x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Facerea lumilor, coacerea păinilor

0
01 Aug 2007 - 00:00

Pentru 2 corfe de făină luăm o jumătate corfă de cartofi mari. De cu seara punem să fiarbă cu coaja cartofii spălaţi; după ce-s ferţi bine, ii strecurăm de apă şi-i curăţim de coji, apoi pănă nu răcesc, ii trecem prin ciurul cel de grău (spălat curat), aşa se rad egal.

Pentru 2 corfe de făină luăm o jumătate corfă de cartofi mari. De cu seara punem să fiarbă cu coaja cartofii spălaţi; după ce-s ferţi bine, ii strecurăm de apă şi-i curăţim de coji, apoi pănă nu răcesc, ii trecem prin ciurul cel de grău (spălat curat), aşa se rad egal. Pănă ce fierb cartofii muiem cu apă călduţă intr-o ulcea un botuţ de aluat (lăsat de la coptul din urmă) căt un ou de raţă sau tărăţe acre; in altă ulceauă muiem 2-3 deca de drojdii (tot cu apă călduţă) bătută cu o mănă de făină olaltă, apoi punem amăndouă ulcelele la căldură (nu prea mare) să dospească. Cernem făina in covata aşezată la loc pe frămăntător (capră de lemn), intr-un capăt facem cuib in făină, pentru aluat.

Cum facem aluatul

In cuibul făcut in făină, turnăm cartofii prin altă sită rară, adăugăm drojdiile şi aluatul inmuiat, tragem 1-2 pumni de făină către ele şi, fiindcă cartofii inmoaie, numai in caz de lipsă mai punem şi o lingură de apă (cu lingura de umplut). Acum cu o lingură mare de lemn sau cu făcăleţul cel de mămăligă amestecăm bine şi zbatem aluatul cam 15-20 de minute. Aşa facem un aluat căt un lipieş de mare, de ţeapăn trebuie să fie aproape ca păinea frămăntată, să nu fie prea moale aluatul; deasupra trebuie presărat cu puţină făină, apoi il astupăm. Deasupra aluatului punem cracul cel de lemn, aşternem faţa de masă peste toată covata. Deasupra aluatului mai punem şi o pernă uşoară caldă. Natural, putem coace şi fără cartofi; atunci punem cu ceva mai multă apă.

Cum frămăntăm

Căt de dimineaţă incălzim bine 3-4 litre de apă curată, apoi ne gătăm la frămăntat. La cap invelită napoi cu o măramă subţire sub care ne supunem bine tot părul, mănecile spălăcelului sufulcate pănă din sus de coate, dinainte peste şorţă (să n-o făinăm) punem o cărpă de solgat, ne spălăm şi ne ştergem bine pe măini, apoi facem apa la frămăntat.

Intr-o oală curată punem 2 măini de sare răşnită şi turnăm pe ea 1 litru apă caldă, amestecată cu lingură se topeşte sarea. Apoi o răcim cu apă rece, ca numai călduţă să fie. Acum in casă caldă descoperim covata, lăngă aluat mai facem un cuib de făină, in aceste turnăm prin sită murătoarea cea de sare, in oală iar răcim 1-2 litri de apă (fără sare), aceasta o strecurăm de-a dreptul in aluat, mai răcim puţină apă in oală, ca să fie la indemănă dacă ne mai trebuie (aceasta din urmă poate fi cu ceva mai călduţă, fiindcă o folosim după ce am invăluit aluatul cu făina).

Acum băgăm măinile in aluat şi-l invăluim cu apă, apoi tragem şi murătoarea din celălalt cuib la aluat, il mai invăluim puţin, mereu tragem şi făina sfărămănd-o intre palme, o inmuiem toată, rădicăm aluatul dela marginele covatei la mijloc şi turnăm puţină apă sub el, ca să se inmoaie şi făina de pe la fundul covatei. Dacă nu-i destul de moale, din oală luăm cu pumnii 2-3 pumni de apă şi o turnăm pe suprafaţa aluatului, să ajungă pe tot locul. Cu mănile lucrăm repede, că sub mănile leneşe răceşte pănea frămăntănd-o prea incet.

Fiind deja inmuiată toată făina, incepem a rupe sub măini aluatul, dintr-un capăt de covată pănă in celălalt. Aşa frămăntăm ridicănd mereu aluatul la un loc ca tot să ajungă sub măini. După ce boţii s’au prefăcut sub măni un aluat neted egal, il mai frămăntăm cu pumnii infăcaţi cufundăndu-i unul lăngă altul in aluat. Timpul frămăntatului este 1 ceas şi jumătate, dacă e mai mult aluat şi 2 ceasuri de vreme frămăntăm o covată de păne.

In urmă adunat tot aluatul intr-un capăt, presărat deasupra cu făină, apoi acoperită toată covata cu faţa de masă, mai punem o pernă uşoară peste ea. Rădicănd marginea feţei de masă, radem cu lingura de plev aluatul de pe marginile covatei, răzăturile punem intr-un colţ al covatei (vor fi aduse către răzăturile cele din urmă şi frămăntate de răsuroi) ne spălăm bine pe măni intr-un blid cu apă călduţă. Cănd incepe pănea a se dospi (de multe ori văzănd că creşte şi sub măini cănd lăsăm frămăntatul) putem aprinde focul in cuptor.

