x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar FOIE GRAS/Vedeta lunii decembrie

FOIE GRAS/Vedeta lunii decembrie

de Carmen Dragan    |    11 Dec 2008   •   00:00

Foie gras este preparatul cel mai căutat în luna decembrie. Pentru cine se respectă nu există masă de Sărbătoare fără această delicatesă franţuzească.

Foie gras, un preparat ce poate defini bunăstarea şi sărbătoarea

La 13 decembrie, oraşul francez Brive La Gaillarde este gazda unui important târg de foie gras. Producători din întreaga ţară expun şi vând aici ficat de gâscă şi de raţă de cea mai bună calitate la un preţ mai mic decât în magazine. Evenimentul este organizat înaintea Sărbătorilor de iarnă, deoarece vânzarea în această perioadă este foarte bună. Noutatea din acest an constă în faptul că produsele cumpărate vor fi conservate la faţa locului, gratuit. Ideea a aparţinut municipalităţii, care, în colaborare cu medici veterinari şi cu profesionişti din acest sector, speră să vină în ajutorul cumpărătorilor. În Piaţa Georges Brassens vor avea loc demonstraţii de sacrificare a gâştelor şi a raţelor. Acestea vor fi duse într-un laborator deschis special cu această ocazie, unde cumpărătorii vor asista la tăierea, asezonarea, punerea în cutie şi sterilizarea produsului. Cutiile astfel ambalate vor primi o etichetă special realizată pentru acest eveniment.

GASTRONOMIA LUXULUI
Foie gras se vinde crud, semipreparat sau conservat la borcan. Preţul unei conserve este între 80 şi 120 de euro. De ce este acest preparat atât de scump şi pentru mulţi inaccesibil? Modalitatea de obţinere este foarte costisitoare. Pentru a afla câte ceva despre începuturile acestui produs ar trebui să ne întoarcem în timp, în anul 2000 î.Hr., când egiptenii au observat că gâştele şi raţele care făceau, în timpul migraţiei, popas pe malul Nilului au ficatul mai mare şi mai gustos decât în restul anului. Asta fiindcă ele se hrăneau mai bine înainte de a pleca în călătoria spre ţările calde, deoarece au capacitatea de a stoca un surplus de mâncare, iar ficatul acţionează ca un rezervor de energie. Dar un astfel de ficat nu putea fi obţinut decât pentru o scurtă perioadă, aşa că egiptenii au hotărât să reproducă fenomenul de îndopare al păsărilor pe tot parcursul anului. Dacă egiptenii sunt cei care au răspândit metoda hrănirii, francezii au contribuit la îmbunătăţirea tehnicilor de hrănire. Ei au descoperit noi modalităţi de a găti foie gras, dezvoltând o adevărată pasiune pentru acest fel de mâncare. Astăzi, Franţa se află pe primul loc în producţia de foie gras, cu 70% din producţia mondială. Chiar dacă în ultimii ani vedete şi politicieni din Occident (şi nu numai) au protestat cu privire la modalitatea “barbară” de obţinere a ficatului gras al gâştelor (prin îndopare forţată), preparatul n-a ieşit de pe piaţă, continuându-şi marşul triumfal.

Şi românii încearcă să aibă pe masa de sărbătoare foie gras, preparat în diferite feluri. Este foarte sănătos, deoarece este bogat în acizi graşi nesaturaţi, recomandaţi în dieta zilnică, pentru că reduc colesterolul în sânge.

×
Subiecte în articol: gastronomie gras foie