x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Drumul spre credinţă la Mănăstirea Prislop

0
Autor: Tudor Cires 23 Apr 2008 - 00:00

Paştile la Mănăstirea Prislop nu culminează cu un spectacol al Învierii ieşit din comun. Mîncarea e modestă, dar ajunge la toată lumea. Călugării Nicodim, Ioan şi Arsenie îşi plimbă duhul sfînt peste locul însemnat de trecerea lor lumească.

Pierdute în negura vremii, începuturile acestei mănăstiri se leagă, prin legendă, de prezenţa Sfîntului Nicodim, întemeietorul primelor obşti de călugări în Ţara Românească, la Tismana şi la Vodiţa. Aici, la Prislop, se pare că a copiat Nicodim, în 1404, celebrul său Tetraevangheliar şi tot aici s-a nevoit, într-o peşteră, cuviosul Ion Sihastrul, pomenit de Cezar Bolliac, descoperitorul “Plîngerii Mănăstirii Silvaşului”, manuscris în versuri lăsat urmaşilor de călugărul Efrem (secolul XVIII). Azi, mănăstirea cu hramul Sfîntul Evanghelist Ioan trăieşte din acest valoros trecut, dar şi din smerenia şi vrednicia celor 30 de călugăriţe, precum maica Timoteea, care a ţinut registrele contabile şi casieria mănăstirii pînă la vîrsta de 100 de ani.


Simplitate

Despre pregătirile de Paşti la Prislop ne-a vorbit stareţa aşezămîntului mo­nahal, Pavelida Muntean, care ne-a cercetat mai întîi, bine de tot, ca nu cum­va bărbaţii să aibă ţigara aprinsă ori f­emeile să poarte pantaloni... “În post, ne-a spus ea, omul îşi face o cer­ce­ta­re individuală a tot ce a comis rău şi-şi mărturiseşte, în biserică, păcatele, le­pădîndu-se de ele şi astfel putînd să ajungă la sfînta împărtăşanie. Pre­gătirea e, deci, mai mult spirituală...” La Prislop, în noaptea de Învie­re, se trag clopotele cu 20 de minute înaintea aprinderii luminilor; oamenii în­con­joară de trei ori biserica şi rămîn la slujbă pînă spre dimineaţă, cînd pri­mesc “paştile”. Pe urmă sînt poftiţi în sufragerie pentru a ciocni ouă roşii, un pahar de vin... La ora 13 se pune ma­sa pentru toată lumea. La Mănă­s­ti­rea Prislop se mănîncă miel; carnea se bi­necuvîntează, în ajun, la bise­rică. Maica stareţă ne îmbie să gustăm şi noi un borş mănăstiresc de post şi să bem din izvorul tămăduitor al Domniţei Zamfira, fiica domnitorului valah Moise Vodă Basarab, conside­rată al doilea ctitor al mănăstirii.


Rugăciuni

Îl urmăm apoi pe părintele du­hovnic, Nifon Bobonea, pe drumul în pantă către cimitir. “E un drum de credinţă”, ne spune părintele, care e de puţini ani la mănăstire, dar cunoaşte trecutul ei mai bine ca oricine. “Fericirea a fost că părintele Arsenie Boca l-a deschis... L-am cunoscut, acum 40 de ani, la Bucureşti, unde primise domiciliu forţat. Se împlinesc 19 ani de cînd i-am dus, pe umăr, sicriul: era uşor ca un fulg! De fapt, nu ştiu, eu îl duceam, sau el mă ducea pe mine? Cunoştea dinainte că va pleca spre Domnul, aşa că şi-a ales locul de mor­mînt, şi-a scris data pe cruce... A fost un sfînt. Ţin minte că mîinile sale, us­cate pe deasupra, aveau palmele roşii; ro­şii de atîtea mîngîieri şi binecu­vîn­tări, de-atîtea înălţări ale sfîntului potir de împărtăşanie şi de atîtea atingeri de filele Evangheliei... Trăia cu mintea în ceruri. Îl vedeam cum se concentra, ca să vorbească, dincolo, cu lumea imaterială. De aceea, cred, a făcut şi încă mai face multe minuni. Cei care se roagă în faţa crucii sale primesc iertare şi alinarea durerilor...”

