x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Eduard Jakab, somelier: Spumantele nu se beau doar la sărbători

0
Autor: L. Budin 30 Dec 2019 - 11:15
Eduard Jakab, somelier: Spumantele nu se beau doar la sărbători
Vezi galeria foto

Somelier român titrat atât pe plan intern, cât şi internaţional, Eduard Jakab vorbeşte despre şampanie şi vin efervescent, despre când şi cum se consumă băuturile cu bule şi despre cocktailurile care pot fi obţinute din spumante. Şi, contrar prejudecăţilor, arată că efervescentele pot acompania mesele de zi cu zi, nu doar aniversările, revelioanele sau evenimentele festive.

 

 

 

– Ce le spuneţi celor care cred că vinurile efervescente înseamnă doar şampanie?

–  La origini, primele vinuri spumante, cu conţinut de dioxid de carbon din fermentaţie naturală, s-au produs în regiunea Champagne din Franţa. Băutura s-a răspândit în Europa şi în lume, iar francezii i-au protejat denumirea. Cei care se aliniază la ceea ce înseamnă legislaţie în Uniunea Europeană nu pot să îşi denumească vinurile spumante şampanie decât dacă au fost produse acolo unde s-a creat şi s-a dezvoltat băutura. Există ţări precum Australia sau Statele Unite care folosesc în continuare, pe plan local, denumirea de şampanie, însă nu o pot folosi pe etichetele produselor exportate către Europa.

 

–Ce înseamnă un vin efervescent?

–E un vin cu bule, unul care are conţinut de dioxid de carbon şi care poate fi obţinut prin mai multe metode. Una ar fi metoda clasică sau tradiţională, care a fost gândită şi dezvoltată în regiunea Champagne. Pe eticheta produselor obţinute strict în această regiune franceză se menţionează că s-a folosit metoda champenoise. Apoi, mai există metoda Charmat şi mai sunt şi altele... şi mai există procedeul prin care dioxidul de carbon este adăugat în vin din surse externe. Produsul care rezultă e denumit, în funcţie de concentraţia de gaz, vin perlant sau vin spumos.

 

–La noi, e răspândită concepţia conform căreia vinurile spumante se folosesc doar la ocazii. Ce contraargumente aduceţi?

–E trist că în continuare, în România, se destupă vinurile spumante doar la sărbători şi la zile de naştere. Trendul promovat de oameni cu greutate în domeniu sugerează că putem să consumăm spumantul într-un pahar de vin alb – fiindcă da, până la urmă e vorba de un vin. Într-un pahar înalt şi îngust, de tip flûte, se poate observa perlajul, modul în care se degajă bulele de gaz. Dar, pentru a aprecia calitatea unui efervescent, putem să folosim fără probleme pahare de vin alb şi să gândim asocierile culinare potrivite, pentru un consum de zi cu zi, constant şi moderat. Până la urmă, nu avem nevoie de motivaţie pentru a ne simţi bine. Faptul de a deschide un vin rar, deosebit, e o motivaţie în sine. Apoi, putem alege mâncarea în funcţie de vin sau putem crea un eveniment în jurul lui.

 

–Cât de bine merg vinurile efervescente în cocktailuri?

–Am activat şi eu în domeniul mixologiei, undeva pe la începutul anilor 2000, am fost educat de renumitul Tony Abou-Ganim, personaj media şi autor de cărţi în Statele Unite, fost bar manager la Hotel Bellagio din Las Vegas. Continui să cred că niciodată, într-un amestec, nu vrei să foloseşti un produs de foarte bună calitate, fiindcă îi alterezi proprietăţile. Vinurile accesibile ca preţ sunt numai bune în cocktailuri, pot fi îmbogăţite aromatic şi prezentate într-un alt pahar decât în cel de vin. Până la urmă, practica de a amesteca vinurile obişnuite cu miere, ierburi şi condimente, pentru a-i da alte valenţe şi caracteristici, ne vine din Antichitate.

 

–Daţi-ne o reţetă simplă de cocktail cu vin efervescent.

–Mimosa, amestecul de vin spumant cu suc de portocale. Bineînţeles, rezultatul final va fi diferit, în funcţie de calitatea ingredientelor. Cocktailul va avea un gust anume dacă se foloseşte vin spumos şi suc de portocale din carton şi va fi cu totul altfel dacă se utilizează un prosecco de calitate medie, acceptabil, şi un fresh de portocale.

 

-Celor care preferă gustul autohton puteţi să le recomandaţi câteva efervescente produse din soiuri româneşti?

