x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar “Dolci” – delicatesele abruzzeze

“Dolci” – delicatesele abruzzeze

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    02 Apr 2008   •   00:00

Este probabil unul dintre acele preparate care sunt în măsură să contribuie la identificarea unei comunităţi prin simpla rostire a denu­mi­rii sale: “bocconotto” (am putea traduce acest cuvânt prin “delicatesă”) este un desert specific ­pentru o arie re­strânsă.

Este probabil unul dintre acele preparate care sunt în măsură să contribuie la identificarea unei comunităţi prin simpla rostire a denu­mi­rii sale: “bocconotto” (am putea traduce acest cuvânt prin “delicatesă”) este un desert specific ­pentru o arie re­strânsă. Practic, “bocco­notto” se pre­gă­teşte numai în Castel­fren­tano (provincia Chieti, regiunea Ab­ruzzo), iar cu unele variante o în­tâl­nim şi în comunele limitrofe – Casoli, Lanciano, San’Eusanio del Sangro. Ce are speci­fic acest preparat? Este o tartletă, de formă tronconică, umplută cu o “farsă” consistentă, compactă, obţinută din ciocolată (uneori şi cu marmeladă), scorţişoară şi migdale măcinate, acoperită cu o foaie de aluat şi dată la cuptor. Se serveşte pudrată cu zahăr aromat cu vanilie.


O reţetă tradiţională

“Torrone tenero al cioccolato” e un alt “dol­ce” tipic, de această dată, pentru pro­vincia Aquila. Este, de fapt, o ciocolată cu nuga şi bucăţi mari de nucă. Du­pă tradiţie, această reţetă a fost creată cu secole în urmă în casa faimoasei familii aquilene Nurzia, care a păs­trat cu stricteţe secretul prepa­rării până în perioada interbelică. “Părintele” re­ţe­tei iniţiale a fost Fran­cesco Saverio Nur­zia, un patiser priceput, renumit pentru dul­ciurile sale. A fost îmbogăţită de fiul său Ulisse, care, ­fascinat de caracteristicile pudrei de cacao, include acest ingredient în reţeta originală. Prin anii ’20-’30, ­celebrele “torrone” pătrund în toa­te casele şi se poate spune că de atunci nici o sărbătoare importantă nu se face fără acest “dolce tipico” pe masă. Pen­tru a-l prepara, se amestecă uşor mie­re cu albuşuri bătute spumă, zahăr şi puţină vanilie, după care întreaga com­po­ziţie se pune într-un vas la bain-ma­rie (“bagno­maria”, cum spune italia­nul), adău­gându-i-se apoi nuci tăiate în bucăţi mari (peste 30% din întreaga cantitate a ingredientelor) şi cacao. Se poate adăuga şi puţin lapte condensat. După ce se îngroaşă suficient, această pastă se întinde pe o suprafaţă plană, se lasă să se răcească şi se taie din ea ­dreptunghiuri înguste.

 

Spumini

Bezele cu migdale şi scorţişoară

Ingrediente: 500 g zahăr, 500 g mig­da­le tăiate mărunt sau măcinate, o lămâie rasă, scorţişoară măcinată, 3 albuşuri.

Preparare: Bate bine albuşurile cu zahărul, până se obţine o spumă densă. Adaugă apoi uşor migdalele – tăiate foarte mărunt sau măcinate –, scorţişoara măcinată, coaja rasă de lămâie. Aşază în tavă, la distanţă potrivită, câte o lingură din această compoziţie, după care dă la cuptor, la foc mic, timp de 35-40 de minute.


Pepatelli

Uscăţele cu piper

Ingrediente: 750 g făină, 750 g miere, o lingură de cacao, 250 g migdale întregi, coaja rasă de la o portocală, o linguriţă de piper măcinat.

Preparare: Amestecă bine mierea cu lingura de cacao, coaja rasă de portocală şi piperul. Pune făina într-un castron, fă o gaură la mijloc şi opăreşte cu puţină apă, după care adaugă compoziţia pe bază de miere şi amestecă totul bine. Pune migdalele – tăiate felii sau zdrobite (însă nu măcinate). Amestecă bine. Aluatul astfel obţinut se întinde într-o foaie, care se taie în fâşii late de un centimetru şi lungi de 10-12 cm. Se aşază în tavă şi se dau la cuptor.


