x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Festival turcesc cu bucate alese

Festival turcesc cu bucate alese

de Simona Chiriac    |    29 Oct 2009   •   00:00
Festival  turcesc cu bucate alese
Sursa foto: Arhiva UDTR/

Bucătăria otomană a fost poate una dintre cele mai importante bucătării ale lumii. Între zidurile palatului, în bucătăriile imense, se găteau mâncăruri în cantităţi considerabile, suficient de aspectuoase şi gustoase cât să seducă simţurile sultanului. Aproape ca în "O mie şi una de nopţi".



Povestea continuă însă, căci, dincolo de porţile palatului şi de graniţele Imperiului, bucătăria turcească a influenţat gastronomiile atâtor ţări, inclusiv pe cea a României.

De-a lungul timpului, comunitatea turcească din ţara noastră (stabilită în special în zona Dobrogei) s-a străduit să-şi conserve tradiţiile, ritualurile, precum şi specificul culinar. Mai mult, i-au invitat şi pe alţii să se bucure de tot ce ştiu gospodinele turcoaice să facă mai bun, iar localitatea Cobadin, la ceas de toamnă, a fost un astfel de prilej. Locul nu a fost ales întâmplător, în Cobadin trăind o comunitate compactă de turci.

La cea de-a patra ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească, organizat la data de 17 octombrie de Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), au participat 300 de gospodine, venite tocmai de prin părţile Brăilei şi Bucureştiului, dar şi din împrejurimi, din localităţi precum Hârşova, Cernavodă, Cumpăna şi Fântâna Mare.

SPECIALITĂŢI TURCEŞTI
Concursul a fost reprezentat de trei secţiuni: preparate tradiţionale, de patiserie şi de cofetărie. Juriul de specialitate a decis că "yufka" (o pâine rotundă, nedospită, ce se coace pe tablă, deasupra focului) a fost cel mai delicios preparat tradiţional pregătit de gospodinele din Mangalia. Foarte apreciată a fost şi "pide", o plăcintă pregătită din foi subţiri de aluat (făină, ouă, iaurt, oţet şi puţină sare), peste care se pune telemea, apoi se încreţesc. Deasupra se toarnă un amestec de ouă bătute, smântână şi iaurt.

Filiala din Cobadin a UDTR a câştigat premiul special pentru produsele româneşti şi turceşti expuse. Concomitent cu întrecerea culinară s-a desfăşurat şi o paradă a portului popular turcesc.


Karni yarik
Ingrediente: 4 vinete, 500 g carne tocată, două cepe, ulei, sos de roşii, usturoi, cimbru, sare, piper, un ardei gras, câteva roşii.
Preparare: Vinetele se spală şi apoi se taie în două. Se presară sare, se lasă la scurs, apoi se prăjesc în ulei încins. Se lasă pe un şervet absorbant ca să se elimine uleiul în exces. Într-o tigaie cu ulei încins se călesc cepele tocate, apoi se pun carnea de vită, miezul scobit al vinetelor prăjite, usturoi presat, sare, piper şi cimbru. Se adaugă sucul de roşii şi se mai ţine pe foc încă 20 de minute. Vinetele se umplu cu această compoziţie, apoi se aşază într-o tavă cu ulei. Ca să nu se lipească se toarnă şi un pahar cu apă. Se decorează cu felii de roşii şi de ardei gras. Se ţin în cuptor un sfert de oră şi se servesc cu verdeaţă deasupra.


Paşa koftesi
Ingrediente: 500 g carne tocată de vită, două cepe, un căţel de usturoi, două felii de pâine, un ou, sare, piper negru; pentru piure: 4 cartofi, 100 ml lapte, o lingură de unt, sare; pentru sos: 5 roşii descojite, o jumătate de cană de apă, sare, piper.
Preparare: Într-un vas se amestecă bine carnea de vită împreună cu cepele tocate mărunt, usturoiul pisat, feliile de pâine înmuiate uşor şi stoarse, oul, sare şi piper. Se formează chifteluţe şi se lasă deoparte. Se pregăteşte un piure din cartofii fierţi şi pasaţi, amestecaţi cu lapte, unt şi sare. La sfârşit se încorporează şi un ou. Într-o tavă cu ulei se aşază în mijloc piureul, iar de jur-împrejur chiftelele. Se presară mozzarella şi se serveşte cu sos de roşii.

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival