x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food world - Fasching 2011

Food world - Fasching 2011

16 Feb 2011   •   17:35
Food world - Fasching 2011

152210-bucate03-12-7.jpgLa 26 februarie în centrul comunei Prej­mer se organizează Fasching (carnaval), sărbătoare ce are rolul de a chema primăvara. Este un eveniment moştenit de la comunitatea saşilor şi reînviat la iniţiativa tinerilor din Prej­mer. Dimineaţa, cete de flăcăi mascaţi colindă satul călare. Din alai fac parte acordeonişti, toboşari, trompetişti mascaţi şi nelipsita căruţă cu soba pe care se pregătesc clătitele pe care tinerii le oferă localnicilor primind în schimb făină, zahăr, ouă, vin sau bani. (C.D.)

 

Lansare de carte
Joi, 10 februarie, la Librăria Dalles, Editura Leda a lansat volumul „Alimente pentru o viaţă sănătoasă”, cea mai recentă carte semnată prof. dr. G. Mencinicopschi (specialist în alimentaţie şi nutriţie umană, directorul Institutului de Cercetări pentru Chimie Alimentară) şi prof. dr. G. Pu­ia Negulescu (specialist în nutriţie comparativă, membru al Societăţii Ame­ricane de Chimie). Cartea prezin­tă detaliat rolul alimentelor şi al substanţelor considerate esenţiale pentru menţinerea sănătăţii. (C.D.)

Cină romantică
În perioada 11-14 februarie, la Carol Parc Hotel, îndrăgostiţii au putut petre­ce seri romantice. Pentru cei care au do­rit să ex­perimenteze un nou ritual de se­duc­ţie, or­ganizatorii le-au oferit ocazia să pregă­teas­că masa împreună cu ju­mă­tatea, din ingredien­te alese de Chef Mihai Ioniţă, în cadrul unui Haute Gourmet Cooking Lesson, din data de 12 februarie. Iată şi meniul:  crois­sant de Ca­membert, uşor prăjit, sos de fructe de pădure şi confit de castra­ve­te şi salată, „Cozze ripiene” şi fondant din piure de castane. (C.D.)

 

Degustare pentru îndrăgostiţi
La 24 februarie, la Restaurantul Balthazar din Capitală are loc o degustare de vinuri spumante şi şampanie, pentru cupluri de îndrăgostiţi. Ghidul  prin călătoria gusturilor va fi Laurenţiu Achim, unul dintre cei mai reputaţi somelieri români. El le va da explicaţii profesioniste invitaţilor care vor afla despre prosecco-ul italian, cava spaniolă, cremantul franţuzesc şi adevărata „champagne” franţuzească, sekt-ul austriac şi german. Experienţa senzorială va fi completată de meniul fusion rafinat, pregătit de restaurant: antreuri, muşchiuleţ de porc stil dijonais, pannacotta cu aromă de ghimbir etc. (C.D.)

 

Iubire cu gust indian
Între 11 şi 14 februarie, res­ta­urantul indian Agra Palace din Bucureşti i-a invitat pe toţi îndrăgostiţii să-şi petrea­că cele mai impor­tante zile dedicate iubirii. Dintre mân­cărurile indiene preparate de bucă­tarul şef Arun Kumar nu au lipsit pateurile din carne de miel şi stafide, brânză de casă indiană cu condimen­te, pieptul de pui cu fructe în sos cremos, piept de pui marinat în iaurt şi busuioc, cartofii cu susan umpluţi cu fistic şi migdale, carne de miel cu migdale şi şofran etc. (C.D.)

 

Cupa Moldovei
Una dintre surprizele pe care le pregătesc Iulia Drăguţ şi Radu Zărnescu de la Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, organizatoare a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, este participarea Elenei Sucikova, membră a Academiei Kurkova din Moscova.
Ea se află printre primii cinci specialişti în dulciuri din lume. De asemenea, ca noutate, la etapa Iaşi, din perioada 5 -6 martie, vor participa  şi echipe din Republica Moldova, Croaţia şi Rusia. (M.B.)

 

Cea mai veche bere?
Un fotograf a pozat o sticlă de bere descoperită în vara anului 2010 în epava unui vas, scufundat în Arhipelagul Aland (punct strategic al Mării Baltice), băutură de pe la începutul anilor 1800. Se pare că berea este una dintre cele mai vechi din lume, iar Centrul de Cercetări Tehnice VTT din Finlanda va verifica ce fel de reţetă a fost folosită şi ce fel de malţ a fost utilizat pentru procesul de fermentare. (M.B.)

×
Subiecte în articol: culinar