x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Florile şi gastronomia

Florile şi gastronomia

de Anna Borca    |    17 Aug 2007   •   00:00
Florile şi gastronomia

In ceea ce priveşte folosirea lor in arta culinară, cineva a apreciat: "Puţine lucruri sunt mai frumoase decăt o floare in desert. Aceeaşi floare ar trece neobservată intr-o pajişte plină de flori".

Despre flori şi semnificaţia lor s-au scris mii de pagini.In ceea ce priveşte folosirea lor in arta culinară, cineva a apreciat: "Puţine lucruri sunt mai frumoase decăt o floare in desert. Aceeaşi floare ar trece neobservată intr-o pajişte plină de flori".

Florile se intrebuinţează in gastronomie de mii de ani. Ele erau folosite nu doar pentru ornare, dar şi pentru prepararea diverselor salate şi băuturi. In prezent, in arta culinară internaţională există tendinţa de a folosi din nou aceste daruri ale naturii. In Japonia, cel mai des se intrebuinţează crizantemele, in Europa - margaretele şi clopoţeii. In arta culinară din Orientul Indepărtat nu lipsesc petalele de trandafir. Petalele de trandafir sunt culese in Libia la răsăritul soarelui. Acolo, pe loc, sunt prelucrate ca să nu-şi piardă aroma şi sunt utilizate, de obicei, ca ingredient secundar la prepararea gemurilor de fructe exotice, care sunt servite lăngă o cafea tare, sau, pur şi simplu, se toarnă apă rece peste ele, obţinăndu-se o băutură răcoritoare.

DIVERSITATE. In continuare vom enumera căteva flori şi utilitatea lor in arta culinară. Limba mielului sau boranta roşie (Borago officinalis) este o plantă originară din Siria. Florile sale mici, de culoare albastru strălucitor sau roz şi in formă de stea, cu cinci petale triunghiulare, se folosesc la punciuri, limonade, şerbeturi, supe reci. Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt cunoscute incă din antichitate de romani, greci, egipteni, arabi şi hinduşi. In Evul Mediu, dat fiind faptul că şofranul era foarte scump, populaţia mai săracă folosea o fiertură din flori de gălbenele pentru coloratul colacilor. Florile sale de un galben-portocaliu se folosesc la pregătirea supelor din carne şi peşte, la preparatele cu brănză şi orez şi la salate. Levănţica (Lavandula angustifolia) provine din vestul Mediteranei şi este utilizată mai ales in bucătăria din Provence. Aici există un amestec de condimente numit "Herbes de Provence", care, in afară de levănţică, mai conţine antonică, tarhon, cimbru, măghiran, rozmarin şi fenicul şi se foloseşte la prepararea măncărurilor pe bază de peşte, porc, vită, pui şi legume - mai ales vinete, roşii şi dovlecei. Se mai utilizează la aromatizarea dulciurilor, gemurilor şi jeleurilor din fructe. Dar levănţica trebuie folosită cu mare atenţie, pentru că aroma ei este puternică şi măncarea poate deveni amară şi prea parfumată. Alte flori intrebuinţate in arta culinară sunt: conduraşii, margaretele, trandafirii, violetele, toporaşii etc.

Flori de dovleac

Florile de dovleac se culeg dimineaţa. După aceea se pun intr-un vas cu apă şi se spală cu mare grijă, pentru că sunt foarte fragile şi se inlătură pistilul şi petalele mici verzi de lăngă codiţă. Separat se pregăteşte umplutura. Se ia un pahar cu orez, se spală şi se fierbe zece minute. Roşiile (trei-patru) se curăţă de coajă şi se toacă mărunt. Se curăţă două cepe şi se taie mărunt. Intr-un bol se amestecă orezul prefiert, roşiile tocate, ceapa, o legătură de pătrunjel proaspăt tocat. Se sărează şi se piperează după gust, se adaugă o jumătate de ceaşcă cu ulei de măsline şi se amestecă bine. Cu această compoziţie se umplu florile de dovleac, apoi se aşază intr-un vas, se acoperă cu apă şi se lasă la fiert,la foc mic, o jumătate de oră.

×
Subiecte în articol: gastronomie florile