x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Drumul vinului

Drumul vinului

19 Iun 2004   •   00:00

Anul vinului romanesc" si "Drumul vinului" au fost doua proiecte care au dat sperante iubitorilor de vin, viticultorilor, operatorilor din turism.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Anul vinului romanesc a trecut, iar drumul vinului a ramas in acelasi stadiu: fara drum. In toate tarile puternice din lumea vinului, aceste circuite pe la crame au intrat in obiceiul multor turisti, ca prilej de relaxare, cunoastere, dar si de… aprovizionare. Se organizeaza degustari, lumea isi petrece timpul in aer liber, decorul rural tonifica sufletul, iar pensiunile si restaurantele din podgorie sunt pline. Aflam ca, in sfarsit, s-au demarat lucrarile la vestita autostrada din Transilvania. Termenul de finalizare ar fi prin 2012. Ce incurajator! Despre celelalte cai de acces din zone ale tarii mai putin importante strategic ce sa mai spunem? Bazinul viticol al tarii, majoritatea podgoriilor nu vor fi strabatute de autostrazi nici in 2020. Avem un dar ciudat de a incerca sa recuperam timpul pierdut in comunismul lui Ceausescu cu pasi mici. Pasi care mai mici fiind decat ai Vestului, nu fac decat sa mareasca distanta dintre noi si Occident. Nici o echipa de guvernanti n-a inteles ca, pentru a reveni in familia europeana (e drept ca si fratii din Vest dupa ce ne-au lasat sa ne bata golanii in parc, acum nu ne primesc in casa sa nu le murdarim covoarele) trebuie sa facem lucruri spectaculoase. Rezultatul unor programe care sa raspunda acestui deziderat ar putea naste comentarii de genul: romanii au realizat cei mai multi kilometri de autostrada, romanii au vinul cel mai bun, produsele agricole romanesti sunt cele mai curate. Abia acum am putea sari etape si am deveni atractivi pentru o lume intreaga. Chiar daca pare imposibil, astfel de programe se pot realiza (asa-i ca nu mai avem incredere in noi?) mai ales daca s-ar naste din vointa politica reala si nu din ratiuni propagandistice. Atunci s-ar folosi toate resursele existente disponibile: munti de piatra, zeci de mii de mineri someri, tarani, apele care strabat tara. Daca trebuie un hei-rup, ei bine, puscariasii pot fi considerati resursa. Mai ales ca avem destui. Altfel, bifam la "activitati realizate" tot felul de scenarii neviabile. Drumul vinului era menit - teoretic - sa ne reimprieteneasca cu acest dar divin si sa releve strainilor una dintre marile bogatii ale Romaniei. Cati dintre noi au mers pe "Drumul vinului"? Cum care drum? Cel neasfaltat de la 10 m dupa panoul care-l anunta pus la vreo sosea nationala pe unde trec cu girofar caravanele oficiale. Drumul fara marcaje si toalete publice. Drumul de ocolit la cea mai mica ploaie!

Ce popularizare - din banii administratiei se fac traseele viticole?! In Ungaria vecina efortul statului pentru promovarea vinului a fost imens. Acum rezultatele se vad, iar vanzarile, exportul de vin unguresc raspund efortului initial promovand Ungaria. O lectie de invatat. Putem astepta sa vedem ce va fi dupa finalizarea autostrazii in 2012. Ma tem ca nu-i vom putea convinge pe ceilalti sa ne astepte…

×
Subiecte în articol: gastronomie drumul vinului