x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Eleganţă şi savoare la Sighişoara

Eleganţă şi savoare la Sighişoara

de Tudor Cires    |    06 Apr 2011   •   18:27
Eleganţă şi savoare la Sighişoara

160015-bucate21-30-9.jpgProiectul „Curcubeu” este  organizat de Centrul de Formare şi Integrare profesională din Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni!, şi este cofinanţat de Fondul Social European (program la care Jurnalul Naţional este partener media). Obiectivul general al proiectului este crearea unei structuri pentru formarea şi integrarea profesională a tinerilor dezavantajaţi social din perspectiva originii etnice, a situaţiei economice sau a nivelului redus de educaţie şcolară.

 

Poveşti de chefi
La cea de-a şasea Cină VIP a Proiectului Curcubeu au gătit, împreună cu cei 20 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, executive-chef Matei Valentin şi sous-chef Adrian Maxim, de la Hotel BinderBubi, din Sighişoara.

După ce forfota evenimentului s-a mai stins ne-am aşezat la poveşti cu cei doi bucătari. Aşa am aflat că cheful Matei Valentin este din Bucureşti, şi-a început meseria la Bucur, restaurant cu bucătărie libaneză şi internaţională, a mai lucrat şi la Hanul Târgoveţilor, apoi la Restaurantul La Fitze şi, de doi ani, locuieşte în Sighişoara. „În 2009 am participat la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, la Cluj, în 2010 am reprezentat bucătăria românească la Hong Kong cu ocazia aniversării a 60 de ani de la desprinderea oraşului de China”, ne-a declarat Matei Valentin. „Acasă gătesc eu, pentru că-mi fac timp şi de familie. Îmi delectez soţia cu ciorbe, stufat, mâncare de castraveţi, preparate de care soţia mea este foarte încântată. Să ştiţi că şi ea găteşte tocăniţă de pui cu sos de smântână, ciorbă de salată cu jumări, ciorbă de varză, spanac, urzici, preparate foarte bune cu care ea mă răsfaţă”, ni s-a destăinuit bucătarul.

Adrian Maxim are 35 de ani şi continuă meseria părinţilor care lucrează tot în dodmeniu. „La bucătărie este cel mai frumos. Oamenii vin cu încredere la noi, pentru că ştiu că le oferim lucruri de calitate. Cele cinci stele pe care le-a obţinut restaurantul ne obligă, nu poţi să vii în faţa clienţilor cu produse de slabă calitate”, ne-a declarat tânărul bucătăr.

 

Reţete alese
Mâncărurile pe care le-au pregătit cei 20 de tineri sub îndrumarea celor doi chefi au fost delicioase şi lăudate de cei prezenţi la cină. La aperitiv au făcut o salată cu rucola, avocado, ardei gras, piept de pui şi dressing preparat din ulei de măsline, busuioc, zeamă de lămâie, de portocală şi sos dijonez. Deasupra salatei au pus pâine de casă cu parmezan, cimbru, roşii uscate, oregano, sare şi piper. O altă gustare a fost compusă din clătite de cartofi cu somon afumat şi brânză şi o brânză camembert topită, cu rucola, zeamă de lime, ulei de măsline şi fructe de pădure. „Se pot mânca în combinaţie şi sunt foarte bune”, ne-a mai declarat bucătarul.

×
Subiecte în articol: profesionistii culinar