Neole

Fursecuri cu anason

Ingrediente: un ou, o lingură de zahăr, o lingură de ulei, o jumătate de pahar de vin alb, seminţe de anason, făină cât cuprinde.

Preparare: Amestecă zahărul cu oul, făina şi seminţele de anason. Frământă până obţii o pastă omogenă. Adaugă vinul şi continuă să frămânţi. Împarte aluatul în bucăţele mici din care pregăteşti gnocchi. Pune-le pe o tablă (o tavă) unsă cu ulei şi dă la cuptor. Lasă-le până prind o culoare aurie.


Parrozzo

Chec cu ciocolată

Ingrediente: 70 g făină, 5 ouă, 70 g mig­­dale dulci, 50 g migdale amare, 130 g zahăr, 150 g ciocolată de casă, 100 g unt, 70 g amidon, coaja rasă de la o lămâie mică, sare.

Preparare: Macină migdalele şi amestecă-le pe cele dulci cu cele amare, împreună cu două linguri de zahăr. Sparge ouăle şi separă albuşurile de gălbenuşuri. Amestecă-le pe acestea din urmă cu restul de zahăr, migdalele măcinate, făina şi amidonul, adăugându-le pe rând, puţin câte puţin, şi frecând cu telul până se omogenizează. Freacă untul, ca să se înmoaie (sau înmoaie-l, punându-l într-o bucată de pânză curată şi frământându-l între degete) şi adaugă-l, de asemenea, în compoziţia obţinută. Bateţi spumă albuşurile, cu puţină sare, şi adăugaţi-le delicat în aluat. Ungeţi cu unt o formă specială, turnaţi aluatul şi daţi la cuptor, la temperatura de 180˚C, timp de 40 de minute. Odată copt, lăsaţi-l să se răcească. Topiţi ciocolata la bain-marie şi turnaţi-o peste prăjitură, ca o glazură.


Uccelletti

Păsărele

Ingrediente: două pahare de ulei, două pahare de vin alb, 100 g zahăr, făină cât cuprinde, marmeladă de struguri, migdale măcinate, scorţişoară, cacao, bucăţele de ciocolată de casă, rom, coaja rasă de la o lămâie.

Preparare: Pune făina într-un castron, fă o gaură în mijloc şi aşază acolo celelalte ingrediente, mai puţin marmelada. Se frământă bine aluatul (dacă e nevoie, se mai adaugă din făină până nu e nici prea moale, nici prea tare). Se întinde o foaie de aluat şi se decupează din ea, cu o formă, “păsărele”. Pe una dintre for­mele decupate se aşază o lingură de marmeladă, se întinde puţin, se pune deasupra altă formă decupată, apoi se presează marginile cu o furculiţă, pentru a se lipi. Aşază toate “păsărelele” într-o tavă, unge-le cu puţină apă cu zahăr şi dă-le la cuptor, pentru 35 de minute, la foc potrivit.

 

Bocconotti

Tartlete umplute

Ingrediente: 100 g unt, 600 g făină, două albuşuri, 6 gălbenuşuri, o lingură de lapte, puţină drojdie de bere, 500 g marmeladă, o chitră, scorţişoară, migdale măcinate, sare, coaja rasă de la o lămâie, ciocolată.

Preparare: Amestecă făina cu untul şi cele şase gălbenuşuri (4+2, frecate bine înainte cu puţină sare), cele două albuşuri (bătute spumă), laptele şi drojdia. Lasă ­aluatul puţin să crească. Apoi întinde din el foi subţiri, pe care le tai cu diferite forme de metal. Pe una dintre formele obţinute aşază puţină umplutură (pregătită din marmeladă, ciocolată topită, chitră tăiată mărunt, scorţişoară şi migdale măcinate) şi acoperă cu altă formă de aluat. Dă la cuptor, pentru 15-20 de minute. Presară-le cu zahăr pudră.

×