x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dulciuri pentru Postul lung al Crăciunului

0
14 Noi 2007 - 00:00

Pentru mulţi dintre noi, desertul este cea mai aşteptată parte a unei mese. Şi e bine de ştiut că, in perioadele de post de peste an, se pot face o mulţime de dulciuri, care mai de care mai delicioase, chiar şi fără ingredientele "de dulce", precum laptele, ouăle, smăntăna etc.

Pentru mulţi dintre noi, desertul este cea mai aşteptată parte a unei mese. Şi e bine de ştiut că, in perioadele de post de peste an, se pot face o mulţime de dulciuri, care mai de care mai delicioase, chiar şi fără ingredientele "de dulce", precum laptele, ouăle, smăntăna etc. Veţi citi in răndurile de mai jos reţete de prăjituri care vor avea gustul şi aspectul celor "de dulce", fără a se simţi că lipsesc anumite ingrediente, care ne sunt, de cele mai multe ori, "inamici". Şi spun asta pentru că, de exemplu, folosirea untului, a smăntănii sau a ouălor duce la creşterea glicemiei, a colesterolului, prin urmare a creşterii in greutate a celor care le consumă. După 15 noiembrie, dată la care incepe Postul Naşterii Domnului, vă recomandăm să incercaţi reţetele de mai jos, adunate de noi cu grijă, care vă vor incănta papilele gustative. Oricare dintre aceste dulciuri pot fi pregătite chiar şi peste an, ele fiind adevărate delicii culinare.

Gogoşele de post

Ingrediente: 400 g făină, 500 ml apă, 100 g zahăr, 50 g miere de albine, o linguriţă de bicarbonat, 50 g nuci sau alune măcinate, un praf de sare,

1/2 linguriţă de ulei.

Preparare: Apa şi praful de sare se pun la foc mic, doar pănă clocotesc, apoi se toarnă treptat peste făină, amestecănd incontinuu. Se adaugă bicarbonatul şi se amestecă pănă cănd se obţine un aluat.

Se ia puţină cocă şi se formează gogoşele, după care se ung măinile cu ulei şi fiecare gogoşică in parte. Se aşază gogoşelele străns lipite in tava de la aragaz şi se bagă in cuptor. Separat se face un sirop din un pahar şi jumătate de apă, zahăr, miere şi se dă la foc pănă cănd acesta clocoteşte.

Cănd gogoşelele sunt rumenite, se stinge focul, se toarnă peste ele siropul şi se ţin in cuptorul incins pentru ca acesta să fie bine absorbit. Cănd sunt gata, se pun pe un platou şi se ornează cu nucă măcinată.

Ştrudel cu dovleac

Ingrediente: 500 g făină, 12 linguri de apă caldă, un praf de sare, dovleac ras, zahăr şi scorţişoară după gust.

Preparare: Se amestecă bine făina cu sare şi apă şi se face un aluat. Se incălzeşte o oală pe foc şi se aşază cu fundul in sus peste cocă. Totul se acoperă, timp de 30 de minute, cu un prosop de bucătărie pentru a se păstra caldă. După expirarea timpului se imparte coca in patru părţi şi, cu sucitorul, se intind patru foi subţiri. Separat se curăţă, se spală şi se dă dovleacul pe răzătoarea mare, se potriveşte de zahăr şi scorţişoară, se mai adaugă o lingură de făină şi totul se amestecă bine. Fiecare foaie de ştrudel se unge cu ulei, se intinde compoziţia de dovleac, se rulează, iar cu vărful cuţitului se fac căteva crestături pentru a se coace bine. Se unge fiecare ştrudel in parte cu ulei. Se aşază in tava de la aragaz, după ce aceasta a fost, in prealabil, unsă cu ulei şi tapetată cu făină şi se lasă la cuptor pănă ce acestea devin aurii.

