x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fructe confiate si tandrete

0
07 Dec 2004 - 00:00

GURMANDUL DIN BUCATARIE


SIMONA LAZAR

Click pentru a mari imaginea
Ca-n anii de scoala, cautam sa facem "familii de cuvinte": dulce, a indulci, a dedulci... Si daca e post si e bine sa nu mananci "de dulce", nimeni nu spune ca nu exista si un "dulce permis". Fiindca, pana la urma, ce-ar fi viata fara putina miere? In suflete, pe buze... Asta imi aduce aminte de o vorba frumoasa, o vorba de iubire: "Mi-e dulce cu tine!".

Caut prin cartile de bucate un desert care sa se potriveasca mai bine cu postul. Nu e foarte usor. O baclava, poate? Ca tot vorbiram de miere. Sau o rulada cu nuci? Ori cu mac? Sau o clatita cu nuci? Dar astazi mi se pare mult prea simplu totul. Si atunci iau la mana retetele scrise in carnetele ori notate pe fuga pe tot felul de foi. Pe una dintre aceste hartii, cu cerneala albastra, scrie mare si subliniat de doua ori: TORT DE POST. Scrisul e rotund, caligrafic, cu bucle la fiecare capat de cuvant, usor poticnit la cate un "t". Banuiesc al cui e scrisul - al matusii Aneta, de la care mai am alte cateva astfel de retete, scrise cu multa grija pe mai multe foi. Tort de post. Suna bine.

Urmaresc indicatiile matusii.

Mai intai: BLATUL. Simplu. Chiar prea simplu. Se topesc 100 gr de margarina, la foc moale. Se zdrobesc 150 gr de biscuiti de post (ori piscoturi, in alte zile cu "dezlegare"), se pun intr-un castron si se toarna margarina topita. Se asterne o folie de plastic pe platoul pe care inalti tortul. Se asaza amestecul de biscuiti si margarina, se niveleaza si se da la frigider pentru o ora.

Apoi: TORTUL. Se zdrobesc alte 200 gr biscuiti. Se dau prin masina 200 gr miez de nuca. Se topesc alte 200 gr margarina. Se amesteca toate acestea cu 150 gr cacao. Se face un sirop de zahar ars. Se toarna peste compozitia deja preparata cat sirop credeti ca este nevoie ca sa il inmoaie. Se lasa la rece.

In acest rastimp va veti ocupa de celelalte ingrediente ale tortului: fructele. Fiind iarna, evident ca este vorba despre fructe deshidratate. Matusa scria acolo despre mere, piersici, caise, zmeura deshidratate. Si, evident, despre stafide. Rascolind prin magazine, mi-am dat seama ca pot imbunatati reteta ei, de aceea va recomand feliile si cuburile deshidratate de nuca de cocos, papaya, mango, banane ori alte fructe exotice.

Amestecati nucile si alunele in compozitia deja pregatita si, daca mai e nevoie, mai adaugati putin sirop de zahar ars. Tot acum puteti adauga stafide si cuburi din fructele rehidratate cu coniac. Pe cele care au fost intregi sau felii pastrati-le pentru a le conferi un alt... rol.

In sfarsit, aveti totul pregatit! Scoateti din frigider platoul pe care ati asezat blatul tortului. Puneti o parte din compozitia pe care ati preparat-o si nivelati. Adaugati un strat de fructe. Si tot asa pana cand ati epuizat si fructele si compozitia. Tortul acesta, la mijlocul postului, e un semn de dragoste, un semn ca tandretea e infinita!

RULADA CU NUCA

Pentru blat avem nevoie de: 6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina si un plic de zahar vanilinat. La crema folosim 200 gr unt (se poate si margarina), 150 gr zahar pudra, 100 gr nuca prajita si apoi pisata, 150 gr zahar tos.

Se freaca galbenusurile cu zahar cam jumatate de ora. Se adauga faina, alternand albusurile batute spuma tare cu zaharul vanilinat.

Se unge tava cu ulei, se tapeteaza cu o hartie mare, unsa cu unt pe ambele parti.

Apoi se toarna compozitia si se pune in cuptor la foc potrivit. Cand este gata se presara zahar pudra si se ruleaza. Se lasa sa se racoreasca, se deruleaza si se unge peste tot cu crema de nuca. Apoi se ruleaza din nou.

