x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fructe confiate si tandrete

0
07 Dec 2004 - 00:00

GURMANDUL DIN BUCATARIE


SIMONA LAZAR

Click pentru a mari imaginea
Ca-n anii de scoala, cautam sa facem "familii de cuvinte": dulce, a indulci, a dedulci... Si daca e post si e bine sa nu mananci "de dulce", nimeni nu spune ca nu exista si un "dulce permis". Fiindca, pana la urma, ce-ar fi viata fara putina miere? In suflete, pe buze... Asta imi aduce aminte de o vorba frumoasa, o vorba de iubire: "Mi-e dulce cu tine!".

Caut prin cartile de bucate un desert care sa se potriveasca mai bine cu postul. Nu e foarte usor. O baclava, poate? Ca tot vorbiram de miere. Sau o rulada cu nuci? Ori cu mac? Sau o clatita cu nuci? Dar astazi mi se pare mult prea simplu totul. Si atunci iau la mana retetele scrise in carnetele ori notate pe fuga pe tot felul de foi. Pe una dintre aceste hartii, cu cerneala albastra, scrie mare si subliniat de doua ori: TORT DE POST. Scrisul e rotund, caligrafic, cu bucle la fiecare capat de cuvant, usor poticnit la cate un "t". Banuiesc al cui e scrisul - al matusii Aneta, de la care mai am alte cateva astfel de retete, scrise cu multa grija pe mai multe foi. Tort de post. Suna bine.

Urmaresc indicatiile matusii.

Mai intai: BLATUL. Simplu. Chiar prea simplu. Se topesc 100 gr de margarina, la foc moale. Se zdrobesc 150 gr de biscuiti de post (ori piscoturi, in alte zile cu "dezlegare"), se pun intr-un castron si se toarna margarina topita. Se asterne o folie de plastic pe platoul pe care inalti tortul. Se asaza amestecul de biscuiti si margarina, se niveleaza si se da la frigider pentru o ora.

Apoi: TORTUL. Se zdrobesc alte 200 gr biscuiti. Se dau prin masina 200 gr miez de nuca. Se topesc alte 200 gr margarina. Se amesteca toate acestea cu 150 gr cacao. Se face un sirop de zahar ars. Se toarna peste compozitia deja preparata cat sirop credeti ca este nevoie ca sa il inmoaie. Se lasa la rece.

In acest rastimp va veti ocupa de celelalte ingrediente ale tortului: fructele. Fiind iarna, evident ca este vorba despre fructe deshidratate. Matusa scria acolo despre mere, piersici, caise, zmeura deshidratate. Si, evident, despre stafide. Rascolind prin magazine, mi-am dat seama ca pot imbunatati reteta ei, de aceea va recomand feliile si cuburile deshidratate de nuca de cocos, papaya, mango, banane ori alte fructe exotice.

Amestecati nucile si alunele in compozitia deja pregatita si, daca mai e nevoie, mai adaugati putin sirop de zahar ars. Tot acum puteti adauga stafide si cuburi din fructele rehidratate cu coniac. Pe cele care au fost intregi sau felii pastrati-le pentru a le conferi un alt... rol.

In sfarsit, aveti totul pregatit! Scoateti din frigider platoul pe care ati asezat blatul tortului. Puneti o parte din compozitia pe care ati preparat-o si nivelati. Adaugati un strat de fructe. Si tot asa pana cand ati epuizat si fructele si compozitia. Tortul acesta, la mijlocul postului, e un semn de dragoste, un semn ca tandretea e infinita!

RULADA CU NUCA

Pentru blat avem nevoie de: 6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina si un plic de zahar vanilinat. La crema folosim 200 gr unt (se poate si margarina), 150 gr zahar pudra, 100 gr nuca prajita si apoi pisata, 150 gr zahar tos.

Se freaca galbenusurile cu zahar cam jumatate de ora. Se adauga faina, alternand albusurile batute spuma tare cu zaharul vanilinat.

Se unge tava cu ulei, se tapeteaza cu o hartie mare, unsa cu unt pe ambele parti.

