x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Drumul painii

Drumul painii

14 Sep 2004   •   00:00

Alba, de secara, cu seminte, franzela, graham si inca multe alte sortimente de paine s-au gasit la cea de-a patra editie a Festivalulul Painii din Bucuresti, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute.

OANA ANTONESCU

In apropierea Centrului Cultural "Mihai Eminescu" din Parcul National, locatia in care s-a desfasurat Festivalul Painii, s-au construit patru cuptoare de vatra si sase testuri, care au functionat in cele doua zile de expozitii. Organizatorii au dorit reconstituirea satului romanesc, cu obiceiurile si traditiile de altadata.

In gospodaria taranului roman, painea era coapta, pastrata cu grija si pusa la loc de cinste pe masa. Era taiata si impartita de capul familiei, dupa ce se spunea rugaciunea. Risipirea sau aruncarea firimiturilor in locuri necurate sau in foc nu era permisa cu nici un chip. Painea in test - cel mai vechi cuptor din tara - se framanta din faina de grau si drojdie, se lasa la dospit o jumatate de ora si se baga in test, dar nu inainte ca acesta sa se arda. Cuptorul rotund, modelat din pamant se mai foloseste astazi numai in Oltenia, Teleorman. Colacii, cu forme si simboluri precrestine si crestine (peste, infinit, cerc, spirala, impletituri ce simbolizeaza firul vietii), insotesc toate etapele vietii omului, drept ofranda sau dar ritualic. Astfel, exista colac pentru taiatul motului, paine pentru moase, colacul miresei, painea bradului, colindetii, mucenicii si colacii pentru inmormantare.

Participantii au fost rasplatiti de catre organizatorii festivalului cu diplome pentru "reintoarcerea la spiritualitatea romaneasca traditionala, la istoria si la morala crestin-ortodoxa, pentru ca drumul painii in viata omului sa fie curat si drept".

PAINE IMPLETITA

INGREDIENTE: 25 g drojdie, 1 ou, ulei, sare, zahar, faina cat cuprinde

PREPARARE: Se dizolva drojdia in putina apa calduta sau lapte. Se adauga oul, uleiul, sarea, zaharul si restul de apa/lapte. Faina se adauga putin cate putin si se framanta aluatul pana se dezlipeste de castron. Se lasa la crescut 30 de minute, apoi se pune pe planseta si se framanta cu putina faina ca sa nu se lipeasca. Se taie o treime din aluat; fiecare bucata de aluat se taie in trei si se intind rulouri de 30 cm fiecare. Cele trei rulouri mai groase se impletesc. Se incepe din mijloc. Aluatul impletit se pune pe hartie pergament pe tava si se aplatizeaza putin.

Se impletesc si celelalte rulouri mai subtiri si se asaza peste celelalte trei. Se lasa painea impletita sa creasca 20 de minute, apoi se unge cu ou si se presara seminte de susan pe deasupra. Se coace la 200 grade C timp de 35-40 de minute.

×
Subiecte în articol: gastronomie