Alba, de secara, cu seminte, franzela, graham si inca multe alte sortimente de paine s-au gasit la cea de-a patra editie a Festivalulul Painii din Bucuresti, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute.
OANA ANTONESCU
In apropierea Centrului Cultural "Mihai Eminescu" din Parcul National, locatia in care s-a desfasurat Festivalul Painii, s-au construit patru cuptoare de vatra si sase testuri, care au functionat in cele doua zile de expozitii. Organizatorii au dorit reconstituirea satului romanesc, cu obiceiurile si traditiile de altadata.
PAINE IMPLETITA
INGREDIENTE: 25 g drojdie, 1 ou, ulei, sare, zahar, faina cat cuprinde PREPARARE: Se dizolva drojdia in putina apa calduta sau lapte. Se adauga oul, uleiul, sarea, zaharul si restul de apa/lapte. Faina se adauga putin cate putin si se framanta aluatul pana se dezlipeste de castron. Se lasa la crescut 30 de minute, apoi se pune pe planseta si se framanta cu putina faina ca sa nu se lipeasca. Se taie o treime din aluat; fiecare bucata de aluat se taie in trei si se intind rulouri de 30 cm fiecare. Cele trei rulouri mai groase se impletesc. Se incepe din mijloc. Aluatul impletit se pune pe hartie pergament pe tava si se aplatizeaza putin. Se impletesc si celelalte rulouri mai subtiri si se asaza peste celelalte trei. Se lasa painea impletita sa creasca 20 de minute, apoi se unge cu ou si se presara seminte de susan pe deasupra. Se coace la 200 grade C timp de 35-40 de minute.