x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dulce precum e fericirea

0
Autor: Simona Chiriac 19 Mar 2008 - 00:00

“Dulce ca… mierea în bu­cate” (apărută la Editura Lu­mea Apicolă) este o carte cu un conţinut generos şi în acelaşi timp interesant, care nu-şi propune nici pe departe să epuizeze acest subiect, fiind o invitaţie deschisă tuturor către descoperirea unor gusturi şi abordări noi.

Sfatul pe care ni-l dă scriitoarea Cristina Mateescu atunci când vine vorba despre reţetele culinare cu miere este următorul: “Trataţi mierea cu grijă şi răbdare!”. Din această ­perspectivă, mierea nu este un simplu ingredient folosit la îndulcirea ceaiului sau ca un înlocuitor al zahărului în prepararea dulciurilor, ea putând fi, în acelaşi timp, o adevărată binecuvân­tare. “Dulce ca… mierea în bu­cate” (apărută la Editura Lu­mea Apicolă) este o carte cu un conţinut generos şi în acelaşi timp interesant, care nu-şi propune nici pe departe să epuizeze acest subiect, fiind o invitaţie deschisă tuturor către descoperirea unor gusturi şi abordări noi.

 

Un strop de miere

Reţetele numeroase cuprinse în acest volum îşi au originea în diversele culturi ale lumii, păstrându-se, în acelaşi timp, ingredientele originale. Cu siguranţă veţi rămâne surprinşi de ingeniozitatea reţetelor, întrucât doar câteva linguri de miere pot ­schimba cu totul gustul unui preparat. Închi­puiţi-vă un pui rumen, proaspăt scos din cuptor, acoperit cu un strat gene­ros de sos de lămâie şi miere. Sau o sa­lată, o combinaţie uimitoare de pepene galben, brânză, roşii, sos de miere şi oţet balsamic… Sau, de ce nu, o băutură cu miere, lapte, iaurt şi suc de portocale, care îţi oferă energie pentru o zi mereu deosebită. Şi nu întâmplător, această băutură se numeşte “Ia-mă cu tine”.

 

Cremă de ciocolată cu miere

Ingrediente: 50 g ciocolată crocantă, 20 g unt, 200 ml lapte, un ou, două linguri de făină, 4 linguri de miere, un praf pudră de scorţişoară.

Preparare: Topiţi ciocolata şi untul pe baie de apă (bain-marie). Încălziţi laptele în care aţi pus pudra de scorţişoară. Când începe să se apropie de punctul de fierbere, adăugaţi ames­tecul de ciocolată-unt şi omogenizaţi. Bateţi oul ca pentru omletă, adăugaţi făina şi mierea. Turnaţi preparatul de ciocolată peste amestec, agitând încontinuu, apoi readuceţi pe foc foarte mic şi lăsaţi să se îngroaşe. Turnaţi în forme şi puneţi la frigider timp de circa o jumătate de zi înainte de a consuma.

 

Cartofi crocanţi cu miere

Ingrediente: 750 g cartofi mici, 4 linguri de ulei de măsline, o ceapă mică, 3 căţei de usturoi, 5 linguri de miere cremoasă, două linguri de pulpă de roşii, două linguriţe de rozmarin, două linguri de cimbru, sare marină, piper proaspăt măcinat, nucşoară măcinată.

Preparare: Se spală cartofii şi se taie în lungime. Se unge cu ulei o tavă şi se aşa­ză cartofii cu partea bombată în jos. Se curăţă ceapa şi se toacă fin. Se cură­ţă şi se zdrobeşte usturoiul. Se rumenesc ceapa şi usturoiul în restul de ulei. Se adaugă apoi mierea, pulpa de roşii şi condimentele, se amestecă şi se asezonează cu sare, piper şi nucşoară. Se toarnă amestecul peste cartofi şi se lasă la cuptor circa 30 de minute. După 15 minute, cartofii se acoperă cu folie de aluminiu. Se servesc cu salată asezonată cu un sos acrişor.

 

Mic dejun “ia-mă cu tine”

Ingrediente: 45 ml (3 linguri) miere lichidă, 300 ml lapte, 300 ml iaurt na­tural, sucul de la două portocale.

Preparare: Puneţi toate ingredientele într-un mixer şi omogenizaţi bine. Serviţi după dorinţă peste cuburi de gheaţă.

 

Salată de roşii stil “apicultor”

Ingrediente: 4 roşii, un pepene galben mic, 250 g brânză de oaie, două cepe albe mici; sosul: 4 linguri de miere de salcâm, 3 linguri de oţet balsamic alb, două linguri de ulei de măsline, sare, un amestec de piper măcinat.

