x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Fie ca pâinea să dureze!"

0
Autor: Maria Belu-Burtea 23 Iul 2009 - 00:00
Vezi galeria foto

Amplasată între Golful Finic şi Golful Riga, Estonia este o ţară mică, din care aproximativ 25% este acoperită de ape. Totodată, 80% din graniţele micuţului stat sunt apă: Golful Riga în sud-est, Marea Baltică în nord-vest şi Golful Finlandei în nord-est, motiv pentru care Estonia este considerată raiul iubitorilor de sporturi acvatice.

PREPARATE TRADIŢIONALE
Mâncarea rece este la mare căutare în această ţară baltică, influenţată în special de bucătăria germană. Felurile reci, tradiţionale, au la bază carne, sfeclă roşie şi hering. Bucăţi micuţe de pâine, numite pirukas, sunt umplute cu carne, varză sau cartofi.

La mare căutare este herningul, peştele tradiţional este raim (un hering mic, baltic), dar întâlnim şi alte soiuri precum şprotul, plătica, bibanul sau anghila afumată sau marinată. Toate sunt specifice bucătăriei reci estoniene. Budinca de heringi cu cartofi este foarte des gătită. Heringii afumaţi se curăţă, li se scot aripioarele şi coloana vertebrală şi se ţin în apă caldă. Cartofii se fierb în coajă, când sunt gata se curăţă, se zdrobesc cu furculiţa, se adaugă lapte, piper şi pătrunjel tocat fin. Separat se pune heringul la fiert, la foc mic, câteva minute. Se unge un vas cu unt, pe pun, alternativ, piureul, bucăţi de peşte şi bucăţele de unt. Se dă vasul la cuptor pentru 30 de minute.

După preparatele reci, estonienii mănâncă supe din carne, bulion sau pui mixate cu o mare varietate de verdeţuri şi amestecate cu smântână, lapte sau iaurt. Felul principal tradiţional estonian este compus din carne şi cartofi acoperiţi cu sosuri bogate, de obicei servite cu garnitură sauerkraut (varză acră - o populară mâncare germană). Carnea de porc este cea mai des consumată şi este servită prăjită, pe grătar sau sub formă de bacon sau şuncă.

Pâinea neagră de secară "acompaniază" aproape fiecare mâncare sărată din Estonia. Urarea pe care şi-o fac estonieni când se aşază la masă este "jätku leiba" ("fie ca pâinea să dureze!"). Estonienii respectă foarte mult pâinea neagră - dacă o bucată de pâine cade, este imediat ridicată şi pupată.


Salată de ton afumat
Ingrediente: 2 conserve cu bucăţi de ton, cartofi fierţi, roşii, salată verde, ardei gras roşu, 4 ouă fierte, ulei, sare, piper, zeamă de lămâie.
Preparare: Cartofii se fierb în coajă, iar când sunt gata se scot, se curăţă şi se taie cubuleţe. Legumele se toacă, se adaugă tonul bucăţi (scurs de zeamă), sare, piper şi zeamă de lămâie.


Cocteil de legume cu hering
Ingrediente: 2-3 heringi afumaţi, fasole verde, ardei iute, ceapă verde, lămâie, verdeaţă, roşii cherry, sare piper, ulei.
Preparare: Peştele se curăţă de aripioare şi de şira spinării şi se ţine la desărat. Fasolea verde se spălă, se curăţă şi se pune la fiert. Roşiile se spălă şi se taie în două, ardeii se taie rondele, la fel şi peştele. Se adaugă fasolea verde fiartă, se potriveşte de sare şi piper şi se adaugă zeama de lămâie.


Salată de hering afumat
Ingrediente: doi heringi afumaţi, castraveţi, roşii, boabe de porumb, ceapă, verdeaţă, sare piper, zeamă de lămâie.
Preparare: Peştele se curăţă de aripioare, de şira spinării şi se pune la desărat. Castraveţii se spală, se taie, la fel şi roşiile. Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă fin. Boabele de porumb din conservă se pun la scurs. Peştele se taie bucăţele, se combină cu legumele, se potriveşte de sare şi piper, se adaugă uleiul şi zeama de lămâie. Se pune pe deasupra verdeaţa tocată.

 

"O călătorie în Ţările Baltice poate să deschidă românilor fereastra către un nou orizont gastronomic, marcat, în acelaşi timp, puternic şi din punct de vedere cultural."
Dumitru Luca, Corali Holydays

Citeşte mai multe despre:   piper,   curata,   europa gurmanda

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...
Serviciul de email marketing furnizat de