Pentru crema se pun 150 gr zahar tos sa arda pe foc. Cand s-a topit se rastoarna pe un fund de lemn. Se piseaza nuca si zaharul ars dupa ce s-a racit. Se freaca untul (sau margarina) cu 150 gr zahar pudra, apoi se amesteca cu zaharul ars si pisat si cu nuca pisata. Se deruleaza rulada, se ruleaza din nou si se pune la rece. Se presara cu nuca pisata si cu zahar ars.

CLATITA CU NUCA

Pentru aluat avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 oua, 250 gr faina, 500 ml lapte (sau apa minerala), 1 lingura zahar vanilinat, 1 lingura coniac, 50 gr unt (sau margarina), ulei pentru copt, 1 praf de sare.

Se bat ouale, se amesteca cu faina, cu zaharul vanilinat, cu 50 gr unt si cu o lingura de coniac. Apoi se adauga sare si laptele pus treptat.

Se unge cu ulei o tigaie cu coada si se pune pe foc. Cand s-a infierbantat se toarna o ceasca mica din aluat. Se invarte tigaia, in asa fel incat sa se acopere cu aluat tot fundul.

Se rumeneste clatita pe o parte, se intoarce cu un cutit mai lat, rumenindu-se si pe cealalta, apoi se rastoarna pe o farfurie lata sau pe un fund de lemn. Dupa fiecare clatita se unge tava cu o pana de ulei.

Se umplu clatitele cu nuca amestecata cu zahar si albus de ou. Se ruleaza fiecare clatita si se servesc calde sau reci.

.

.

TrUCURI SI TAINE

Click pentru a mari imaginea
Fructele zaharate (confiate) se folosesc la prepararea diferitelor dulciuri precum torturi, rulade, budinci, creme, dar trebuie sa recunoastem ca ele sunt deosebit de apreciate si servite ca atare, la desert. Se folosesc atat fructele cu miez (caise, prune, pere), cat si numai cojile (portocale, lamai, pepene).

Fructele se fierb in apa cu zahar, pana cand se inmoaie si sunt patrunse bine de sirop. Cand sunt gata, se asaza pe o strecuratoare sa se scurga siropul, apoi se usuca la soare sau in cuptorul incalzit. Cand sunt aproape uscate se trec prin zahar tos, dupa care se asaza din nou la uscat.

Un lucru extrem de important il reprezinta pastrarea fructelor zaharate: in cutii, avand hartie alba intre straturi, la loc rece si uscat.

Pentru zahararea visinelor este nevoie de 2 kg visine, 1,5 kg zahar si 500 ml apa. Se spala visinele si se curata de codite si samburi. Se prepara siropul si cand se raceste se introduc visinele. Dupa o ora se asaza la foc si se lasa sa fiarba 10 minute. A doua zi se mai adauga 500 gr de zahar si se fierb din nou pana ce siropul este bine legat. In ziua urmatoare se scurge siropul, iar visinele se asaza pe o planseta la uscat. Cand sunt aproape uscate se trec prin zahar tos.

Pentru zahararea cojilor de portocale sau lamaie folosim 1-2 kg coji de portocale (sau lamaie), un kg zahar, un litru de apa. Se spala portocalele bine, se curata de coaja, taindu-le in sferturi. Apoi se scoate cu un cutit partea alba din interior, se asaza intr-un vas cu apa pe foc, unde se lasa sa fiarba, in asa fel incat sa le putem patrunde cu furculita. Se scot, se limpezesc in mai multe ape reci si se asaza pe o strecuratoare sa se scurga bine de apa. Intre timp se leaga zaharul pana se obtine un sirop subtire. Se introduc cojile si se asaza vasul la foc mic, unde se lasa sa fiarba 15 minute. Cand este mai legat, se introduc cojile si se lasa vasul pe foc mic, sa fiarba incet, timp de o ora. Cojile se scot intr-o strecuratoare, se lasa sa se scurga bine de sirop, apoi se asaza pe o planseta la uscat. In timpul uscarii se trec prin zahar tos.
Citeşte mai multe despre:   zahăr,   lasa,   asaza,   margarina,   nuca

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1
Galerie Foto Cea mai nouã galã a emisiunii Mireasa a venit cu o veste foarte importantã pentru bãieţii care au pornit în competiţie cu gândul de a-şi gãsi sufletul pereche, de a lupta pentru a-l cuceri şi de a câştiga ma...
Serviciul de email marketing furnizat de