x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Eleganţă şi nobleţe într-un pahar de vin

Eleganţă şi nobleţe într-un pahar de vin

de Simona Lazar    |    18 Noi 2011   •   21:00
Eleganţă şi nobleţe într-un pahar de vin

Louis Pasteur afirma ca "o sticla de vin contine in ea mai multa filosofie decat orice carte din lu­me", in vreme ce Robert Stevenson spunea: "Vinul este poezie imbuteliata". Filosofie, poezie... As ada­uga la lista aceasta, foarte scurta, de altfel, alte ca­teva calitati subintelese: eleganta, tinuta aristo­c­ratica, suflet luminos. Ori, adunandu-le pe acestea toate intr-o singura sintagma: vin regal.

Doua vinuri cu adevarat nobile – nu doar pentru ca sunt dedicate unei personalitati aparte a timpului pe care-l traversam, prin vinele careia curge sange albastru, ci si pentru ca iese in evidenta prin calitatile-i organoleptice desavarsite – mi-a fost dat sa gust deunazi in cadrul unui eveniment organizat de Domeniul Coroanei Segarcea, in prezenta Altetelor Lor Regale Principesa Mos­te­nitoare Margareta si Principele Radu.

Inainte de a face descrierea acestor vinuri ex­ceptionale – din gama "Principesa Margareta" – sa facem cativa pasi in istorie, in urma cu 127 de ani, cand primul rege al romanilor, Carol I, a descoperit frumoasele si insoritele dealuri ale Olteniei. Constatand ca Segarcea se afla pe aceeasi latitudine cu cele mai vestite zone vitivinicole ale Europei – Piemont (in Italia) si Bordeaux (in Franta) –, dar ca beneficiaza de conditii piedocli­ma­tice superioare (mai ales datorita frecventei si directiei vanturilor, dar si prin numarul de zile insorite dintr-un an), bunul (si practicul) rege (caruia nu trebuie sa-i punem in umbra calitatile de gospodar si intreprinzator, pe langa cele de conducator de tara) decide sa infiinteze aici Domeniile Coroanei. Era in anul 1884 cand s-a plantat cu vita nobila o suprafata de 184.000 de hectare. Ulterior, dupa atacul filoxerei, plantatia a fost refacuta, cu ajutorul unui cunoscut specialist al acestui domeniu, francezul Georges Couderc. Crama, ridicata si ea cu mai mult de o suta de ani in urma, avea sa fie o constructie de avangarda, in arhitectura specializata a acestui domeniu.

Astazi, podgoria de la Segarcea este mult mai intinsa decat pe vremea lui Carol I – sunt peste 300.000 de hectare de vita-de-vie selectionata – dar ea nu se mai afla in proprietatea Casei Regale, asa cum a fost pana in 1948. Proprietarii de astazi au reusit insa sa pastreze traditia vinului de calitate – nobil, regal – si de cativa ani au obtinut titlul de Furnizor al Casei Regale a Romaniei. In acest context, un demers precum acela de a crea doua vinuri inspirate de Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta intra in seria gesturilor firesti.

Vinurile, in schimb, departe de a fi obisnuite, au acel "ne sait quoi" care apartine intotdeauna sortimentelor de mare clasa.

Inca de la lansarea lui, "Principesa Margareta" (blanc) se dovedeste a fi unul dintre cele mai complexe vinuri albe romanesti, un cupaj neasteptat, care contine 20% Chardonnay 2010, 20% Pinot Gris 2010, restul de 60 de procente fiind "adjudecate" de un sortiment mai putin intalnit in viile noastre, Viognier, care este insa un "clasic" al viilor franceze din Condrieu, in Valea Rhonului. Soiul Viognier este unul dintre cele mai vechi cunoscute in Europa, adus probabil in Valea Rhonului de catre romani. O legenda spune ca strugurele Viognier a fost plantat in aceasta regiune de insusi Imparatul Probus, in anul 281. O alta legenda vorbeste despre o corabie care transporta vite de Syrah si Viognier, care a fost capturata de localnici, in apropierea tinutului cunoscut azi sub numele de Condrieu. Oricum, interesant este ca, in vreme ce in regiunea franceza soiul este aproape disparut, el si-a gasit o patrie noua la... Segarcea. Din productia anului 2010, "blancul" "Principesa Margareta" contine 45% Viognier baricat in baricuri de salcam si stejar, restul de 15% fiind Viognier 2010 vinificat clasic. Arome de cirese si prune albe, vanilie, carcei de vita, flori proaspete de salcam, limeta si flori uscate. Asta ofera vinul, al carui parcurs olfactiv de mare intindere este dominat de prospetime.

Daca vinul alb are aceasta poveste splendida "de culise", trebuie sa spunem ca si sortimentul rosu din gama "Principesa Margareta" este deosebit de tot ceea ce stim. Si asta pentru ca este primul vin romanesc obtinut in proportie de 100% din soiul Marselan, plantat pentru intaia oara in tara noastra, in 2007. Vinul a fost maturat in baricuri de stejar, timp de 18 luni. Originar din Languedoc, Marselanul nu este un soi de traditie, dar a cucerit foarte repede lumea. Marselan s-a "nascut" acum exact o jumatate de secol si reprezinta o incrucisare intre doua soiuri clasice: Carbernet Sauvignon si Grenache. Rezultatul este un strugure bogat in tanin, care poate conduce la obtinerea unui vin cu un extract deosebit, arome de fructe de padure, tabac si condimente, carora li se alatura arome de ciocolata cu lapte, rom, cocos si piele fina. Caracteristica acestui vin este marea putere de invechire, care, desi este un sortiment nou, l-a ridicat rapid la inaltimea vinurilor aristocratice ale Batranului Continent.

×
Subiecte în articol: jurnalul de duminică