x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Eveniment - Săptamâna hanurilor europene, la Bucureşti

Eveniment - Săptamâna hanurilor europene, la Bucureşti

de Florina Grigorie    |    06 Oct 2008   •   00:00

Timp de patru zile, începând cu 1 octombrie, Muzeul Ţăranului Român (şi apoi Târgul Ţăranului Român din Piaţa Amzei) a fost gazda unei manifestări speciale: "Săptămâna Hanurilor Euroepene", care a promovat gastronomia regiunilor Toscana, Puglia, Sardinia şi Abruzzo din Italia şi a judeţului Suceava din România.



Timp de patru zile, începând cu 1 octombrie, Muzeul Ţăranului Român (şi apoi Târgul Ţăranului Român din Piaţa Amzei) a fost gazda unei manifestări speciale: "Săptămâna Hanurilor Euroepene", care a promovat gastronomia regiunilor Toscana, Puglia, Sardinia şi Abruzzo din Italia şi a judeţului Suceava din România.

Totul a pornit cu o degustare de brânzeturi italieneşti speciale, nemaiîntâlnite pe la români. Binenţeles că degustarea a fost ghidată de un specialist în brânzeturi, invitat de onoare din Italia, pe nume Renzo Fantucci, cu o experienţă de 49 de ani în domeniul fabricării tradiţionale a produselor italieneşti pe bază de lactate. "Am crescut şi am trăit în mediul prelucrării brânzeturilor şi probabil că acesta este motivul pentru care par mai tânăr”, ne-a mărturisit cu căldură acesta.

Specialităţi italiene

Ce ne-a făcut să ridicăm o sprânceană? Familia de brânzeturi Pecorino, din lapte de oaie, prezentă şi în farfuriile noastre, prin gustul său intens, puţin sărat, puţin iute, specific regiunii Toscana. Brânza se maturează timp de 60 de zile, în butoaie ca cele folosite pentru producerea vinului şi se aşază în straturi separate de frunze de nuc şi alte plante aromatice, după care se închide ermetic şi se mai lasă la maturat încă 100 de zile.

Cel de al doilea invitat de onoare, Rosario Didonna, este expert în "mâncarea sănătoasă". Ne-a prezentat Salami Cinta Senese, presărat cu boabe de piper şi pregătit din carne de porc Cinta Senese – o specie rară, sălbatică (originară din Sienna, Italia), care trăieşte liber, într-un ecosistem monitorizat de oameni.
Se hrăneşte cu ghinde, castane şi alte vegetale oferite de mediu înconjurător, de aceea grăsimea lui conţine un procent mic de colesterol.

Ne-a invitat apoi să degustăm prăjituri uscate tradiţionale italiene, între care: Schiacciata Briaca, pregătită din făină, seminţe de pin, ulei extravirgin de măs­li­ne, stafide, miere şi ingrediente surprin­zătoare ca lichiorul Alkermès (lichior de scorţişoară şi cuişoare) şi vinul Aleatico.

Tot Rosario Didonna ne-a destăinut detalii importante despre uleiul de măs­line, pe care l-am degustat alături de Po­modora San Marzano (roşii seci). "Diferenţa dintre uleiul extravirgin de măsline, uleiul de măsline şi uleiul lampant de măsline este aciditatea" ne-a explicat Rosario Didonna. Cât despre "roşiile seci", iată secretul lor: se taie roşiile în două, pe lung, se presară cu sare marină şi se lasă la uscat la soare; după ce s-au uscat, se curăţă cu oţet şi se pun în ulei extravirgin de măsline.

×
Subiecte în articol: gastronomie