ultimul moment, se adauga trei linguri cu rondele de morcovi fierte separat in zeama de supa si boabe de mazare, fierte in apa cu sare. Se garniseste cu bucati de piept de pui si se presara cu asmatui si patrunjel tocat.

    TRUITS SAUMONEES SAUCE GENEVOISE / Pastrav somonat cu sos genovez

    Pastravul se poseaza intr-o supa (zeama) de peste bine condimentata, in care s-a turnat un pahar cu vin alb sec. Se prepara mai intai supa care se lasa sa se raceasca, apoi se toarna peste pestele pus in vas, se asaza pe foc mic si se aduce incet la fierbere, cu grija sa nu se ajunga la momentul in care pielea se desprinde de pe peste. Daca s-a infierbantat apa, inainte de a da in clocot se trage de pe plita si se lasa acolo pana cand pestele este gata. Se scoate pestele pe un platou, cu grija sa nu se farame, si se serveste alaturi de sos genovez preparat din ceapa, morcovi, radacina de patrunjel, foi de dafin, piper boabe, cimbru si vin rosu.

    BOUCHEES AUX HUITRES / Buseuri cu stridii

    Buseurile de foietaj se umplu cu un salpicon de stridii. (Salpiconul este un preparat pe baza de legume, carne, peste sau fructe de mare taiate in bucati mici si legat cu un sos sau un sirop). Pentru prepararea buseurilor avem nevoie de pasta de foietaj cu o grosime de un centimetru si jumatate. Se decupeaza cu o forma circulara buseuri cu un diametru de 7-8 cm. Se da la cuptor cateva minute, pana incepe sa se aureasca, apoi se scoate si cu varful cutitului se marcheaza un cerc cu un diametru de 4-5 cm in interiorul fiecarui buseu. Se da din nou la cuptor pentru 15-18 minute. Cand se prepara, se scoate capacul buseului, se umplu cu farsa dorita, apoi se asaza capacul deasupra.

    ABRICOT À LA CONDE / Caise à la Conde

    Se aleg caise mari, foarte proaspete, cu carnea tare (dar nu crude!). Caisele se taie in doua si se scoate samburele, apoi se poseaza intr-un sirop de vanilie, nu pentru mult timp, pentru a ramane intregi. Se scot, se scurg si se monteaza pe un pat de orez cu lapte pregatit dinainte. Se fierb 150 g de orez intr-un litru de lapte in care s-au adaugat patru linguri cu zahar, un baton de vanilie (sau 2-3 plicuri de zahar vanilinat sau esenta de vanilie) si se leaga - cand orezul este moale - cu doua galbenusuri si 50 g unt. Se lasa sa se racoreasca si se face din acest orez un soclu pentru caisele posate in sirop. Dupa ce se asaza caisele, se decoreaza si cu alte fructe (cirese, visine sau tije de rubarba) pregatite dupa aceeasi metoda zisa "Ã la Conde". Se stropeste cu un sirop de caise, parfumat dupa dorinta.

    FILET DE BOEUF À LA FLAMANDE / Fileu de vita à la Flamande

    Fileul de vita curatat, fara vinisoare se fierbe cu mirodenii, ca pentru un rasol de vita. Se scoate din zeama, se taie in bucati potrivite si se serveste alaturi de o garnitura de legume preparata in maniera flamanda. Garnitura flamanda se obtine din varza alba, rasa, pusa intr-un vas cu putin ulei, care se acopera, pentru ca varza sa se inabuse si sa-si lase zeama. Se completeaza cu zeama in care a fiert fileul de vita, apoi se lasa sa fiarba inabusit. Separat se fierb cartofi natur si se calesc felii de carnati si costite afumate, care se pun in vasul cu varza. Se lasa sa-si combine gusturile, apoi se condimenteaza si sareaza dupa gust.
    Citeşte mai multe despre:   ferdinand

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Cititul ne relaxează și ne salvează de panică

    Cititul ne relaxează și ne salvează de panică
    Galerie Foto În perioada de carantină s-au înregistrat creșteri la vânzările de carte prin comenzi online. Mulți dintre cei care lucrează de acasă au ales să-și umple timpul de după program cu lectură de calitate,...

    Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

    Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
    Galerie Foto Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci...

    Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

    Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
    Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe...

    Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

    Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
    Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

    Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

    Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
    Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

    Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

    Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
    Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

    Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

    Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
    Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

    (P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

    (P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
    Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

    Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

    Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
    Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

    Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

    Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
    Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

    Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

    Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
    Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

    Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

    Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
    După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

    Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

    Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
    Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

    Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

    Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
    Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

    Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

    Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
    Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...
    Serviciul de email marketing furnizat de