x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Festivitati princiare

Festivitati princiare

de Ion C. Rogojanu    |    10 Mai 2006   •   00:00
Festivitati princiare
FERDINAND SI MARIA
Principesa Maria Alexandra Victoria de Edinburgh (nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii si a Irlandei) si Principele Ferdinand Victor Albert Meinrad de Hohenzollern se logodesc in luna noiembrie 1892, iar la 10 ianuarie 1893/29.12.1892, la Sigmaringen, se oficiaza casatoria. El avea 27 de ani, iar Aleasa sa 17 ani. Pentru tanara familie regala a Romaniei s-a pregatit Palatul Cotroceni, din Bucuresti, si se va construi Palatul Pelisor, la Sinaia.

In ziua casatoriei, Parlamentul Romaniei a aprobat drept lista civila a mostenitorului tronului, devenit cap de familie, un milion de franci de aur. Sunt mai multe versiuni despre cum au decurs festivitatile legate de casatoria princiara.

REINTREGIREA DINASTIEI. Vom prefera, pentru actualitatea documentarii si seriozitatea stiintifica, studiul, aparut in mai 2001, in "Royalty Digest - A Journal of Record", intitulat "The marriage of Princesse Marie of Edinburgh and Ferdinand Crown Prince of Romania". Dr. Diana Fotescu-Matache, stabilita acum in Anglia, consemneaza: "Dupa luna de miere petrecuta la Castelul Krauchenwies, cuplul princiar a venit la Bucuresti la 4 februarie 1893. El a fost intampinat de Regele Carol I si de inalti demnitari ai Romaniei. «Respectul intregii societati bucurestene nu a fost numai o atitudine protocolara» - remarca Nicolae Iorga. Dupa ceremonia de la Mitropolia Bisericii Ortodoxe Romane, unde s-a binecuvantat uniunea cuplului regal, presedintele Consiliului de Ministri a dat citire memorabilului document care a consfintit casatoria printilor Ferdinand si Maria, mentionand ca solemnul eveniment a avut loc in al 27-lea an de domnie al Regelui Carol I, incununand munca «pentru reintregirea Dinastiei si pentru prosperitatea poporului roman»."

CASATORII. "In urmatoarea zi, 5 februarie 1893, au fost celebrate casatoriile a 31 de cupluri de tarani, cate unul din fiecare judet al Romaniei, la diferite biserici din Bucuresti." Unele surse consemneaza ca fiecare cuplu a primit drept zestre o pereche de boi din partea primariilor si 500 de lei aur din fondul personal al Printului Ferdinand. Un al 32-lea cuplu a avut ca "nasi" perechea princiara. Ceremonia religioasa s-a oficiat la Biserica Sf. Spiridon, din Bucuresti. "In sarete trase de cate sase cai albi, conform vechii traditii, noul cuplu, purtand coroane de lauri, a fost dus la Ateneul Roman, celebrat ca templu al culturii", mentiona intr-o carte despre Regele Ferdinand, aparuta in 1923, savantul Nicolae Iorga.

Legat de evenimentul cuplului regal, in biblioteca mea sunt pastrator vremelnic, cum spune cronicarul, a unui rar volum-document: W. Shakespeare "Un vis din noaptea de Sanziene" (n.n. - "Visul unei nopti de vara"). Pe pagina de titlu se mai consemneaza: "Comedie-ferie (!) in 3 acte si 8 tablouri, tradusa de G.P. Sterian, muzica de F. Mendelssohn-Bartholdy, Bucuresci, stabilimentul grafic I.V. Socecu, Strada Berzei nr. 59, 1893". Pe pagina de garda este mentionat: "Reprezentata pentru prima data pe scena Teatrului National cu ocaziunea sosirei in tara a Altetelor Lor Regale Principelui Ferdinand si Pricipesei Maria ai Romaniei in ziua de 24 ianuarie (!) 1893". Dintre actorii interpreti amintim pe: Const. Nottara, Aristiza Romanescu, M. Ciucurescu, V. Leonescu, Petre Luciu. Pe ultima pagina, D.C. Ollanescu le inchina o oda.

"Bine-ati Venit Mireasa! Mire!/De Maini Regesci calauziti/Spre ’nalte teluri de Marire!/De Pilda lor insufletiti/Si Bunatatea, si Iubirea/ Asupra-ne sa reversati/Si mai adanci sa ne brazdati/Statornicia si ’nfratirea!/Bine-ati Venit Mireasa! Mire!" - D.C. Ollanescu

"Printul Ferdinand... adanc religios, de un crestinism curat, cu prea bune sentimente romanesti, dar timid - cel putin in public, caci cand erai cu Dansul vorbea mult de tot... despre arheologie, arhitectura, viata de regiment in Germania, cestiuni sociale etc."

"...o data cu anglomania ce a cuprins multa lume de la venirea Principesei Maria, regulele etichetei mai stricte faceau loc unor idei mai liberale, mai ales in ceea ce privea multele oprelisti ce fusesera pana atunci adevarate legi in ceea ce privea dreptul femeii de a umbla pe jos, de a iesi neintovarasita etc." - G-ral Radu R. Rosetti "Marturisiri"

AMINTIRI
In Memoriile sale, Zoe Camarasescu mentiona despre principesa Maria: "Venita... dintr-o tara in care cu toate traditiile rigide, incapea multa libertate in placeri, Printesa Maria a introdus, in orientalul Bucuresti, o nota proaspata, colorata, care ametea ca un puternic parfum nou, si, daca de multe ori se departa de masura si de bunul-gust, era totusi nepretuitul izvor al unei tinereti imbelsugate de daruri animatoare".
×
Subiecte în articol: maria ferdinand