x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food world Premiile AJTR

Food world Premiile AJTR

19 Ian 2011   •   17:58
Food world  Premiile AJTR

147256-bucate03-12-7.jpgLa 15 ianuarie, Hanul Turistic din Horezu, judeţul Vâlcea a fost gazda ceremoniei de decernare a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România.
Cu mult înainte ca 15 ianuarie să capete statutul de Zi a culturii naţionale, AJTR a organizat, an de an în preajma zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu, ceremonia de decernare a premiilor sale. Recompensele vin să răsplătească, în mod simbolic, atât pe ziariştii şi scriitorii care scriu în acest domeniu, cât şi pe profesioniştii din industria vacanţelor şi călătoriilor. Festivitatea s-a aflat anul acesta la cea de-a XVIII-a ediţie.

Premiile şi câştigătorii au fost: Premiul pentru reportaj radiofonic: Valentin Ţigău, de la Radio România Internaţional, Premiul Călător prin ţara mea: Dan Păvăloiu şi Ovidiu Pop, TVR Cluj, realizatorii emisiunii Natură şi aventură, Premiul Fotografia fermecătoare: Emanuel Tânjală, revista Vacanţe la ţară, Premiul Tezaur: Simona Lazăr, de la Jurnalul Naţional, pentru coordonarea ediţiei Radu Anton Roman: „Poveştile bucătăriei româneşti – Reţete de colecţie”, Premiul Anda Raicu: Camelia-Maria Manea, pentru reportajele din revista România pitorească, Premiul La Aniversară: Constantin Priescu, la împlinirea a 10 ani a Paginii de turism din publicaţia Economistul, Premiul Cartea care zideşte: Mihai Sipoş, pentru volumul „Memorii croşetate”, Gabriela Stănciulescu, pentru volumul „Managementul operaţiunilor în turismul de evenimente”, Nicolae Lupu, pentru volumul „Hotelul, economie şi management”, Puiu Nistoreanu şi Marinela Ghereş, pentru volumul „Turism rural”.

Premiul De re culinaria: Uica Mihai, TVR 3 Banat, pentru emisiunea Sarea’n bucate (care din octombrie 2010 şi-a schimbat numele în: Ca la mama acasă). La secţiunea profesionişti din industria turismului: Premiul Polul Succesului: Sorin George Nicolaescu, la împlinirea a 20 de ani a societăţii Olimpic International Turism, Premiul  Brăţara de aur: Gheorghe Vătafu, Maes­tru în arta culinară, Premiul Together: Volker Reiter, Centrul Edu­caţional Interetnic Sighişoara pentru proiectul Curcubeu, Premiul Dacia Felix: Asociaţia pentru Dezvoltarea şi Promovarea Turistică a staţiunii Geoa­giu-Băi, Premiul Ca la mama acasă: Pensiunea Horezu, lui Gabriel Tomescu, preşedintele Cooperaţiei de Consum Horezu, Premiul Anotimpuri: Complexul hotelier CIRIC-Iaşi, pentru evenimentele prin care promovează serviciile, produsele şi tra­diţiile româneşti, Premiul Sub zodia lui Bachus: Mihai Chitic, Crame­lor Halewood Ploieşti, pentru calita­tea specială a vinurilor pe care le rea­lizează, Premiul de Excelenţă: Constantin Niţu, Primarul staţiunii turistice Horezu, Premiul Ambasador: Biroului de promovare din Bucureşti al Auto­rităţii Naţionale pentru Turism al Thailandei. (C.D)

Unirea-n bucate
Timp de trei zile, 21, 22 şi 23 ianuarie, Muzeul Naţional al Ţăranului Român va fi gazda evenimentului Festin românesc – Unirea-n bucate, ocaua lui Cuza la preţuri şi calitate. Târgul, organizat de SC Sonimpex Serv Com SRL,  va aduna zeci de producători din Ţara Românească şi Moldova care-şi propun să-i încânte cu preparatele lor pe bucureşteni. Cumpărătorii vor găsi aici, la preţuri corecte, brânzeturi, produse din carne, prăjituri, murături şi multe alte bunătăţi. (M.B.)

Produse româneşti
O dată cu începerea anului a debutat Târgul de produ­se ecologice, tradiţionale şi na­turale produse în fer­me ro­mâneşti, eveniment ce s-a desfăşurat în Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Sil­vice. Bucureş­te­nii şi-au pu­tut cumpăra la preţuri de produ­cător pre­paratele do­rite, precum cârnaţi de porc de man­ga­liţa, fără coleste­rol, pre­pa­raţi după reţete tra­diţiona­le de gospodarii din Lăpu­şel, Maramureş, păs­trăv cu muj­dei, brânzeturi, pâi­ne preparată în ţest etc. (M.B.)

Târg
Grupul de iniţiativă Radu Anton Roman a organizat, în zilele de 15 şi 16 ia­nuarie, Târgul Ţăranului la ARK Bursa Mărfurilor. Bucureştenii au fost îmbiaţi cu produse din gama GourmeTradiţional, din Ţara Făgăraşului, precum dulceaţă şi sirop de mure, zacuşti, sirop de brad, pastă de măceşe etc., delicatese ce respectă cu stricteţe reţetele locale din zonă şi sunt preparate fără conservanţi şi coloranţi, spun organizatorii. (M.B.)

Proiecte culinare
Asociaţia Cultu­rală Euro Est Altenativ România, organizatoare a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, şi membrii echipei Taste of Peace din Israel au semnat de curând un protocol pentru implementarea unor proiecte culinare atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Asocierea va debuta prin crearea unui centru de învăţământ pentru bucătari, cu specializarea în bucătărie mediteraneană şi orientală. Un rol important în cearea acestui centru îl va avea maestrul în arta culinară Alexandru Nagy, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Gastronomie, care se va ocupa de primele sesiuni de studii. (M.B.)

×
Subiecte în articol: food world culinar