x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dovleacul, o preţioasă madlenă proustiană

Dovleacul, o preţioasă madlenă proustiană

de Tudor Cires    |    19 Noi 2009   •   00:00
Dovleacul, o preţioasă madlenă proustiană

Era o vreme când plăcinta cu dovleac devenea, peste toamnă, un fel de "prăjitură naţională". Bună de gătit şi în varianta de frupt - cu foi pufoase preparate cu unt şi făină -, ca şi în zilele de post - când pentru foi puteai pune în loc ulei sau margarină -, prăjitura asta a "aromat" multe dimineţi de copilărie.



În zilele în care bunica ţinea să nu gătească nici măcar cu ulei, era suficientă o felie de "plăcintar" (aşa îi spune dovleacului-tigvă, cu carnea de un oranj închis, aproape roşu), pe care se presăraseră scorţişoară şi zahăr vanilinat, înainte de a fi pusă în "rola" cuptorului... Probabil că pentru mulţi dintre cei care citesc, dovleacul copt e un fel de "madlenă" proustiană. Închizi ochii şi te simţi, dintr-o dată, în timpul "acela", când pământul începea să îngheţe, iar aerul avea miros de lemn ars în sobă, împrăştiat pe toate "gurile de fum" ale satului. După mirosul aerului, ştiam ce lemne erau puse în sobă. Fumul un pic mai iute era de fag, iar cel aromat, cu o notă intensă de răşină, era al buturugii de brad. Bunicile satului aproape că îţi puteau spune, după esenţa lemnului din sobă şi puterea lui calorică, dacă la casele acelea gazdele doar se încălzeau sau coceau o pâine.

Minune coaptă
Şi dacă tot am pomenit de dovleacul copt, să încercăm să rememorăm o reţetă. Cea mai simplă dintre toate. Să ungem mai întâi o tavă mare cu ulei, cu unt sau cu margarină. Să aşezăm apoi, cu grijă, feliile de dovleac (suficient de late, încât să poţi "muşca" din carnea lor apoi). Feliile se înţeapă puţin cu furculiţa, apoi se presară zahăr şi scorţişoară. Unii mai pun şi coajă rasă de lămâie sau de portocală ori îl stropesc (discret) cu rom. Focul se lasă întâi mic, apoi se dă flacăra mare, să se caramelizeze zahărul. Dar, fiindcă toamna nu este numai a dovlecilor, să dăm, în această pagină, şi o reţetă de plăcintă cu mere - o adevărată regină a dulciurilor.

Ştrudel cu mere şi stafide

Ai nevoie de un pachet aluat de foitaj, 600 g mere, 50 g unt, 100 g miez de nucă, 125 g stafide, 80 g zahăr tos, zahăr vanilinat, scorţişoară, mentă tocată, ghimbir, anason.
Merele se taie felii potrivit de groase, apoi cubuleţe sau se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se topeşte untul, se adaugă merele, scorţişoara, zahărul vanilinat şi zahărul tos. Se călesc până încep să se înmoaie, se pun stafidele şi se mai ţin pe foc cinci minute. Se lasă să se răcească, apoi se amestecă bine cu menta tocată şi miezul de nucă tocat mărunt. Aluatul de foitaj se crestează pe o margine cu un cuţit şi pe marginea opusă se pune umplutura. Se rulează, se stropeşte cu puţină apă, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduce în cuptorul încins pentru 30 de minute.

Tarte cu dovleac

Ai nevoie de 250 g făină, 100 g margarină, 100 g zahăr pudră, 150 g zahăr tos, o jumătate de linguriţă cu bicarbonat de sodiu, 500 ml apă, un vârf de linguriţă cu sare, un dovleac de plăcintă mai mic, o linguriţă cu scorţişoară, 4 kiwi, 7 g gelatină alimentară.
Margarina se pune într-un bol împreună cu 200 ml apă, sarea şi zahărul pudră. Se mixează până devin ca o cremă, se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi se frământă până rezultă un aluat omogen, potrivit de tare. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece 30 de minute. Dovleacul se curăţă de coajă, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune la călit împreună cu 100 g zahăr tos şi 100 ml apă. Se adaugă scorţişoara, se amestecă, se lasă pe foc până începe să se înmoaie, apoi se pune într-o strecurătoare şi se ţin să se răcească. Se întinde o foaie subţire de aluat, se decupează rondele cu o formă, se aşază în forme de tartă unse cu margarină şi se coc 10 minute în cuptorul încins. Se umplu cu dovleacul călit, se introduc în cuptor şi se mai lasă 15 minute. Se decorează cu un jeleu preparat din apa rămasă, zahăr tos, piure de kiwi şi gelatină.

Reţete redactate de Alina Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: caiet de retete