Marea dificultate pe care o intampina comunitatile iudaice din Romania este numarul tot mai restrans al membrilor ei.
Marea dificultate pe care o intampina comunitatile iudaice din Romania este numarul tot mai restrans al membrilor ei. Si, oricat ar fi de riguros pastrate tabuurile si traditiile alimentare ale acestei etnii, nu este deloc usor sa transmiti mai departe retetele "cele adevarate" de gefilte fish (peste umplut), ciolent (fiertura de fasole si carne, pregatita la foc mocnit, in vase de lut, la cuptor), hremzli (un fel de turte pregatite din faina de pasca), latkes (clatite cu cartofi, care se mananca de obicei de Hanuka), ori sufganioturi (gogosi cu tot felul de umpluturi, care aromeaza mesele de Sabat).
Bucatarie iudaica
|
Nu stiu sa existe in Bucuresti vreun restaurant cu specific evreiesc. Nici in tara nu am auzit sa fie⦠Stiu insa ca se mananca foarte bine la mesele comune din mai toate orasele unde comunitatea evreiasca mai are cat de cat substanta. Prin natura meseriei, mi s-a oferit sansa sa gust din bucatele traditionale evreiesti in preajma marilor sarbatori ale acestei etnii, precum Hanuka sau Pesah-ul. Cele cateva articole dedicate gastronomiei evreiesti in aceasta editie a Jurnalului de bucatarie nu se leaga strict de nici o mare sarbatoare a lumii iudaice. Sunt doar o poarta deschisa spre un univers culinar cu care bucataria romaneasca s-a aflat uneori intr-o interrelationare surprinzatoare. Dar despre asta vom scrie intr-o editie viitoare a publicatiei noastre.
|