Apoi se toarna compozitia si se pune in cuptor la foc potrivit. Cand este gata se presara zahar pudra si se ruleaza. Se lasa sa se racoreasca, se deruleaza si se unge peste tot cu crema de nuca. Apoi se ruleaza din nou.

Pentru crema se pun 150 gr zahar tos sa arda pe foc. Cand s-a topit se rastoarna pe un fund de lemn. Se piseaza nuca si zaharul ars dupa ce s-a racit. Se freaca untul (sau margarina) cu 150 gr zahar pudra, apoi se amesteca cu zaharul ars si pisat si cu nuca pisata. Se deruleaza rulada, se ruleaza din nou si se pune la rece. Se presara cu nuca pisata si cu zahar ars.

CLATITA CU NUCA

Pentru aluat avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 oua, 250 gr faina, 500 ml lapte (sau apa minerala), 1 lingura zahar vanilinat, 1 lingura coniac, 50 gr unt (sau margarina), ulei pentru copt, 1 praf de sare.

Se bat ouale, se amesteca cu faina, cu zaharul vanilinat, cu 50 gr unt si cu o lingura de coniac. Apoi se adauga sare si laptele pus treptat.

Se unge cu ulei o tigaie cu coada si se pune pe foc. Cand s-a infierbantat se toarna o ceasca mica din aluat. Se invarte tigaia, in asa fel incat sa se acopere cu aluat tot fundul.

Se rumeneste clatita pe o parte, se intoarce cu un cutit mai lat, rumenindu-se si pe cealalta, apoi se rastoarna pe o farfurie lata sau pe un fund de lemn. Dupa fiecare clatita se unge tava cu o pana de ulei.

Se umplu clatitele cu nuca amestecata cu zahar si albus de ou. Se ruleaza fiecare clatita si se servesc calde sau reci.

.

.

TrUCURI SI TAINE

Click pentru a mari imaginea
Fructele zaharate (confiate) se folosesc la prepararea diferitelor dulciuri precum torturi, rulade, budinci, creme, dar trebuie sa recunoastem ca ele sunt deosebit de apreciate si servite ca atare, la desert. Se folosesc atat fructele cu miez (caise, prune, pere), cat si numai cojile (portocale, lamai, pepene).

Fructele se fierb in apa cu zahar, pana cand se inmoaie si sunt patrunse bine de sirop. Cand sunt gata, se asaza pe o strecuratoare sa se scurga siropul, apoi se usuca la soare sau in cuptorul incalzit. Cand sunt aproape uscate se trec prin zahar tos, dupa care se asaza din nou la uscat.

Un lucru extrem de important il reprezinta pastrarea fructelor zaharate: in cutii, avand hartie alba intre straturi, la loc rece si uscat.

Pentru zahararea visinelor este nevoie de 2 kg visine, 1,5 kg zahar si 500 ml apa. Se spala visinele si se curata de codite si samburi. Se prepara siropul si cand se raceste se introduc visinele. Dupa o ora se asaza la foc si se lasa sa fiarba 10 minute. A doua zi se mai adauga 500 gr de zahar si se fierb din nou pana ce siropul este bine legat. In ziua urmatoare se scurge siropul, iar visinele se asaza pe o planseta la uscat. Cand sunt aproape uscate se trec prin zahar tos.

Pentru zahararea cojilor de portocale sau lamaie folosim 1-2 kg coji de portocale (sau lamaie), un kg zahar, un litru de apa. Se spala portocalele bine, se curata de coaja, taindu-le in sferturi. Apoi se scoate cu un cutit partea alba din interior, se asaza intr-un vas cu apa pe foc, unde se lasa sa fiarba, in asa fel incat sa le putem patrunde cu furculita. Se scot, se limpezesc in mai multe ape reci si se asaza pe o strecuratoare sa se scurga bine de apa. Intre timp se leaga zaharul pana se obtine un sirop subtire. Se introduc cojile si se asaza vasul la foc mic, unde se lasa sa fiarba 15 minute. Cand este mai legat, se introduc cojile si se lasa vasul pe foc mic, sa fiarba incet, timp de o ora. Cojile se scot intr-o strecuratoare, se lasa sa se scurga bine de sirop, apoi se asaza pe o planseta la uscat. In timpul uscarii se trec prin zahar tos.
Citeşte mai multe despre:   zahăr,   lasa,   asaza,   margarina,   nuca

