x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dragoste interzisă, în Berlinul de Vest

Dragoste interzisă, în Berlinul de Vest

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    18 Feb 2009   •   00:00

Ralph Fiennes – nominalizat în anul 1994 la Oscar pentru "Lista lui Schindler" – este cunoscut în special pentru rolul său din "Pacientul englez". S-a "specializat" în iubiri interzise ori care, cel puţin, încalcă norme prestabilite. Pe scenă, ca şi în viaţă. Este de notorietate, de exemplu, relaţia lui cu Francesca Annis, cu 17 ani mai în vârstă decât el şi din cauza căreia s-a despărţit de soţia lui congeneră, actriţa Alex Kingston. Iubirea cu Francesca a început pe scenă (el juca Hamlet, ea o interpreta pe mama acestuia, Gertrude) şi tot "la serviciu" se zice că ar fi avut o scurtă idilă cu Jeniffer Lopez, în vreme ce turnau împreună "Camerista".



În "lumea de celuloid" avem de-a face cu o nouă "iubire interzisă" marca Ralph Fiennes. "The Reader" (Cititorul) – film nominalizat anul acesta la Oscar şi în care Ralph joacă rolul personajului principal ajuns la maturitate (pe tânărul Michael Berg îl interpretează David Kross), având-o ca parteneră pe Kate Winslet (nominalizată şi ea la Oscar, pentru rolul Hannei Schmitz) – se bazează tot pe o poveste de dragoste neconformă cu uzanţele epocii. Bolnav, Michael, adolescentul de 15 ani, este îngrijit de Hanna (care are de două ori vârsta lui), între cei doi înfiripându-se o idilă. Ei se reîntâlnesc, tragic, în Berlinul de Vest, după 1945, când Hanna este judecată pentru crime de război, iar el urmăreşte procesul, fiind student la Drept. Într-un chip absolut neaşteptat, iubirea celor doi continuă în anii maturităţii, când Michael, un avocat de succes, citeşte pentru ea cărţile preferate, înregistrându-le şi trimiţându-i-le în celula unde îşi consumă condamnarea pe viaţă. Strania frumuseţe a acestei iubiri estompează cenuşiul Germaniei de după război, când lumea încerca să se reaşeze pe făgaşele-i normale.

Tarta de cartofi
Pelicula te inspiră să te apropii, din punct de vedere gastronomic, de preparatele simple germane, pe bază de cartofi. În simplitatea lor, nu ies în evidenţă şi lasă firul narativ al filmului să curgă limpede. Supă berlineză de cartofi, ouă fierte cu cartofi prăjiţi şi sos verde sau… cartofii brutarului Sachsenhausen – iată câteva preparate pe care le asociăm cu filmul. Şi fiindcă trebuie să îndulcim povestea, haideţi să pregătim împreună o tartă de cartofi Fechenheim, din: 4 cartofi fierţi, 3 ouă, 6 linguri de unt, 175 g zahăr, un vârf de cuţit de sare, esenţă de migdale, suc de la o lămâie, 250 g făină, o linguriţă de praf de copt, ulei pentru uns tava, două linguriţe de pesmet. Dăm pe răzătoare cartofii. Separăm gălbenuşul de albuş. Batem untul, zahărul şi gălbenuşurile până se omogenizează. Adăugăm sare, câteva picături de esenţă de migdale, suc de lămâie şi mixăm. Amestecăm, treptat, făina şi praful de copt. Adăugăm în mixtură cartofii raşi. Batem albuşurile până se întăresc şi le turnăm uşor peste cocă. Ungem o tavă şi presărăm pesmetul. Coacem într-un cuptor preîncălzit la 175 ş C, timp de o oră.

Berliner Kartoffelsuppe

Supă berlineză de cartofi

Ingrediente: 750 g făină de cartofi, legume pentru supă (doi morcovi, două legături de ţelină, o legătură de pătrunjel, un praz), o ceapă, o lingură de unt clarificat, un litru de supă de carne (fierbinte), o lingură de măghiran uscat şi mărunţit, sare şi piper, 150 g smântână, două felii de pâine (tăiate pentru crutoane), 100 g şunculiţă afumată, două linguri de unt, o lingură de pătrunjel tocat.

Preparare: Curăţă şi taie mărunt cartofii. Toacă legumele şi ceapa pentru supă. Topeşte untul într-o tigaie şi căleşte în el ceapa şi legumele pentru supă, până când ceapa devine transparentă. Adaugă cartofii şi lasă-i puţin la călit, împreună cu celelalte legume. Toarnă supa de carne şi asezonează cu măghiran, sare şi piper şi lasă la fiert 20 de minute. Amestecă smântâna în supă. Mărunţeşte pâinea şi şunculiţa. Frige şunculiţa în unt. Adaugă crutoanele şi căleşte-le până devin aurii. Presară-le în supă, adaugă pătrunjel şi serveşte imediat.

Gekochte Eier und Bratkartoffeln mit Grüner Sauce

Ouă fierte cu cartofi prăjiţi şi sos verde

Ingrediente: 8 cartofi fierţi în coajă cu o zi înainte, două linguri de unt clarificat, două cepe, sare şi piper, 8 ouă. Pentru sos: 100 g maioneză, 150 g smântână, două linguriţe de muştar iute, sare şi piper, un vârf de cuţit de zahăr, o ceapă mică (tocată mărunt), 4 castraveciori (tocaţi mărunt), două ouă fierte tari, tocate, un buchet de ierburi verzi (lobodă, pătrunjel, asmăţui, limba-mielului, chivas, măcriş).

Preparare: Taie cartofii fierţi în mod egal. Încălzeşte untul într-o tigaie şi sotează cartofii pentru 5 minute. Curăţă ceapa, taie-o în jumătate şi toac-o. Adaugă ceapa peste cartofi şi amestecă. Pune sare şi piper şi căleşte pe toate părţile la foc mediu, până ce compoziţia devine aurie. Fierbe ouăle (trebuie să se facă tari). Serveşte cartofii împreună cu ouăle şi cu sosul verde. Pentru sosul verde amestecă maioneza cu smântâna. Asezonează cu muştar, sare, piper şi zahăr. Amestecă apoi ceapa, castraveţii şi ouăle. Spală ierburile, lasă-le să se usuce şi toacă-le mărunt. Amestecă în sos şi lasă-l să stea cel puţin o oră înainte de a-l folosi.

×
Subiecte în articol: două sare supă cartofi cartofii oscar 2009