Preparare: Se spală roşiile şi se taie în rondele. Se taie pepenele galben în două şi se scot filamentele şi seminţele. Se taie brânza în cubuleţe. Se spală cele două cepe albe şi se taie rondele. Ingredientele se aşază în farfurie. Pentru prepararea sosului, amestecaţi mierea de salcâm cu oţetul şi uleiul de măsline. Asezonaţi cu sare şi piper şi repartizaţi uniform peste salată. Presăraţi totul cu crutoane înmuiate în miere.

 

Prăjitură cu miere pentru ceai

Ingrediente: 225 g stafide, 75 g miere lichidă, 300 ml ceai tare proaspăt preparat, două ouă mari uşor bătute, 275 g făină de grâu integrală, 1⁄2 de linguriţă de amestec de mirodenii fin mărunţite (vanilie, scorţişoară, cuişoare), o lingură de praf de copt.

Preparare: Puneţi stafidele într-un vas. Dizolvaţi mierea în ceai şi puneţi ames­te­cul peste stafide. Lăsaţi la macerat două ore. Adăugaţi ouăle în amestecul cu stafide. Cuptorul se preîncălzeşte la 180˚C, gradaţia 4. Se amestecă făina cu mi­­rodeniile şi praful de copt şi se ada­u­gă amestecul de stafide cu ceai şi mie­re. Transferaţi într-o formă bine unsă cu capacitatea de 900 g. Coaceţi timp de o oră şi zece minute pe un grătar şi serviţi tăiat felii alături de unt.

 

Sos de lămâie cu miere pentru pui la cuptor

Ingrediente: 1⁄4 ceaşcă de unt, 1⁄4 ceaş­­că de suc de lămâie, 1⁄2 ceaşcă de miere.

Preparare: Cu un astfel de amestec se stropeşte puiul aflat la cuptor în timpul primei jumătăţi de oră de copt.

(reţete din “Dulce ca… mierea în bucate”)

Citeşte mai multe despre:   două,   miere,   linguri,   mierea,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mukinka este câștigătorul sezonului 7 iUmor. Finala iUmor, lider detaşat de audienţã

Mukinka este câștigătorul sezonului 7 iUmor. Finala iUmor, lider detaşat de audienţã
Mukinka a câștigat marea finală a sezonului 7 iUmor, finală în care s-au luptat pentru marele premiu în valoare de 20.000 euro numere de magie, stand-up, trap, rap, glume scurte sau mimă cu sunete. Jurații au...

Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor!

Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor!
Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor! Numărul său a convins atât juriul cât și publicul că merită premiul de 20.000 de euro! Așa cum ne-a obișnuit, concurentul Mukinka a făcut show pe...

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani
Danny Aiello, un mare actor de film și teatru, cunoscut pentru rolurile sale din filmele „Do the Right Thing” al lui Spike Lee şi „The Purple Rose of Cairo” al lui Woody Allen, a murit la un centru medical din...

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1
Galerie Foto Momentele emoţionante, surprizele şi rãsturnãrile de situaţie din ultimul episod din acest sezon al serialului Sacrificiul, de la Antena 1 i-au adus pe telespectatori în numãr foarte mare în faţa micilor...

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro
Cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală, care va fi difuzată în această seară, de la ora 20:00, la Antena 1, în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în...

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel  se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! a pregătit pentru seara de 14 decembrie o finală de... gheață a celui de-al 14-lea sezon al transformărilor.  Sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, se va alege cel mai bun...

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur
În general, dar mai ales în apropierea sărbătorilor, cei care se pregătesc să primească la masa de Crăciun rude și prieteni se întreabă care este felul ideal în care se combină bunătățile atent...

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"
*Albumul va fi disponibil la difuzorii de presă începând de vineri, 13 decembrie, împreună cu ziarul Jurnalul   S-a schimbat România în ultimii 30 ani? Trăind cu grijile de zi cu zi, poate nu ne dăm...

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020
Sabina Petre va fi Vicepreședinte al Consiliului de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020. În ultimii 13 ani, Sabina Petre a construit şi a coordonat proiecte şi echipe de media, s-a implicat...

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor
Iordania a fost destinaţia de zbor cea mai căutată în anul 2019 de către români pe site-ul momondo.ro, cu o creştere a căutărilor cu 222% faţă de anul 2018, potrivit informaţiilor publicate de motorul de...

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni
Fripturile şi burgerii vegetarieni şi vegani, o nouă tendinţă culinară în Statele Unite, au înregistrat o primă victorie în instanţă în lupta pentru libertatea de a utiliza referinţe la carne pe...

Ce utilizări are „cartoful săracului”

Ce utilizări are „cartoful săracului”
Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă exc...

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei
Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei. Vedeta a precizat că este vorba doar de o separare și nu despre un divorț.  „Am ezitat de zeci de ori să fac aceasta postare ! Am scris o si...

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...
Serviciul de email marketing furnizat de