x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reteta de vedeta, Draga Olteanu Matei

0
Autor: Pompiliu Kostas Radulescu 28 Dec 2004 - 00:00
 De data asta aleg sa-l intreb pe politistul care pazeste nu stiu ce prin zona, daca pot sa parchez acolo. Se sprijina pe un picior si da afirmativ din cap cu indiferenta. Imi arata un loc liber la vreo 20 de metri distanta. Ma conformez.  

Intru grabit pe un gang si la prima usa apas interfonul. In cateva clipe usa se deschide si doamna Draga Olteanu Matei apare in prag pentru cateva clipe, pentru ca apoi sa dispara. "Intra!", imi striga in urma. Asta si fac. Ii urmez glasul prin casa si ma pomenesc in bucatarie. Actrita isi face de lucru pe la cuptor. Ocolesc o masa si-mi gasesc un loc sigur, de unde pot sa urmaresc nestingherit toata operatiunea fara sa incurc pe nimeni. Caldura ajunge necrutator pana la mine si transpir aproape instantaneu. Cu riscul de a fi nepoliticos, imi lepad haina. Vreau sa o agat intr-un cui batut in perete chiar in dreptul meu. Dar vreun Pepelea sugubat nu si-a facut treaba prea bine caci cuiul cade impreuna cu o bucatica de zid. Ma simt penibil si m-am umplut de var. Ca o gazda buna, doamna Draga se face ca nu vede si incepe sa-mi spuna ca tocmai scrie un scenariu de comedie si, in pauze, ii place sa gateasca cate ceva. Acum face o placinta cu un fel de branza de Braila. Devin curios... .

Nu sunt gurmanda, sunt gourm...
"Pentru mine, gatitul e o pasiune si o relaxare, spune ea cu candoare. Dar sunt foarte meticuloasa, foarte precisa si stiu exact ce am de facut. Cred ca a fost cumva ca un instinct indemanarea asta in bucatarie.  

Cand ma duc undeva, sunt mereu curioasa sa aflu o reteta noua, deosebita. Nu mi-e rusine sa intreb, fie ca sunt intr-un restaurant, fie ca sunt in vizita la cei mai buni prieteni. In strainatate, de exemplu, caut mereu un loc in care sa pot manca preparate traditionale, tocmai ca sa pot descoperi un fel de mancare mai special pe care, uneori, incerc sa il gatesc si eu. Desi uneori e o sabie cu doua taisuri. Intr-un restaurant din Belgia am mancat un fel de carnati fierti, ca niste crenvursti mai grosi, cu un piure de mere si de cartofi! Am mancat ca n-aveam incotro. Ce sa-ti zic, a fost un risc pe care mi l-am asumat. Dar am aflat pe pielea mea ca nu-mi place bucataria belgiana.  

Dar, ca sa fiu absolut sincera cu tine, mai e ceva care m-a format cumva in arta asta de a bucatari. Eu am fost singurul copil la parinti si singura nepoata la o sumedenie de unchi si matusi. Care mai de care se intreceau sa ma ajute si sa ma invete cate ceva. Gatitul l-am prins din zbor, cum se spune, de la cei care se pricepeau, ca-mi bagam nasul peste tot. Imi placea sa stau mereu pe langa plita, alaturi de cei care gateau. Nu spun ca mi se si permitea, doar eram rasfatata tuturor! Iar intr-o zi cand bunica mea se apucase sa faca turte si colaci, a fost prima si prima data cand am preparat ceva cu mana mea.  

Cum ti-am spus, eu stateam mai mereu prin bucatarie, dar in special cand gatea bunica mea, care era o gospodina perfecta. In ziua aceea, pentru ce avea de facut, ea pregatise o cantitate mare de aluat. Bineinteles ca am luat si eu partea mea si ma uitam la bunica, incercand sa o imit. M-am chinuit eu la aluatul ala o gramada de timp, de se facuse negru de cat il framantasem. Apoi l-am rasucit si am reusit sa obtin si eu, tot tragand cu ochiul, ceva care seamana cu colacii. Dupa ce am facut eu acolo pe gospodina, m-am dus la culcare.  

A doua zi m-am trezit dis-de-dimineata sa vad cum au iesit. Erau pe masa, pusi separat pe o farfurie si aratau formidabil, aurii si pufosi. Toata lumea m-a laudat si a mancat colacii pe care, chipurile, ii facusem eu. Abia dupa ani am aflat ca bunica mea, saraca, statuse peste noapte si facuse altii ca sa ma incurajeze pe mine. Asta a fost prima mea aventura culinara!"  

Intre timp am ajuns in sufragerie, iar tava in care placinta asteapta sa-si desavarseasca menirea se odihneste parfumata pe masa din fata noastra. Doamna Draga ma serveste.  

"Desi se facea si la noi in casa, sincer sa-ti spun, eu am prins gustul placintei ducandu-ma pe la simigerii.  

Cand eram copil, abia asteptam sa merg cu mama mare sau cu tata mare la simigerie. Imi cumparau intotdeauna placinta cu branza sau cu carne. In timpul postului, acolo se faceau si dovleac copt, placinta cu varza si de fiecare data primeam si eu ceva. Si se mai gasea ceva, care acum e o raritate. O minune de placinta cu cartofi. Nici nu mai stiu daca era preferata mea sau daca aveam vreo preferinta, ca toate erau care mai de care mai bune.  

Grecii aveau si iaurgerie alaturi si faceau iaurtul in niste vase mari de pamant. Iar cand mancai placinta fierbinte impreuna cu iaurtul asta rece, care avea caimacul gros de-un deget, parca nimic nu mai conta, atat era de bun."  

Intre timp am terminat de mancat, iar gazda mea imi pune o bucata generoasa de placinta la pachet.  

"Bine, la mama ei, placinta se face cu branza de Braila", precizeaza actrita. "Nu stiu daca se mai gaseste acum. I se mai spunea si branza cu purici, pentru ca la preparare, se punea in ea cernusca. Eu adaug de obicei. Semintele alea negre pe care le vezi si care aduc putin la gust cu cimbrul, asta sunt. De fapt, cred ca aroma lor da tot farmecul placintei. Invatand sa fac placinta am incercat sa repet gustul acela pe care n-am cum sa-l uit vreodata. E gustul copilariei mele, pe care incerc sa-l regasesc macar acum de Revelion." Plecand, realizez ca am uitat pachetul pe care mi-l pregatise. Mi-e rusine sa ma mai intorc asa ca urc in masina si trantesc portiera cu of. Dar azi nu-i loc de suparare si hotarasc sa-mi fac singur de Revelionul asta o mandrete de placinta "ca la Draga acasa". Urati-mi succes, ca eu ma gandesc la voi!  

PLACINTA CU BRANZA DE BRAILA
Avem nevoie de foi de placinta, un kilogram de telemea de oi si un kilogram de telemea de vaca, putina cernusca, opt oua si patru linguri de faina.
Se desareaza branza de oi si se lasa peste noapte sa se scurga. Adaugam branza de vaci si se framanta bine de tot, apoi punem cernusca si amestecam din nou.
Dupa toate astea, punem opt oua batute in prealabil si patru linguri de faina si omogenizam totul cat se poate de bine.
Topim niste unt, ungem tava cu ulei si asezam pe fundul ei trei foi intre care turnam untul. Trebuie sa tinem cont ca foile sa depaseasca bine marginile tavii, pentru ca, dupa ce am turnat compozitia, le vom plia spre interior cu grija sa nu se rupa. Ele vor tine totul sa nu dea pe dinafara. Deasupra punem iar niste foi. Le ungem si pe ele cu unt si placinta e gata sa fie pusa la cuptor, unde va sta cam un ceas, un ceas si jumatate, la foc mic, sa se patrunda bine fara sa se arda.  

SFAT
Daca vrem ca placinta sa aiba gustul acela traditional, aroma pe care bunicii nostri i-o dadeau folosind celebra branza de Braila, sfatul meu este sa incercam pe cat posibil sa adaugam cernusca in compozitie. Asta este, de altfel, si tot secretul. Altfel, e o placinta cu branza pur si simplu.
 

STELELE MAI SI CAD
Nu exista vreo reteta de a deveni ceva, orice, inclusiv vedeta. Totul porneste de la datele cu care te-ai nascut. Vorbind de actorie in mod special, daca iti da Dumnezeu talent, trebuie sa-ti dea si minte si carte. Desi meseria noastra se fura, trebuie sa ai si norocul sa intalnesti niste indrumatori buni. Dar ani intregi trebuie sa inveti ce au facut cei dinaintea ta. Asta se obtine doar stand in arlechin si vazand spectacole mereu si mereu. Eu asa am facut, caci, in timpul facultatii, noi nu aveam voie sa jucam nicaieri. Am avut niste inaintasi inegalabili. Trebuia sa il vedeti pe Emil Botta in "Napasta", pentru ca daca va povestesc ca era formidabil nu este suficient. Vorbele inseamna prea putin. Cat despre vedetele de azi care apar si dispar, ce sa mai vorbim... Ele nu sunt vedete, in sensul pozitiv al cuvantului, sunt niste stele, iar stelele mai si cad!
Citeşte mai multe despre:   plăcintă,   brănză,   draga olteanu matei

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România
Video Organizatorii Untold au anunțat primele nume confirmate pentru ediția din 2020 a festivalului, care va avea loc între 30 iulie și 2 august, în Cluj-Napoca. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie...

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană
Galerie Foto Celebrul Carnaval de la Veneția aduce sute de mii de vizitatori, din întreaga lume, în fiecare an, fiind chiar în aceste zile în plină desfășurare. Anul acesta, carnavalul a început pe  8 februarie și se...
Serviciul de email marketing furnizat de