–Şampania se face, prin tradiţie, din Pinot Noir, Pinot Meunier şi Chardonnay. În România, se fac efervescente şi din aceste trei soiuri, şi din soiuri autohtone – de la Tămâioasă Românească la Fetească Albă. Eu nu cred că strugurele autohton, în sine, face diferenţa. Pentru a identifica ceea ce le place cu adevărat, consumatorii trebuie să frecventeze târgurile de vinuri, precum GoodWine, şi să deguste. Până la urmă, fie că e vorba de soiuri internaţionale, fie autohtone, faptul că susţinem un producător local e deja un lucru bun.

 

-Care e vinul efervescent preferat?

-Nu am un vin favorit. Vinul, pentru mine, ţine de moment, la fel ca mâncarea. Întotdeauna aleg vinurile în funcţie de persoanele cu care îl împart, în funcţie de ceea ce gătesc sau de momentul zilei. Din fericire, există efervescente pentru toate buzunarele şi sunt mai mulţi producători din România şi din vecinătate pe care îi stimez. 

 

„Orice şampanie e spumant, dar nu orice spumant e şampanie”.

Eduard Jakab, somelier


 



Mai multe titluri din categorie

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană
Galerie Foto Celebrul Carnaval de la Veneția aduce sute de mii de vizitatori, din întreaga lume, în fiecare an, fiind chiar în aceste zile în plină desfășurare. Anul acesta, carnavalul a început pe  8 februarie și se...

AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1 toatã luna februarie

AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1 toatã luna februarie
În luna februarie, AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1. Astfel, telespectatorii pot accesa platforma online şi pot viziona, de pe orice dispozitiv, primele patru episoade din cel de-al treilea...

SNAP! revine la Diskoteka Festival. Declarația suprinzătoare a trupei: „Iubim muzica lăutărească!”

SNAP! revine la Diskoteka Festival. Declarația suprinzătoare a trupei: „Iubim muzica lăutărească!”
Galerie Foto SNAP!, grupul muzical german care a împlinit 30 de ani de carieră, este unul dintre numele mari ale line-up-ului DISKOteka Festival 2020. Aceștia sunt așteptați să concerteze, din nou, pe stadionul „Dan...

Minelli o duce pe Mariola la Romexpo, la „The Concert”, cel mai așteptat eveniment al anului

Minelli o duce pe Mariola la Romexpo, la „The Concert”,  cel mai așteptat eveniment al anului
„Mariola”, „BO$$”, „My Heart”. Cu siguranță hiturile nu vor lipsi din cel mai tare show pe care Minelli îl va avea pe 30 mai la The Concert, evenimentul care va reuni, timp de 3 zile de poveste, cei mai ur...

Jurata iUmor, Delia, despre succesul ultimei piese: “Mă simt mândră că am dus ultima piesă într-un trending în care aparent nu avea nicio șansă”

Jurata iUmor, Delia, despre succesul ultimei piese:  “Mă simt mândră că am dus ultima piesă într-un trending în care aparent nu avea nicio șansă”
Galerie Foto Cel mai nou sezon iUmor va avea marea premieră sâmbătă, 22 februarie, de la ora 20:00, la Antena 1, iar Delia, Cheloo și Mihai Bendeac au avut zile de audiții absolut surprinzătoare. Cu provocări nemaintâlnite...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat pe toate categoriile de public

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat pe toate categoriile de public
Galerie Foto Cea de-a doua ediție premieră a celui mai dur reality-show a continuat aseară cu o cursă plină de adrenalină, la Antena 1. Cele nouă echipe de vedete care au acceptat provocarea Asia Express- Drumul Comorilor...

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi, iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi,  iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița
Galerie Foto La filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, actorii au avut parte de numeroase momente amuzante și de o serie de...

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat
Robbie Williams şi soţia sa, Ayda Field Williams, au anunţat naşterea unui băieţel, prin intermediul unei mame surogat. Ayda Field a dezvăluit fanilor de pe Instagram naşterea lui Beau Benedict Enthoven...

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița
Cel de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, care va începe, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1 aduce, pe lângă personajele consacrate, unele noi. Dana și Svetlana, pe care...

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express
Galerie Foto Culisele din Asia Express, reality show ce revine la Antena 1 sâmbătă, 15 februarie, ora 20.00, sunt la fel de spectaculoase ca ceea ce se vede pe micul ecran. O echipã de peste 200 de oameni lucreazã pentru acest...

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu
Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri imagini în...

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri, pas cu pas, ev...
Serviciul de email marketing furnizat de