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Revoluţia română pe ecran, în noul număr al revistei „Film”

Revoluţia română pe ecran, în noul număr al revistei „Film”
Numărul 4/2019 al revistei „Film” apare în zilele când se împlinesc 30 de ani de la revoluţia din decembrie 1989, care a schimbat radical evoluţia României. Nimic mai firesc decât includerea în sumarul...

Doliu în lumea filmului. O mare actriță a fost răpusă de cancer

Doliu în lumea filmului. O mare actriță a fost răpusă de cancer
Actriţa Anna Karina, cunoscută mai ales pentru rolurile din filmele lui Jean-Luc Godard, a murit sâmbătă la Paris în urma unu cancer, la vârsta de 79 de ani, a anunţat duminică agentul său, într-un comunicat...

O studentă la psihologie de 23 de ani din Jamaica este noua Miss World 2019

O studentă la psihologie de 23 de ani din Jamaica este noua Miss World 2019
Jamaicana Toni-Ann Singh a fost încoronată Miss World 2019, în cadrul unei ceremonii desfăşurată sâmbătă seară la Londra, relatează AFP. Tânăra jamaicană şi-a devansat colegele din Franţa şi...

Mukinka este câștigătorul sezonului 7 iUmor. Finala iUmor, lider detaşat de audienţã

Mukinka este câștigătorul sezonului 7 iUmor. Finala iUmor, lider detaşat de audienţã
Mukinka a câștigat marea finală a sezonului 7 iUmor, finală în care s-au luptat pentru marele premiu în valoare de 20.000 euro numere de magie, stand-up, trap, rap, glume scurte sau mimă cu sunete. Jurații au...

Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor!

Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor!
Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor! Numărul său a convins atât juriul cât și publicul că merită premiul de 20.000 de euro! Așa cum ne-a obișnuit, concurentul Mukinka a făcut show pe...

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani
Danny Aiello, un mare actor de film și teatru, cunoscut pentru rolurile sale din filmele „Do the Right Thing” al lui Spike Lee şi „The Purple Rose of Cairo” al lui Woody Allen, a murit la un centru medical din...

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1
Galerie Foto Momentele emoţionante, surprizele şi rãsturnãrile de situaţie din ultimul episod din acest sezon al serialului Sacrificiul, de la Antena 1 i-au adus pe telespectatori în numãr foarte mare în faţa micilor...

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro
Cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală, care va fi difuzată în această seară, de la ora 20:00, la Antena 1, în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în...

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel  se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! a pregătit pentru seara de 14 decembrie o finală de... gheață a celui de-al 14-lea sezon al transformărilor.  Sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, se va alege cel mai bun...

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur
În general, dar mai ales în apropierea sărbătorilor, cei care se pregătesc să primească la masa de Crăciun rude și prieteni se întreabă care este felul ideal în care se combină bunătățile atent...

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"
*Albumul va fi disponibil la difuzorii de presă începând de vineri, 13 decembrie, împreună cu ziarul Jurnalul   S-a schimbat România în ultimii 30 ani? Trăind cu grijile de zi cu zi, poate nu ne dăm...

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020
Sabina Petre va fi Vicepreședinte al Consiliului de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020. În ultimii 13 ani, Sabina Petre a construit şi a coordonat proiecte şi echipe de media, s-a implicat...

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor
Iordania a fost destinaţia de zbor cea mai căutată în anul 2019 de către români pe site-ul momondo.ro, cu o creştere a căutărilor cu 222% faţă de anul 2018, potrivit informaţiilor publicate de motorul de...

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni
Fripturile şi burgerii vegetarieni şi vegani, o nouă tendinţă culinară în Statele Unite, au înregistrat o primă victorie în instanţă în lupta pentru libertatea de a utiliza referinţe la carne pe...
Serviciul de email marketing furnizat de