x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Festival / Au alungat iarna cu pomana porcului

0
Autor: Cristina Andreea Catana 28 Feb 2006 - 00:00
Festival / Au alungat iarna cu pomana porcului
Vegetarienii care au trecut in week-end prin Balvanyos au facut o alegere gresita. In schimb, iubitorii de carne au avut numai de castigat mergand la Festivalul International Pomana Porcului.

Pentru ardeleni, cea mai buna leguma este porcul. Nu e de mirare ca la ei ritualul de taiere a porcului are ceva spectaculos. Sambata, 25 februarie, dis-de-dimineata, treisprezece echipe s-au strans la Baile Balvanyos pentru un concurs inedit: cine are cele mai frumoase traditii pentru taiatul porcului si pentru prepararea produselor traditionale. Dorind "sa-si ia tainul" de distractie, la start s-au inscris si echipe de la campie. Patru olteni au venit tocmai de la Craiova, cu porcul din dotare, pentru a le dovedi ardelenilor ca si in Muntenia sunt traditii deosebite. Nu au lipsit nici bucovinenii, care au venit cu cele mai multe ustensile si cu o echipa impresionanta: zece oameni. Cum Festivalul Pomana Porcului din acest an a avut caracter international, printre participanti s-au aflat si trei echipe din Ungaria.

JURIUL. Presedintele juriului, Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Romania, a avut o munca grea. Inca de la ora 8 dimineata s-a aflat printre concurenti, pentru a vedea cum se desfasoara pregatirile. Juriul a trebuit sa tina seama de foarte multe: de modul cum este taiat porcul, de elementele de autenticitate si folclor, de cat de igienic sunt preparate bucatele si de modul cum acestea sunt prezentate.

Dupa ora pranzului, platoul pe care se desfasura evenimentul era deja plin de oameni. Poate tulnicele echipei din Alba i-au chemat ori sa fi fost zgomotul facut de saniile localnicilor! Ce stim sigur e ca atmosfera era deja incinsa. Fumul de la parlitul purceilor te indeparta de standuri, dar mirosul de carne proaspata parca te facea sa nu mai tii seama de nimic. Mai ales ca una dintre echipele venite din Ungaria pusese pe gratar bucati de carne, iar aroma acestora invaluia si ametea pe oricine.

Fiecare dintre cele treisprezece echipe participante a incercat sa promoveze la Balvanyos traditiile locului din care proveneau. Cei din Bran au venit cu tulumbe pentru parlitul porcului. Noghea Adrian, seful echipei, spune ca aceasta si cetina de brad fac ca soriciul porcului sa fie mult mai fraged. "Carnea se coace in sucul ei si iese mai coapta, este un procedeu mult mai natural", spune el in timp ce manuie cu dexteritate tulumba.

SURPRIZE. Alti concurenti au incercat sa convinga presa ca ei sunt cei mai buni printr-un aranjament cat mai atractiv al standului. Echipa din Cernea, judetul Covasna, a construit o intreaga gospodarie, folosindu-se in loc de lemn sau de caramida doar de slanina si de carnati. Astfel poarta, acoperisul casei sau ghizdurile fantanii erau din bucati suculente de slanina. Iar galeata cu care se scotea apa din fantana era reprezentata de o bucata de carnat.

Castigatorii acestei inedite competitii au fost toti concurentii, pentru ca s-au distrat si au invatat cum sa se prezinte la un concurs. Insa echipa din satul Vama, judetul Suceava, a primit Premiul de Excelenta. Dumitru Burtea a apreciat ca obiceiurile lor pot face oricand subiectul unor filme de prezentare pentru turistii straini.

ORIGINAL
"E foarte important modul de prezentare. Cei din Bucovina au avut grija de toate, si de aceea au castigat. Au venit pana si cu afumatoarea de-acasa"
Dumitru Burtea presedintele juriului

RETETE INVINGATOARE
Pentru mamaliga de barabule se fierb cartofii in ceaun ca pentru piure, dupa care se pune malaiul. Se amesteca timp de 15 minute. Mamaliga este gata atunci cand se desprinde de pe fundul ceaunului. Gustul este mai fin, mamaliga este ca o pasta. Se serveste cu tochitura sau cu pomana porcului. Tochitura este foarte importanta pentru bucovineni, ea fiind preparata din carnea ce mai buna. Se mai serveste si chisleag ("lapte prins crud") sau muraturi asortate.
DIFERENTE
La acest concurs fiecare echipa a trebuit sa gateasca cel putin trei preparate din carne de porc. Majoritatea au preparat toba, carnati, lebar, sangerete, muschi impletit. Insa, venind din zone diferite ale tarii, si modul de preparare a fost diferit. S-au deosebit si la ingredientele folosite. Daca in Ardeal in lebar se pune orez, bucovinenii pun hrisca. Cei din urma au iesit in evidenta si cand a fost vorba despre mamaliga, careia i-au adaugat, pe langa malai si cateva barabule. Si la bautura specifica ritualului de taiere a porcului s-au intrecut. Unii au venit cu palinca, altii cu vin, altii cu lichior de merisoare. Modul de servire a fost esential. O echipa din Ungaria le-a servit oaspetilor palinca in copite de porc curatate si spalate.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   porcului

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

11 concurenți se luptă în finala iUmor, sezonul 8

11 concurenți se luptă în finala iUmor, sezonul 8
Galerie Foto Zece concurenți desemnați câștigătorii fiecărei ediții din cel de-al optulea sezon iUmor și câștigătorul semfinalei se vor lupta sâmbăta aceasta, de la ora 20.00, la Antena 1, în marea finală iUmor!...

Mircea Lucescu este „Il Luce”, din 6 iunie, la TVR 1

Mircea Lucescu este „Il Luce”, din 6 iunie, la TVR 1
Galerie Foto Seria documentară realizată de cunoscutul comentator și realizator tv Dumitru Graur, ce urmărește cariera și viața marelui antrenor român, va putea fi urmărită timp de opt săptămâni, în fiecare sâmbătă...

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania
Fiecare român este un influencer, iar actorul și prezentatorul de televiziune, Cosmin Seleși, vrea să folosească această calitate pentru a susține brandurile autohtone. Într-o campanie lansată astăzi, pe...

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...
Serviciul de email marketing furnizat de