Prăjitură de post

Ingrediente: 3 căni de făină, 6 linguri de cacao, două linguriţe de bicarbonat, două căni de zahăr, două căni cu apă, două pliculeţe de zahăr vanilat, 11 linguri de ulei, două linguri de oţet, coajă rasă de portocală.

Preparare: Se amestecă bine uleiul, coaja de portocală, oţetul, vanilia, apa şi zahărul pănă cănd acesta din urmă se dizolvă bine. Separat, se amestecă făină, cacao şi bicarbonat, se pun in sită şi se cern peste cealaltă compoziţie, pentru ca prăjitura să crească bine. Se unge tava de la aragaz cu ulei, se toarnă compoziţia, se dă la cuptorul incins la 170ËšC, timp de 40 de minute. Cănd este gata se ornează cu zahăr pudră, cacao sau cu fructe.

Tort de post

Ingrediente: blatul: două căni de făină, o cană de zahăr, o ceaşcă de ulei, o ceaşcă de nucă măcinată, două pliculeţe cu praf de copt, 3-4 linguri de cacao, o linguriţă de esenţă de portocale, o lingură de esenţă de rom, o lingură de coajă rasă de portocală, apă minerală, o linguriţă de dulceaţă de portocale; siropul: 250 ml de apă,

6 linguri de zahăr, esenţă de rom; crema: 500 ml suc proaspăt de portocale, 500 ml suc de portocale necarbogazos, două plicuri cu praf de budincă de vanilie, 5 linguri de zahăr, o linguriţă de esenţă de portocale, coaja rasă de la o lămăie şi de la două portocale, 20 g gelatină, o portocală pentru ornat.

Preparare: Blatul: Se amestecă făina, zahărul, praful de copt, cacaua, nuca şi coaja de portocală. Se adaugă apa, aromele şi se amestecă pănă cănd se obţine o compoziţie de consistenţa smăntănii. Aceasta se pune intr-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, se dă la cuptor, la foc mijlociu, pentru 40 de minute. După ce s-a copt blatul se lasă la răcit. Se introduce in frigider pănă a doua zi. Se taie in trei şi se insiropează cu un sirop obţinut din apă, zahăr şi esenţă de rom. Crema: Coaja de lămăie şi portocală se clocotesc in sucul necarbogazos, se acoperă şi se lasă deoparte timp de cinci minute, după care se strecoară. Sucul proaspăt se amestecă bine cu zahărul, praful de budincă, se pune pe foc şi se amestecă pănă se ingroaşă. Se adaugă esenţa de portocale, după care se lasă la răcit. Gelatina se pune la inmuiat pentru 10 minute, se dizolvă la foc mic, fără a se fierbe, după care se amestecă foarte bine cu budinca. Cănd este rece se dă la frigider şi se amestecă din cinci in cinci minute. Pe un platou se aşază blatul insiropat, se toarnă crema, se pune iar un blat şi iar cremă şi tot aşa pănă la sfărşit. Tortul se pune in frigider pănă a doua zi, cănd se va orna cu felii de portocală.

Citeşte mai multe despre:   pană,   două,   cănd,   zahăr,   apă,   ulei,   făină,   linguri,   amesteca,   portocale,   portocala,   caiet de retete,   portocal

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România
Video Organizatorii Untold au anunțat primele nume confirmate pentru ediția din 2020 a festivalului, care va avea loc între 30 iulie și 2 august, în Cluj-Napoca. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie...

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană
Galerie Foto Celebrul Carnaval de la Veneția aduce sute de mii de vizitatori, din întreaga lume, în fiecare an, fiind chiar în aceste zile în plină desfășurare. Anul acesta, carnavalul a început pe  8 februarie și se...

AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1 toatã luna februarie

AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1 toatã luna februarie
În luna februarie, AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1. Astfel, telespectatorii pot accesa platforma online şi pot viziona, de pe orice dispozitiv, primele patru episoade din cel de-al treilea...
Serviciul de email marketing furnizat de