x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Eduard Jakab, somelier: Spumantele nu se beau doar la sărbători

0
Autor: L. Budin 30 Dec 2019 - 11:15
Eduard Jakab, somelier: Spumantele nu se beau doar la sărbători
Vezi galeria foto

Somelier român titrat atât pe plan intern, cât şi internaţional, Eduard Jakab vorbeşte despre şampanie şi vin efervescent, despre când şi cum se consumă băuturile cu bule şi despre cocktailurile care pot fi obţinute din spumante. Şi, contrar prejudecăţilor, arată că efervescentele pot acompania mesele de zi cu zi, nu doar aniversările, revelioanele sau evenimentele festive.

 

 

 

– Ce le spuneţi celor care cred că vinurile efervescente înseamnă doar şampanie?

–  La origini, primele vinuri spumante, cu conţinut de dioxid de carbon din fermentaţie naturală, s-au produs în regiunea Champagne din Franţa. Băutura s-a răspândit în Europa şi în lume, iar francezii i-au protejat denumirea. Cei care se aliniază la ceea ce înseamnă legislaţie în Uniunea Europeană nu pot să îşi denumească vinurile spumante şampanie decât dacă au fost produse acolo unde s-a creat şi s-a dezvoltat băutura. Există ţări precum Australia sau Statele Unite care folosesc în continuare, pe plan local, denumirea de şampanie, însă nu o pot folosi pe etichetele produselor exportate către Europa.

 

–Ce înseamnă un vin efervescent?

–E un vin cu bule, unul care are conţinut de dioxid de carbon şi care poate fi obţinut prin mai multe metode. Una ar fi metoda clasică sau tradiţională, care a fost gândită şi dezvoltată în regiunea Champagne. Pe eticheta produselor obţinute strict în această regiune franceză se menţionează că s-a folosit metoda champenoise. Apoi, mai există metoda Charmat şi mai sunt şi altele... şi mai există procedeul prin care dioxidul de carbon este adăugat în vin din surse externe. Produsul care rezultă e denumit, în funcţie de concentraţia de gaz, vin perlant sau vin spumos.

 

–La noi, e răspândită concepţia conform căreia vinurile spumante se folosesc doar la ocazii. Ce contraargumente aduceţi?

–E trist că în continuare, în România, se destupă vinurile spumante doar la sărbători şi la zile de naştere. Trendul promovat de oameni cu greutate în domeniu sugerează că putem să consumăm spumantul într-un pahar de vin alb – fiindcă da, până la urmă e vorba de un vin. Într-un pahar înalt şi îngust, de tip flûte, se poate observa perlajul, modul în care se degajă bulele de gaz. Dar, pentru a aprecia calitatea unui efervescent, putem să folosim fără probleme pahare de vin alb şi să gândim asocierile culinare potrivite, pentru un consum de zi cu zi, constant şi moderat. Până la urmă, nu avem nevoie de motivaţie pentru a ne simţi bine. Faptul de a deschide un vin rar, deosebit, e o motivaţie în sine. Apoi, putem alege mâncarea în funcţie de vin sau putem crea un eveniment în jurul lui.

 

–Cât de bine merg vinurile efervescente în cocktailuri?

–Am activat şi eu în domeniul mixologiei, undeva pe la începutul anilor 2000, am fost educat de renumitul Tony Abou-Ganim, personaj media şi autor de cărţi în Statele Unite, fost bar manager la Hotel Bellagio din Las Vegas. Continui să cred că niciodată, într-un amestec, nu vrei să foloseşti un produs de foarte bună calitate, fiindcă îi alterezi proprietăţile. Vinurile accesibile ca preţ sunt numai bune în cocktailuri, pot fi îmbogăţite aromatic şi prezentate într-un alt pahar decât în cel de vin. Până la urmă, practica de a amesteca vinurile obişnuite cu miere, ierburi şi condimente, pentru a-i da alte valenţe şi caracteristici, ne vine din Antichitate.

 

–Daţi-ne o reţetă simplă de cocktail cu vin efervescent.

