x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fifteen… de nota 10

0
Autor: Magda Cristina Ursache 14 Ian 2010 - 00:00
Fifteen… de nota 10 Copyright Editura Curtea Veche/
Jamie Oliver şi-a dorit de mic să conducă un restaurant. Lucrând împreună cu tatăl său încă de când era copil la pub-ul familiei din Essex, Jamie a vrut să aibă un restaurant numai al lui, în care oamenii să se simtă bine şi din care să iasă mulţumiţi. Apoi, după ce a început să aibă succes şi să vadă că vorbele sale încep să fie ascultate, Jamie s-a gândit să schimbe lumea. Evident, în bine. Aşa că s-a pornit să schimbe ideile oamenilor despre alimentaţie.

Proiectul care îmbină cel mai bine visele lui este Fundaţia Fifteen. Prin intermediul ei, a vrut să ajute tinerii dezavantajaţi şi care nu aveau un scop în viaţă. Iar cel mai bun mod de a-i ajuta, pe lângă cursurile de gastronomie, a fost deschiderea unui restaurant special în care toţi aceşti tineri să lucreze. Astăzi, "Fifteen" a devenit un lanţ de restaurante în toată lumea şi este un simbol al calităţii.

PROMOŢIA 2009
Anul care s-a încheiat a fost pentru Fundaţia Fifteen unul dintre cei mai productivi, de la lansarea programului. Pe lângă faptul că Jamie a reuşit să deschidă mai multe sedii ale organizaţiei în lume, anul trecut s-a înregistrat şi cel mai mare număr de absolvenţi ai cursului: 83% din totalul celor înscrişi au trecut examenul final şi lucrează acum în restaurantele "Fifteen". De asemenea, în 2009 programul de pregătire al tinerilor bucătari s-a scurtat de la 18 la 12 luni, fapt ce va permite acum ca mai mulţi studenţi să participe.

O MARE FAMILIE DE SUCCES
Fundaţia se ocupă cu recrutarea tinerilor dezavantajaţi, care au nevoie de o schimbare, încurajându-i să-şi folosească potenţialul lucrând într-un restaurant. Directorul executiv al fundaţiei, Penny Newman, a afirmat: "Suntem foarte mândri de promoţia din 2009. Au muncit din greu şi este foarte plăcut să-i vezi cum continuă să lucreze şi pe cont propriu. Peste jumătate dintre absolvenţi au primit deja locuri de muncă, iar restul, deşi încă mai caută, sunt încrezători şi muncesc din greu. Fiecare elev a fost unic şi sperăm ca toţi să rămână în marea familie care este «Fifteen»".


Reţeta de bază pentru rizoto
Ingrediente: aproximativ 1,1 litri de supă de bază (de pasăre, peşte sau legume, în funcţie de caz), o lingură de ulei de măsline, 3 haşme sau 2 cepe de mărime medie tocate mărunt, 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt, o căpăţână de ţelină tocată mărunt, 400 g orez pentru rizoto, 2 pahare cu vermut alb sec (Martini sec sau Noilly Prat) sau cu vin alb sec, sare de mare Maldon şi piper negru proaspăt măcinat, 70 g unt, 115 g parmezan proaspăt ras.

Preparare: Încălziţi supa. Într-un alt vas încingeţi uleiul de măsline, adăugaţi haşmele sau ceapa, usturoiul şi ţelina, apoi căliţi-le la foc foarte mic timp de circa 4 minute. Atunci când legumele s-au înmuiat adăugaţi orezul şi daţi focul mai tare. Acum orezul va începe să se prăjească, aşa că amestecaţi încontinuu. După un minut, el va deveni uşor translucid. Adăugaţi vermutul sau vinul şi continuaţi să amestecaţi - va mirosi de-a dreptul fantastic. Aroma puternică de alcool se va evapora, dar va imprima orezului o mireasmă irezistibilă.

Îndată ce vermutul sau vinul a fost absorbit de orez, adăugaţi primul polonic de supă fierbinte şi un praf bun de sare. Daţi focul mai mic, astfel încât orezul să nu se gătească prea repede la exterior. Continuaţi să adăugaţi câte un polonic de supă, amestecând pentru a uniformiza amidonul cremos din boabele de orez şi permiţându-le să absoarbă lichidul înainte de a turna următorul polonic. Această procedură va dura cam 15 minute. Gustaţi orezul - a fiert destul?

Continuaţi să turnaţi supă până în momentul când orezul este moale,
dar a rămas puţin crocant. Nu uitaţi să asezonaţi, cu atenţie, după gust. Luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi untul şi parmezanul. Amestecaţi cu grijă. Acoperiţi vasul cu un capac şi lăsaţi orezul să stea aşa timp de 2-3 minute. Acesta este punctul cel mai important în gătirea unui rizoto perfect, pentru că acum capătă acea textură incredibil de cremoasă şi moale. Consumaţi-l cât mai curând posibil, pentru ca rizotoul să îşi păstreze calităţile.


Comentariul lui Jamie
Cred că reţeta de faţă este cea mai bună pe care o puteţi găsi pentru rizoto - veţi vedea că este extrem de simplă. Vă asigur că, după ce aţi deprins meşteşugul, veţi continua să preparaţi acest fel mereu şi nu vă va dezamăgi niciodată. Puteţi să îmbunătăţiţi rizotoul cu uşurinţă, apelând la diverse ingrediente de sezon. Iată aici reţeta de bază, prin care veţi obţine un orez deosebit de cremos, iar apoi vă voi indica nişte metode simple prin care puteţi transforma complet acest fel de mâncare.
Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală
După ce autoritățile spaniole au decis redeschiderea plajelor pentru turiști, acum sunt nevoite să închidă unele dintre acestea din cauza supraaglomerării și a riscului creșterii infecțiilor cu COVID-19, trans...

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări
Pe plajă sau în hoteluri, pe terase și în zonele de agrement ne întâmpină marcaje, dezinfectanți, aparate de măsurat temperatura și chiar pentru atenționarea celor care nu poartă mască de protecție în...

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor
Industria ospitalității trebuie să ia măsurile de precauție necesare, în perioada aceasta. Obligația de a avea grijă de sănătatea oamenilor se extinde la turiști, angajați, furnizori și colaboratori, astfel...

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”
Galerie Foto Celebrele filme western ale anilor ’60 și-au pierdut, ieri, compozitorul coloanelor sonore, după moartea artistului Ennio Morricone, la vârsta de 91 de ani. Celebrul compozitor italian va fi înmormântat în cadru...

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin
Fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, nu era deloc un gurmand rafinat. Conform volumului semnat de Victoria Clark şi Melissa Scott, dicatorul comunist cerea când se afla acasă,...

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?
Cel mai rar peşte din Europa, care trăieşte numai în Argeş. Este o specie endemică, cu areal foarte restrâns, pe numai 10 km din lungimea unui râu. O specie nocturnă, insectivoră, bentică, strict reofilă,...

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...
Serviciul de email marketing furnizat de