Cum ardem cuptorul

Pentru arsul unui cuptor bun de rănd folosim două braţe de lemne. Desfundăm hornul şi punem foc in mijlocul cuptorului, dintăi punem un braţ de lemne cruciş peste olaltă, după ce s-au incins bine toate unghiurile cuptorului, ca să ardă lemnele de tot, improşcăm jarul, apoi aruncăm şi celelalte lemne improşcate (nu cruciş) in cuptor, lăsănd numai vro 6-8 bucăţi de lemne subţiri din cele două braţe. Aşa ard apoi pănă se prefac toate lemnele in jar viu. Ca toată vatra cuptorului să ardă egală, improşcăm bine jarul pe toată suprafaţa vatrei şi, ca să nu se stingă jarul, ci să pătrundă bine vatra pănă rupem şi asolgăm pănea in corfe, aruncăm pe jar cele 6-8 bucăţi de lemne subţiri, lăsate de mai inainte. In acest timp trebue să fie dospită şi crescută pănea aproape de două ori atăta căt a fost frămăntată.

Cum impărţim, asolgăm (formăm) pănea şi o băgăm la cuptor. Pănă ard şi cele din urmă bucăţi de lemne in cuptor, inşirăm corfele lăngă olaltă pe masă sau laviţă, căci pe jos se pot răci, punem peste ele o cărpă de solgat şi le presărăm cu făină, impărţim aluatul in covată şi-l rădicăm pe scăndură făinată, asolgăm 3 păni mari de rănd şi un lipieş mic, o bucăţică (căt pumnul) trebuie pus in puţină făină pe loc svăntat, ca să avem aluat cănd trebuie să coacem iar, ba vara ne trebuie şi pentru murat varză sau castraveţi. Peste păni indoim colţurile cărpelor de solgat, dacă nu sunt prea dospite mai punem peste ele ceva cărpă caldă. Cănd toată pănea e in corfe şi au ars şi ultimele bucăţi de lemne in cuptor improşcăm jarul, stănd aşa 5-10 minute. Apoi cu drăgla tragem tot jarul in gura cuptorului, iar cu ujogul măturăm toată vatra, să fie curată de jar şi cenuşe. Dacă se aprinde ujogul, il incingem in apă şi scuturăndu-l măturăm mai departe.

După ce am măturat cuptorul, lăsăm căteva clipe să se aşeze cenuşa tulburată in cuptor, apoi inchidem (infundăm hornul) şi băgăm pănea in cuptor. Mai inainte umplem in fund şi pe margini cuptorul cu păni că, dacă am pune cea dintăi dinainte, peste ea nu mai putem pune alta in fund, ci ne-ar rămăne pănea din cuptor, ca aceleia din poveste. Inchidem pănea şi cuptorul numai după ce pănea a prins coaţe, cam peste un sfert de ceas, băgăm lipieşul şi răsuroiul, că, dacă le-am băga cu pănea odată, ar arde, fiind mai mici; le şi scoatem după trei sferturi sau un ceas, pe cănd pănea trebuie să stea 2 ceasuri in cuptor.

Cum facem flăcărate (lăngălăul)

Cănd cuptorul e ars pe jumătate, cu drăgla impingem jarul din mijlocul in laturi şi-l măturăm de jar cu ujogul.

Pe lopata făinată punem o bucată de aluat tăiat din covată (căt o franzelă bună) şi, fără să o frămăntăm, numai o rotunjim pe margine cu măna şi o intindem cu sucitorul pe lopată. Inţăpate in căteva locuri cu furculiţa, le coacem in cuptor 8-10 minute fără să le intoarcem. Scoase, şterse se pot mănca, ba se poate şi unge cu o jumătate de slănină. Sunt potrivite cănd nu ne-a rămas păne pentru prănz. (Tecla Ciura, "Gospodăria ţărănească", Oradea, 1928)

Citeşte mai multe despre:   pană,   cănd,   apă,   făină,   lemne,   cuptor,   aluat,   punem,   bucate cercate,   pănea

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end

CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end
CFR Călători a suplimentat cu 23.000 numărul de locuri în trenurile care circulă spre și dinspre litoral, Valea Prahovei și Moldova, datorită cererii mari de transport. Trenurile care...

Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile

Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile
Ungaria impune noi restricții la intrarea în țară, începând de miercuri, a anunțat ministrul Gergely Gulyás. Măsurile intervin pentru limitarea răspândirii pandemimei de coronavirus. România a...

Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia

Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia
Ministerul Sănătății a publicat, duminică, lista completă a centrelor din țară unde românii pot face testul molecular pentru infecția cu COVID-19, necesar pentru petrecerea concediului în...

Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei

Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei
În această după-amiază este de așteptat ca turiștii care au fost în week-end pe litoral sau în stațiunile de pe Valea Prahovei să se întoarcă în Capitală. Prin urmare, drumurile rutiere se vor...

UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere

UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere
După ce autoritățile de la Atena au decis să le impună turiștilor români, care ajung pe cale rutieră în Grecia, prezentarea unui test negativ la infecția cu COVID-19, acestea iau în calcul...

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Doru Dinu Glăvan a obținut un nou mandat ,pentru perioada 2020-2024, la conducerea UZPR, organizația profesională reprezentativă a ziariștilor. Adunarea Generală  s-a desfășurat în condiții statutare , s

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE
Norvegia ridică restricțiile de călătorie din 15 iulie pentru 20 de state europene. României îi sunt însă menținute interdicțiile, transmite Reuters. Printre țările libere la circulația persoanelor s...

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii
Coreea de Sud impune tuturor persoanelor care vin din state unde infecțiile cu COVID-19 sunt ridicate să prezinte rezultate negative la testul Real Time PCR, transmite Reuters. Măsura se va aplica din 13 iulie, iar...

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele
Autoritățile elene intenționează să închidă granițele dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește la peste 100 de cazuri pe zi. Acestea avertizează că turiștii depistați pozitiv cu coronavirus la...

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay
Galerie Foto În timp ce Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei vor căuta factorul X în cel de-al nouălea sezon, la Antena 1, cei de acasă vor intra în culisele emisiunii cu ajutorul actriței Ilona...

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...
Serviciul de email marketing furnizat de