–Mimosa, amestecul de vin spumant cu suc de portocale. Bineînţeles, rezultatul final va fi diferit, în funcţie de calitatea ingredientelor. Cocktailul va avea un gust anume dacă se foloseşte vin spumos şi suc de portocale din carton şi va fi cu totul altfel dacă se utilizează un prosecco de calitate medie, acceptabil, şi un fresh de portocale.

 

-Celor care preferă gustul autohton puteţi să le recomandaţi câteva efervescente produse din soiuri româneşti?

–Şampania se face, prin tradiţie, din Pinot Noir, Pinot Meunier şi Chardonnay. În România, se fac efervescente şi din aceste trei soiuri, şi din soiuri autohtone – de la Tămâioasă Românească la Fetească Albă. Eu nu cred că strugurele autohton, în sine, face diferenţa. Pentru a identifica ceea ce le place cu adevărat, consumatorii trebuie să frecventeze târgurile de vinuri, precum GoodWine, şi să deguste. Până la urmă, fie că e vorba de soiuri internaţionale, fie autohtone, faptul că susţinem un producător local e deja un lucru bun.

 

-Care e vinul efervescent preferat?

-Nu am un vin favorit. Vinul, pentru mine, ţine de moment, la fel ca mâncarea. Întotdeauna aleg vinurile în funcţie de persoanele cu care îl împart, în funcţie de ceea ce gătesc sau de momentul zilei. Din fericire, există efervescente pentru toate buzunarele şi sunt mai mulţi producători din România şi din vecinătate pe care îi stimez. 

 

„Orice şampanie e spumant, dar nu orice spumant e şampanie”.

Eduard Jakab, somelier


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori
Galerie Foto Teledonul Români Împreunã, transmis în direct, vreme de 6 ore, simultan pe 5 canale tv,  Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, fiind totodatã şi cea mai lungã transmisiune tv de acest tip...

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California
SUA nu vor plăti pentru asigurarea protecţiei ducilor de Sussex, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au ajuns zilele trecute în California, a declarat preşedintele american Donald...

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea
Ambasada Suediei la București dezvăluie rețeta pentru chifteluțele suedeze de la Ikea. "Te aşteaptă încă o săptămână grea de muncă de pe canapea ? Suntem alături de tine (cu gândul) şi dorim să te aju...

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport
Galerie Foto Începând de luni, 30 martie, Observatorul de la ora 19.00 va avea și o rubrică de sport. Echipa se consolidează cu nume importante din jurnalismul sportiv pentru a le aduce telespectatorilor Antenei 1 informații de...

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici
Galerie Foto Zi încãrcatã de emoţie ieri în platoul Antena Group, de unde a fost transmis în direct, simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, teledonul Români...

Lecție de solidaritate la Antena 3: Teledonul care a mobilizat și a unit românii

Lecție de solidaritate la Antena 3: Teledonul care a mobilizat și a unit românii
Galerie Foto Vedete, proprietari de mari afaceri, dar și foarte mulți oameni obișnuiți, care au simțit că au posibilitatea să doneze bani pentru a ajuta dotarea sistemului sanitar din România, au contribuit la strângerea,...

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã
Zeci de vedete s-au alãturat teledonului Români Împreunã, organizat de Antena Group şi Fundaţia Mereu Aproape în aceastã duminicã, de la ora 13:00. Difuzat simultan pe cinci canale tv, evenimentul îşi propune...

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN
 Delfinariul din Constanța s-a adaptat la criza coronavirus și transmite gratuit, în acest weekend, reprezentațiile delfinilor pe internet. Astfel, delfinii NI-NI și CHAN-CHAN vor putea fi urmăriți,...

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși
Galerie Foto Cum vom ieși din perioada de izolare este întrebarea de pe buzele tuturor, în această perioadă. Sedentarismul, combinat cu stresul și cu o eventuală bulimie ar fi combinația cea mai nocivă, dar există și alte...

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile
Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă apariția tuturor titlurilor pe o perioadă de timp nedeterminată.   „Ca urmare a situației actuale suntem nevoiți să vă informăm în mod oficial...
Serviciul de email marketing furnizat de