Părintele Nifon priveşte în jur; privim şi noi: de nicăierea, au apărut zeci de pelerini şi eleve de la Seminarul Teologic Monahal “Sfînta Ecaterina”. Deja nu mai sîntem în interviu, ci într-un fel de “direct” ad-hoc, cum nu se-ntîmplă de multe ori în viaţă. Lumea se apropie tot mai mult de noi, ocolind mormîntul înfăşurat în flori. Părintele, ca-ntr-o biserică fără cupolă, îşi înalţă mai avan rugăciunea la cer...

 

Cozonac cu brînză

Prin părţile acestea de ţară, cozonacul se mai umple şi cu brînză. Se face mai întîi un aluat din făină, maia cu lapte clocotit, drojdie, sare, zahăr, ouă, ulei (se aromează cu coajă rasă de lămîie). Se pregăteşte apoi şi umplutura, din brînză dulce, ouă, zahăr, stafide şi arome (tot coaja de lămîie e mai potrivită). Din aluatul crescut se întind foi mai mult lungi decît late, care se umplu cu brînză şi se fac din ele suluri nu prea groase. Sulurile astea se împletesc cîte trei, cum e cosiţa la fete. După ce s-au împletit, se aşază în tavă, se ung cu ou bătut (sau cu apă) şi se presară zahăr tos. Se dau la cuptor, unde se lasă de se rumenesc frumos.

 

Al treilea ctitor

Părintele Arsenie Boca este considerat al treilea ctitor al Mănăstirii Prislop, deoarece în cei 41 de ani cît a fost călugăr aici a pictat fresce şi icoane deosebit de valo­roa­se, a reorganizat viaţa de obşte şi a redat mănăstirii (care a fost 200 de ani, pînă în 1948, locaş al bisericii greco-romane) strălucirea şi frumuseţea sa originară. Tor­turat şi vînat de Securitate, părintele este omul despre care se spune că a schimbat, în inima secolului al XX-lea, faţa monahismului ortodox. Duhovnic şi clar­vă­zător intrat în legendă, mare trăitor dar şi mare în­vă­ţat, teolog şi pictor de icoane, el este, după cum îl carac­te­riza părintele dr Dumitru Stăniloae, “un fenomen unic în istoria monahismului românesc”. “Din cîţi oa­meni am cunoscut eu şi care au lucrat în Biserică – măr­tu­riseşte şi părintele Teofil Pîrîian – socot că părintele Ar­senie Boca a fost cel mai de vîrf, culmea tuturor vie­ţuitorilor şi propovăduitorilor din contemporaneitatea noastră”.

Citeşte mai multe despre:   părintele,   prislop,   popasuri monahale

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Tratamente balneare la Praid

Staţiunea Praid se află într-o zonă rurală, la o distanţă de 9 km de Sovata, în judeţul Mureş. În afară de Salina Praid, tratamentele balneare se bazează aici pe izvoare sărate hipertermale. Există şi un...

Reţeta zilei: Piept de pui cu fistic

Reţeta zilei: Piept de pui cu fistic
Ingrediente: 400gr.piept de pui 100gr.fistic 30gr.miere 20gr.unt sare piper coriandru Mod de preparare: Fisticul se decojește, se taie mărunt și se amestecă cu sarea, piperul și...

Muzeul Judeţean de Istorie Braşov

Una dintre cele mai importante instituţii culturale publice ale judeţului Braşov este Muzeul Judeţean de Istorie, care deţine cel mai vast patrimoniu istoric mobil al Brasovului. Cele 159.255 de piese ale...

Cetăţile din inima României, “la pachet” cu turismul de business

Cetăţile din inima României, “la pachet” cu turismul de business
Toamna este anotimpul ideal pentru turismul de business, dar şi pentru escapade în împrejurimile marilor oraşe. Vizitarea cetăţilor şi a bisericilor fortificate săseşti este combinaţia perfectă pentru cei...

Anca Sigartău și fiul ei Teodor, îmbrăcați de un designer de la Bollywood în "Asia Express"

Anca Sigartău și fiul ei Teodor, îmbrăcați de un designer de la Bollywood în "Asia Express"
Asia Express, cel mai dur reality show difuzat în curând de Antena 1 este și un motiv de reale surprize pentru cele 9 perechi de vedete participante. La finalul fiecărei zile, aceștia sunt nevoiți să își caute...

