x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fineţea şi simplitatea bucatelor regale

Fineţea şi simplitatea bucatelor regale

de Carmen Dragan    |    18 Noi 2010   •   18:21
Fineţea şi simplitatea bucatelor regale

A oferi musafirilor "tot ce este mai bun, mai preţios şi mai frumos este reflexul mândru al oricărei gazde, purtătoare de coroană regală sau nu. Dar atunci când ospitalitatea îmbracă veşmintele simbolice ale unei întregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii, ea are un înţeles şi o însemnătate în plus".

Sunt ideile despre ospitalitate ale Alteţei Sale Regale Principesa Margareta. De-a lungul timpului a adunat în memorie reţete preferate, dar şi poveşti cu oameni dragi, alături de care a stat la masă şi s-a bucurat de savoarea preparatelor.

Charles, Principele de Wales, este unul dintre oamenii pentru care Alteţa Sa Regală are cea mai mare afecţiune şi admiraţie.
"Este o personalitate plină de farmec. Este, în viaţa de toate zilele, un om cu mult glamour, lucru care, din păcate, nu trece întotdeauna ecranul. Are un umanism şi o căldură sufletească, o timiditate şi în acelaşi timp o robusteţe dificil de descris"- iată doar câteva dintre cuvintele frumoase cu care Alteţa Sa Regală

Principesa Margareta îl descrie pe Principe. Aflăm şi despre preferinţele lui culinare: "Charles are felurile lui de mâncare, pe care le păstrează, le iubeşte şi cărora le este devotat. Sunt anumite feluri care un lipsesc niciodată de la masa lui, toate preparate cu legume şi ingrediente
ecologice".

Principele Charles a avut întotdeauna o afecţiune pentru România, iar în ocaziile în care Alteţa Sa Regală Principesa Margareta lua cina cu el aici, nu lipsea orezul cremos, cu ciuperci şi mirodenii. Îi place şi ciulamaua cu ouă fierte întregi. "Radu şi cu mine ne mirăm întotdeauna cum poate să rămână atât de subţire şi de în formă cu o asemenea dietă." Printre preferinţele Principelui de Wales se află şi pâinea de casă muiată în ulei crud de măsline cu puţină sare sau mirodenii, tartinele cu unt şi castraveţi fin tăiaţi, prăjitura cu fructe confiate, obişnuită în bucătăria englezească. Pentru această carte, Principele a propus două reţete minuţioase: un sufleu de brânză copt de două ori şi o budincă de fazan.

Ospitalitate şi gust bun
Alţi prieteni foarte dragi la care se gândeşte întotdeauna cu plăcere sunt Principesa Astrid a Belgiei şi Arhiducele Lorenz al Austriei. Pe lângă faptul că sunt veri, sunt şi foarte buni prieteni, impresionând întotdeauna cu ospitalitatea lor.

"Mesele de prânz sau cină, ca şi mic-dejunurile sunt o desfătare în casa Principelui Astrid. Gustul desăvârşit cu care sunt decorate sufrageria mică şi cea mare se îmbină cu atmosfera simplă, dar elegantă, pe care familia o creează atunci când sunt cu toţii împreună.

De fiecare dată, felurile de mâncare de la Schonenberg, locuinţa cuplului princiar, sunt delicioase şi rafinate", apreciază Alteţa Sa Regală. Pentru "Cartea regală de bucate", Arhiducele a ales două aperitive: crochete cu brânză şi crochete cu creveţi, precum şi un fel principal tradiţional belgian, numit waterzooi de poulet.

Reţete alese
Despre Regina Sofia a Spaniei aflăm că ospitalitatea este una dintre calităţile ei. Gazpacho andaluz este supa spaniolă pe care ne-o propune Regina.

Principesa Tatiana Radziwill i-a trimis Principesei Margareta pentru cartea sa şase reţete, toate originale, "pentru oameni ocupaţi sau leneşi", cum le-a numit: un aperitiv, trei feluri principale, precum şi două deserturi, toate gravitând în jurul vacanţelor din pitorescul oraş Saint Tropez, la ţărmul Mării Mediterane.

Principele Alexandru al II-lea şi Principesa Ecaterina ai Iugoslaviei şi Serbiei sunt doi veri ai Alteţei Sale Regale Principesa Margareta, care au propus pentru carte două feluri principale: un muşchi de porc cu cartofi şi sniţelul Karadjordje, inspirat din numele dinastiei iugoslave.

Principesa Anne de Ligne, "o fiinţă admirabilă, modestă, cu o putere de muncă neobişnuită", cum o descrie Principesa Margareta, a trimis trei reţete: o supă de fasole verde, o supă de peşte şi o tocană flamandă cu bere.

Şi vecinii de la sud, Regele Simeon II şi Regina Margarita ai Bulgariei, au împărtăşit reţetele lor prefe­rate: supa bulgărească numită tarator, orezul numit Banda şi tarta de lămâie Simeon II.

Regina Silvia a Suediei propune o plăcintă ce se serveşte la Castelul Tullgarn. Toate aceste preparate sunt uşor de realizat, iar gustul lor vă va încânta cu siguranţă.
Deserturi irezistibile
Pentru iubitorii dulciurilor, volumul "Carte regală de bucate" oferă numeroase deserturi. Pe lângă jeleul de şampanie rosé, în paginile cărţii mai puteţi găsi plăcinta cu iaurt, prăjitura Gabriela, Kunafa, sufleul de ciocolată albă cu lămâie verde şi galbenă, reţete uşor de preparat şi, cu siguranţă, uşor de... savurat.

138214-bucate08-12-page-4-image-0001.jpgJeleu de şampanie rosé
● Ingrediente pentru 4 persoane: o jumătate de lingură de zahăr, 150 ml de apă, un plic de gelatină (10 g), 350 ml de şampanie rosé.
● Preparare: Într-o cratiţă mică puneţi 100 ml de apă şi zahărul şi amestecaţi la foc moderat timp de 5 minute.
 Îndepărtaţi de pe foc. Luaţi gelatina şi dizolvaţi-o în cele 50 ml de apă rece rămasă. Lăsaţi să se înmoaie timp de 10 minute, apoi adăugaţi-o peste compoziţia de apă cu zahăr şi amestecaţi timp de 5 minute, până ce toate granulele de gelatină s-au dizolvat. Adăugaţi şampania rosé la compoziţia de mai sus şi amestecaţi, apoi strecuraţi printr-o sită fină.
Luaţi 4 boluri (sau cupe) în care împărţiţi cu un polonic compoziţia în părţi egale. Apoi introduceţi bolurile la frigider.
Servire: Înainte de a aduce la masă, presăraţi deasupra câte o picătură de şampanie.

×
Subiecte în articol: bucătărie regală