x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food world

Food world

28 Feb 2007   •   00:00

Ziua Clatitelor

In Marea Britanie, in "Martea grasa" (Lasata Secului), se prepara si se mananca in mod traditional clatite. Aceasta zi cade in fiecare an intre 2 februarie si 9 martie, in functie de data la care se sarbatoreste Pastele. Ziua Clatitelor are loc chiar inainte de inceperea Postului, in martea de dinaintea Miercurii Cenusii. Postul dureaza 40 de zile, perioada in care crestinii trebuie sa se spovedeasca pentru a le fi iertate toate pacatele. "Ziua Clatitelor" este momentul cel mai potrivit pentru englezi de a se "infrupta" din acele alimente care vor fi interzise pe perioada Postului: laptele, ouale sau untul. In "Martea Grasa" se organizeaza, in scopuri caritabile, "Intrecerea Clatitelor" la care participa membri ai Parlamentului Britanic. (F.C.)

Menta ne ajuta

Ceaiul de menta le poate ajuta pe femei sa scape de parul nedorit de pe corp, conform unui nou studiu, preluat de site-ul Ananova. Expertii spun ca parul in exces crescut pe fata, sanii, spatele sau abdomenul femeilor apare ca urmare a nivelului crescut de androgen (hormon masculin) din organismul acestora. Un studiu recent efectuat de cercetatori din cadrul Universitatii Suleyman Demirel din Isparta, Turcia, sugereaza insa ca ceaiul de menta poate combate pilozitatea. "In prezent, medicii prescriu contraceptive sau alte diverse medicamente pentru a reduce productia de androgen din corp. Ceaiul de menta poate fi insa o alternativa naturala", a declarat Mehmet Numan Tamer, unul dintre autorii studiului. Cercetatorii turci s-au gandit sa testeze efectele ceaiului de menta asupra femeilor, dupa ce studii anterioare au aratat ca planta poate scadea libidoul barbatilor. (C.C.)

Cartofi de calitate

Peste 600 tone de cartofi recoltati de pe terenurile agricole din Neamt vor ajunge pe masa locuitorilor din Uniunea Europeana si din Orientul Mijlociu. Directorul firmei exportatoare din Girov, Vasile Pop Silaghi, a declarat ca este pentru prima data cand din judetul Neamt se realizeaza export cu acest produs. Miercuri a plecat primul transport de cartofi, 40 de tone, catre Bulgaria, urmand ca joi sa plece alte 560 de tone spre Ungaria, Polonia, Franta, Danemarca si cateva tari din Orientul Mijlociu. Pretul cu care firma din Girov comercializeaza cartofi este de 80 de bani kilogramul, pentru cartofii de consum, si 1,5 lei/kg, pentru cartofii de samanta. Firma din Girov are capital romanesc, olandez si islandez si deruleaza acest contract printr-o alta societate din Olanda. (C.C.)

Targ de nunti

La Arad a avut loc Targul de Nunti intitulat "Expo Mariage Planner". Timp de trei zile, sute de vizitatori au vizitat standurile, dorind sa isi faca o imagine despre cum trebuie sa fie o nunta si sa afle cat costa organizarea unui asemenea eveniment. Editia din acest an a targului a prezentat o oferta foarte generoasa. Firme specializate din Arad, dar si din alte orase, si-au prezentat serviciile si bunurile pe care le ofera, de la mesele festive aranjate dupa ultima moda, pana la oferte pentru fotografii de nunta si petrecerea lunii de miere. Au fost prezentate diverse modele de "torturi de mireasa", aspectul acestora fiind foarte important la un asemenea eveniment. Au putut fi de asemenea vazute multiple modele de verighete din aur galben, aur alb, placate cu aur sau din argint, in cele mai variate modele. (C.C.)

Pizza record
Cea mai scumpa pizza din lume (2.150 de lire sterline) a fost creata de bucatarul Domenico Crolla. Aceasta a fost ornata cu aur comestibil, caviar stropit cu sampanie si homar marinat in cel mai fin coniac. Cel care a platit acesti bani este Maurizio Morelli, un avocat italian, pentru sotia lui, Sabrina. "Aceasta pizza va demonstra inca o data ca iubirea trece mai intai prin stomac", a declarat bucatarul. (C.C.)
Vinul lui Hitler
O sticla de vin sigilata, care i-a apartinut lui Adolf Hitler, va fi scoasa la licitatie, sambata, la Plymouth, in Marea Britanie, fiind evaluata la suma de 500 de lire sterline, informeaza The Sun. Vinul marca "Führerwein" dateaza din 1943, iar pe eticheta se poate vedea o fotografie a dictatorului, vulturul si zvastica naziste. Hitler, care consuma extrem de rar bauturi alcoolice, obisnuia sa le ofere generalilor sai sticle de vin cu ocazia zilelor de nastere. Sticla a fost descoperita intr-un garaj din Franta si vanduta unui cumparator anonim din Ivybridge, Devon, care acum s-a hotarat sa renunte la ea. Vinul nu poate fi baut, pentru ca nu a fost depozitat in conditii potrivite. (C.C.)

×