Reţeta zilei: Prăjitură cu mere

Reţeta zilei: Prăjitură cu mere
Ingrediente 7-8 mere medii 200g unt (la temperatura camerei) 4 oua 400g faina 200g zahar 200 ml lapte 1 praf de copt 1 praf de sare 2 pliculete de zahar vanilat coaja de la o lamaie Preparare Se pune...

Sfaturile pe care trebuia să le urmezi pentru a-ți găsi un soț în 1950

Sfaturile pe care trebuia să le urmezi pentru a-ți găsi un soț în 1950
Să găsești un partener în secolul 21 este destul de greu, chiar și cu toate aplicațiile matrimoniale care te pot pune în contact cu tot felul de străini în doar câteva secunde. Însă, dacă ne uităm la o...

Ana Baniciu, declarație surprinzătoare: Care este cel mai bun sfat primit de la tatăl său

Ana Baniciu, declarație surprinzătoare:  Care este cel mai bun sfat primit de la tatăl său
Galerie Foto Ana Baniciu a ajuns una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de la noi și mărturisește că îi este recunoscătoare tatălui pentru faptul că i-a lăsat moștenire această dragoste pentru muzică, dar și talent...

Sora Danielei Crudu își încearcă norocul la ”Chefi la cuțite”

Sora Danielei Crudu își încearcă norocul la ”Chefi la cuțite”
Ana Crudu, sora Danielei Crudu, a stat departe de luminile reflectoarelor, însă sezonul acesta a decis să se înscrie la ”Chefi la cuțite” pentru a demonstra că, pe lângă make-up, gătitul este una dintre...

Rețeta zilei : Ciocănele aromate cu rozmarin

Rețeta zilei : Ciocănele aromate cu rozmarin
Ingrediente: 8 ciocănele, 2 gogoşari, 2 roşii, 1 ceapă roşie, 1 linguriță zahăr, ulei pentru prăjit, 2 căţei usturoi, 1 lingură pesmet, sare, piper, boia dulce şi iute, rozmarin, cimbru Mod de...

Gina Pistol, Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu,  momente de relaxare la Oceanul Indian

Gina Pistol, Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu,   momente de relaxare la Oceanul Indian
Galerie Foto Aflați la Oceanul Indian, Gina Pistol, Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au profitat de câteva ore libere atunci când cursa a luat sfârșit mai devreme. În timp ce anumiți concurenți își căutau cazare...

Liviu Vârciu și-a sărbătorit ziua de nume la filmările celui de-al doilea sezon ”Asia Express”

Liviu Vârciu și-a sărbătorit ziua de nume la filmările  celui de-al doilea sezon ”Asia Express”
Liviu Vârciu și-a sărbătorit joi ziua de nume, în timpul filmărilor celui de-al doilea sezon ”Asia Express”, alături de concurenți și de colegii săi. Deși nu mulți știu despre artist că pe 8...

Andreea Raicu vorbește deschis despre bărbații din viața ei: ”Prefer să fiu singură, decât...”

Andreea Raicu vorbește deschis despre bărbații din viața ei: ”Prefer să fiu singură, decât...”
Andreea Raicu este o femeie deschisă care nu se sfiește să vorbească despre viața ei personală, cu bune și cu mai puțin bune. Ea este invitata Oanei Turcu, duminică, de la ora 15.45, la Antena Stars, în cadrul...

Imagine șocantă cu mâna Danielei Crudu, după ce s-a accidentat la ”Ultimul Trib”

Imagine șocantă cu mâna Danielei Crudu, după ce s-a accidentat la ”Ultimul Trib”
Accidentată în urma unei lupte pentru Teritoriu, Daniela Crudu a aflat aseară, într-o nouă ediție ”Ultimul Trib”, că medicul nu este de acord ca ea să mai rămână în competiție. Medicii a anunțat-o...

CELE MAI FRUMOASE MUZEE - Tropaeum Traiani, Adamclisi

CELE MAI FRUMOASE MUZEE - Tropaeum Traiani, Adamclisi
Tropaeum Traiani, Adamclisi În judeţul Constanţa, cei care merg pe urmele istoriei milenare a acestor locuri sau care pur şi simplu sunt în trecere pot vizita Complexul arheologic Tropaeum Traiani, format din...
Serviciul de email marketing furnizat de