x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Domeniul Coroanei-primul vin românesc în Topul Robert Parker

Domeniul Coroanei-primul vin românesc în Topul Robert Parker

01 Feb 2013   •   16:36
Domeniul Coroanei-primul vin românesc  în Topul Robert Parker

Recent  Domeniul Coroanei Segarcea  a  trimis in Statele Unite,la Robert Parker spre degustare si evaluare  vinurile din colecția Minima Moralia, Principesa Margareta și Blue Train.

In Romania,puțin știu că ca Robert Parker este, la nivel mondial, cea mai ascultata voce din domeniul vinurilor,un fel de  rege al degustătorilor și evaluatorilor,un  "avocat al vinurilor" ale carui recenzii sunt luate drept reper de specialisti si buyeri din SUA si din toata lumea.El este  un barometru al lumii vinurilor, iar opiniile sale asupra calitatii vinurilor sunt ascultate si respectate la nivel mondial.

Pentru   a ne face o idee despre importanța sa,merită să precizăm că el  a fost descris in Financial Times drept "the world's most prized palate” (cel mai valoros degustator din lume) iar in The Wall Street Journal a fost catalogat ca  fiind "the world's most powerful wine critic ” ( cel mai puternic critic de vin la nivel mondial".

Robert Parker a creat un sistem de punctare a vinurilor, pe o scara de la 1 la 100, pe care il aplica vinurilor pe care le degusta (de ordinul a cateva mii de vinuri pe luna).

Zilele trecute echipa de la Domeniul Cortoanei  a primit punctajele pe care Robert Parker  le-a acordat primei serii de vinuri degustate de la Domeniul Coroanei.
Iată punctajele  lui Robert Praker:
■ Principesa Margareta rosu - 90 puncte.
■ Principesa Margareta alb - 89 puncte.
■ Minima Moralia Respect - 89 puncte.
■ Minima Moralia Onoare - 88 punct
■ Minima Moralia Sinceritate - 88
■ Minima Moralia Daruire - 88
■ Minima Moralia Recunostinta - 88
■ Blue Train Tamaioasa Romaneasca - 87 puncte.

Acest nivel de punctaje corespunde medaliilor de aur iar comentariile sale despre crama si vinuri sunt mai mult decat edificatoare cu privire la calitatea acestora.

In acelașii timp,un importator din Florida,care  a vizitat la Segarcea și crama Domeniul Coroanei,a  transmis  și  rezultatele unui concurs de vinuri care s-a desfasurat in Miami la finalul saptamanii trecute si la care au concurat, într-o degustare în orb, peste 200 vinuri din SUA dar si din Europa (Franta, Germania, Italia, etc.). Juriul acestui concurs numit ”Best in Glass” este constituit din sommelieri de top ce opereaza in restaurantele  din Florida. La acest concurs, vinul Speranta din colecția Minima Moralia a obtinut cea mai înalta distinctie - TOP HONORS, iar celelate vinuri înscrise, tot din colectia Minima Moralia, au obtinut mai multe medalii de aur.

 Concursul de la Miami  este asociat unui festival de vinuri si gastronomie care se va desfasura in aprilie in Miami, si unde vor fi expuse intr-o selectie de restaurante de top vinurile castigatoare.
Drept urmare, importatorul ne-a comunicat ca deja a primit   solicitari din partea unor restaurante pentru plasarea vinurilor medaliate in listele lor si este in curs de a clarifica detaliile acestor distriburi. De asemenea, organizatorii festivalului din aprilie au solicitat  prezența vinurilor de la Do,meniul Coroanei  dar si a producatorului, la celebrul  festival.

Juriul  de la Miami a fost constituit din sommelieri celebri din South Florida, de la Ritz Carlton, St. Regis si de la multe restaurante de TOP.
Cativa dintre membrii juriului detin certificari de Masters of the Wine.
Au fost evaluate vinuri din Spania, Italia, California, Oregon, Franta, Germania si cateva alte regiuni (au fost peste 200 de vinuri inscrise.








×
Subiecte în articol: Domeniile Coroanei salon de vinuri vinuri